Tunnistautuminen

Maksupalveludirektiivi tuo muutoksia päivittäiseen pankkiasiointiin

Ensi lauantaina 14.9. voimaan tuleva EU:n maksupalveludirektiivi PSD2 tuo mukanaan uusia verkkomaksamisen tapoja ja lisää turvaa pankkitunnistautumiseen. OP-mobiilissa asioidessa tunnistautuminen tehdään Mobiiliavaimella, kun taas op.fi-verkkopalvelussa avainlukulistaa käytetään edelleen kirjautumiseen ja maksujen vahvistamiseen. Uutena tapana tunnistautumiseen tulee tekstiviestivahvistus. OP:lla muutokset riippuvat siitä, mitä palvelua käytetään.

OP-mobiilissa asioidessa tunnistautuminen ja maksujen vahvistaminen tapahtuu jatkossa mobiiliavaimella, jonka jo lähes miljoona OP:n asiakasta on ottanut käyttöön. Mobiiliavain on OP-mobiili tai OP-yritysmobiili -sovellukseen liitetty tunnistusmenetelmä, jota voidaan käyttää PIN-koodilla, sormenjäljellä tai kasvotunnistuksella. OP-mobiilia ei voi jatkossa käyttää käyttäjätunnuksella, salasanalla ja avainlukulistalla.

Verkkopalveluun ja viranomaisten palveluihin tunnistaudutaan edelleen avainlukulistalla

Op.fi-verkkopalveluun kirjaudutaan ja maksut vahvistetaan jatkossakin tutulla tavalla, eli verkkopalvelussa asioidessa tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana sekä avainlukulista. Avainlukulista ei kuitenkaan enää yksinään täytä lakimuutoksen vaatimuksia. Uutena lisänä tunnistautumiseen tulee tekstiviestivahvistus. Tarvittaessa asiakas saa puhelimeensa vielä tekstiviestillä numeron, jota vastaava luku avainlukulistalta tulee kirjoittaa käytettyyn palveluun. Tarvittaessa siksi, koska tekstiviestivahvistusta ei tarvita aina. OP:n asiakkaana onkin nyt tärkeä tarkistaa op.fi-palvelussa, että omiin tunnuksiin liitetty puhelinnumero on ajan tasalla.

Viranomaisten palveluissa, kuten Kelan asioinnissa, kaikki OP:n asiakkaat tarvitsevat tunnistautuessaan vielä paperista avainlukulistaa. OP:n tavoitteena on, että Mobiiliavaimen käyttö laajentuu myös op.fi-verkkopalveluun loppuvuoden 2019 aikana.

Näitä välineitä OP:n asiakkaat tarvitsevat tunnistautumisessa 14.9. jälkeen:

  • OP-mobiili ja OP-yritysmobiili: Mobiiliavain
  • OP-mobiili ja OP-yritysmobiili, Mobiiliavaimen aktivointi: käyttäjätunnus ja salasana + avainlukulista + tekstiviestillä saatu kertakäyttöinen salasana
  • OP.fi-verkkopalvelu: käyttäjätunnus ja salasana + avainlukulista + tarvittaessa tekstiviestivahvistus
  • Viranomaisten palvelut: käyttäjätunnus ja salasana + avainlukulista