YEL-maksu ja yrittäjyys

YEL-maksu on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta

YEL-maksu eli yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutusmaksu on keskeinen osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa. YEL-maksu on yrittäjän velvollisuus, jonka avulla varmistat oikeuden eläkkeeseen ja muihin sosiaaliturvaetuuksiin.

Mikä on YEL-maksu? 

YEL-maksu, eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu, on vakuutus, jonka maksat itsellesi, jos täytät YEL-vakuuttamisen edellytykset. YEL-maksu perustuu arvioituun työtuloosi, joka kuvastaa vuotuista työpanostasi. YEL-työtulo on kuin palkkasi, josta maksat eläkevakuutusmaksuja.

Miten YEL-maksu määräytyy?

Eläkkeesi määrä lasketaan eläkeyhtiön vahvistaman työtulosi perusteella. Mitä korkeampi työtulo on, sitä suurempi on YEL-maksusi, mutta samalla myös tuleva eläkkeesi ja muut sosiaaliturvaetusi kasvavat. YEL-maksuprosenttiin vaikuttaa myös ikäsi. 53–62-vuotiailla maksuprosentti on hieman korkeampi kuin alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla. Voit tarkistaa vuosittain vahvistetut maksuprosentit YEL-vakuutuksen sivulta.

Jos työtulosi ovat esimerkiksi 20 000 euroa vuodessa ja YEL-maksuprosentti on 24,10 % (2024), YEL-maksusi on noin 4 820 euroa vuodessa. Lisäksi voit saada alennusta, jos aloitat yrittäjänä ensimmäistä kertaa.

YEL-maksuun liittyvä työtulo kannattaa arvioida realistisesti. Liian alhainen työtulo voi johtaa riittämättömään sosiaaliturvaan, kun taas liian korkea työtulo voi olla taloudellisesti rasittava. Voit muuttaa YEL-maksuasi, jos liiketoimintasi laajuus tai työmääräsi muuttuu. 

YEL-maksun vaikutus yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaan 

YEL-maksu vaikuttaa eläkkeesi määrään ja muihin sosiaaliturvaetuuksiin, kuten sairauspäivärahaan, vanhempainpäivärahaan ja työttömyysturvaan. Saat eläkettä samoin kuin palkansaajat, mutta eläkkeen määrä riippuu maksamastasi YEL-maksusta.  

Korkeampi työtulo ja sitä kautta suurempi YEL-maksu tarkoittavat parempaa sosiaaliturvaa ja korkeampaa eläkettä. Tämä on erityisen tärkeää, koska yrittäjän työssä on usein enemmän riskejä ja epävarmuutta kuin palkansaajan työssä.  

Lisäksi YEL-maksun määrä vaikuttaa työtapaturmasta johtuviin ansionmenetyskorvauksiin ja -eläkkeisiin silloin, kun sinulla on yrittäjän vapaaehtoinen tapaturmavakuutus. Korkeampi työtulo tarkoittaa suurempaa päivärahaa, mikä on merkittävä etu myös esimerkiksi pitkien sairauslomien tai perhevapaiden aikana.

YEL-maksun optimointi 

Voit muuttaa YEL-maksuasi tilanteesi muuttuessa. Tässä muutama vinkki optimointiin: 

  • Pidä kirjaa työajasta ja projekteista. Näin voit tarkemmin arvioida työtulosi, joka vaikuttaa YEL-maksuun. 
  • Pyydä apua kirjanpitäjältä. Ammattilainen on hyvä tuki työtulon arvioinnissa ja YEL-maksun optimoinnissa. 
  • Tarkista säännöllisesti. Muista tarkistaa ja päivittää työtulosi tarpeen mukaan, jotta YEL-maksu pysyy ajan tasalla.  

YEL-maksu on verovähennyskelpoinen 

YEL-maksut ovat verovähennyskelpoisia. Voit vähentää maksut joko henkilökohtaisessa verotuksessasi tai yrityksen verotuksessa yritysmuodosta riippuen. YEL-maksujen tarkoitus on varmistaa, että sinulla on riittävä eläke- ja sosiaaliturva. Huolehtimalla YEL-maksuista varmistat turvatun tulevaisuuden. 

Asiantuntijat apunasi YEL-asioissa

YEL-vakuutuksen määrittäminen oikealle tasolle voi tuntua työläältä. Pohjola Vakuutuksen asiantuntijat auttavat sinua mielellään YEL-maksun ja YEL-työtulon laskemisessa henkilökohtaisesti. Pyydä tarjous, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä. Samalla saat halutessasi tarjouksen myös muista yrityksen vakuutuksista.