Varoitus: rikolliset kalastelevat OP:n nimissä verkkopankkitunnuksia tekstiviesteillä

Rikolliset havittelevat sinun ja muiden asiakkaiden verkkopalvelutunnuksia. Jos saat viestin, jossa ohjataan verkkopankkiin linkin kautta, se on huijaus. Älä klikkaa linkkiä tai tee mitään, mitä sinulta tällaisessa viestissä pyydetään.

Verkkorikolliset lähettävät jälleen OP:n nimissä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asiakkaan kortin olevan lukittu epätavallisen toiminnan vuoksi. Asiakasta pyydetään aktivoimaan kortti uudelleen seuraamalla viestin mukana lähetettyä linkkiä. Linkki johtaa OP:n verkkopankkia muistuttavalle verkkosivustolle, jossa kalastellaan asiakkaan verkkopankkitunnuksia ja maksukorttitietoja.
 
Tällä hetkellä leviävät etenkin sellaiset viestit, joissa: 
 
  • kerrotaan kortin jäädyttämisestä ja kehotetaan aktivoimaan se uudelleen
  • on mukana kalastelulinkki, joka muistuttaa OP:n omaa verkkosivuosoitetta, mutta se sisältää pieniä eroavaisuuksia kirjoitusasussa. Vaarantuneilla tunnuksilla huijarit yrittävät ottaa käyttöön mobiiliavaimen. 
 
Huijausviestit voivat näyttää tältä:
 
 

HUOM! Kalasteluviestit saattavat näkyä samassa viestijonossa kuin OP:n omat tekstiviestit.

Viesteissä käytetään samaa ulkoasua, mutta kalastelusivustolle johtava verkkosivun osoite vaihtuu tiuhaan.
Jos saat tällaisen viestin, älä klikkaa siinä olevaa linkkiä. Verkkorikolliset muuttavat huijausviestien ulkomuotoa usein, joten myös muunlaisia huijausviestejä voi olla liikkeellä.

Jos epäilet tunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje verkkopankkitunnukset soittamalla numeroon 0100 0500 (henkilöasiakkaat) tai 0100 05151 (yritysasiakkaat). Puhelinpalvelun ollessa suljettu soita OP:n sulkupalvelunumeroon +3581000555. Se on auki vuorokauden ympäri. Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua. 

Näin viestimme eroavat huijauksista

Emme koskaan lähetä sinulle viestejä, joissa on linkki verkkopankin kirjautumissivulle. Pankki ei myöskään koskaan kysy sinulta tunnuksesi tai korttiesi tietoja viesteillä. Tällaiset viestit ovat huijauksia, eikä sinun pidä klikata niissä olevia linkkejä. 

Edes maksun vastaanottoa tai peruutusta varten sinun ei tarvitse kirjautua linkistä, vahvistaa koodeilla tai luovuttaa tietojasi. Jos sinua pyydetään toimimaan näin, ole yhteydessä pankin asiakaspalveluun.

Huijarien lähettämät viestit saattavat päätyä puhelimessasi samaan viestiketjuun aitojen viestien kanssa. Huijausviestien sisältö saattaa myös vaihdella nopeasti. 

Muista nämä seitsemän asiaa, kun hoidat pankkiasioita verkossa

  1. Älä mene verkkopankkiin saamasi linkin tai hakukoneen kautta. Viestissä oleva ohjaus kirjautumissivulle on huijaus. Voit joutua huijaussivulle myös Googlen, Bingin tai muun hakukoneen tulosten kautta, joten kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville. 
  2. Tarkista osoite. Varmista aina, että asioit www.op.fi-osoitteessa. Älä syötä tunnuksiasi sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.
  3. Pidä tunnukset omana tietonasi. Pankki ei koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksiasi tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.
  4. Älä avaa pankin nimissä lähetettyjä sähköpostien tai tekstiviestien liitteitä. Varmista liitteiden aitous oman pankkisi asiakaspalvelusta. 
  5. Jos tuntematon ihminen pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Asenna tarvitsemasi ohjelmat itse laitteesi sovelluskaupan kautta. 
  6. Älä vahvista tapahtumia, joita et tiedä itse tekeväsi. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään. 
  7. Kysy epäselvissä tilanteissa. Jos yhteydenotto tai viesti epäilyttää tai verkkopankin kirjautumissivu toimii poikkeavasti (esim. mobiiliavaimella kirjautuminen ei toimi) ole yhteydessä omaan pankkiisi ennen kuin teet mitään muuta.