Elinkeinotoimintaan sekä maa- ja metsätalouteen liittyvät OP-bonukset

OP-bonuksia kertyy vain osuuspankin omistaja-asiakkaalle henkilökohtaisesta asioinnista. Jos palvelut ovat yrityksen eli y-tunnuksen nimissä, asiointi ei kerrytä OP-bonuksia.

Jos olet osuuspankin omistaja-asiakas ja henkilöasiakas, sinulle kertyy OP-bonuksia siihen oikeuttavasta asioinnista. Bonuksia kerryttävät

  • vakuudellinen pankkilaina, esimerkiksi asunto- ja opintolaina
  • säästämisen tileillä olevat varat
  • rahastot
  • sijoitussidonnaiset vakuutukset
  • maksetut vakuutusmaksut, kuten koti- ja ajoneuvovakuutus sekä jatkuva matkavakuutus

Miten elinkeinotoimintaan tai maa- ja metsätalouteen liittyvästä asioinnista kertyy OP-bonuksia?

  • Jos käytössäsi ei ole y-tunnusta, elinkeinotoimintaan tai maa- ja maatalouteen liittyvä asiointisi katsotaan henkilöasiakkaan asioinniksi, jolloin OP-bonuksia kertyy edellä kuvatun mukaisesti. Elinkeinotoimintaan tai maa- ja metsätalouteen liittyvistä lainoista kertyvät OP-bonukset ovat kuitenkin veronalaista tuloa.
  • Jos sinulla on elinkeinotoimintaa tai maa- ja metsätaloutta sekä y-tunnus, OP-bonusten kertyminen lakkaa yritysasioinnin osalta, kun yritystoiminnan palvelut siirretään yrityksen eli y-tunnuksen nimiin.
  • Jos palvelut ovat yrityksen eli y-tunnuksen nimissä, asiointi ei kerrytä OP-bonuksia.

Mitä ovat veronalaiset OP-bonukset?

Henkilöasiakkaalle pankki- ja vakuutusasioinnista kertyvät OP-bonukset ovat verottomia. Poikkeuksena ovat henkilöasiakkaan (ei y-tunnusta käytössä) elinkeinotoimintaan tai maa- ja metsätalouteen liittyvät vakuudelliset lainat ja niistä kertyvät bonukset. 

Ne ovat veronalaista tuloa elinkeinon tai maa- ja metsätalouden harjoittajalle sinä verovuotena, kun niitä käytetään pankin palvelumaksuihin tai vakuutuslaskuihin. Asiakkaana olet velvollinen ilmoittamaan itse bonusten käytön veroilmoituksessasi.

Tiedot veronalaisista OP-bonuksistasi näet op.fi-palvelussa

Jos sinulla on henkilöasiakkaana elinkeinotoimintaan tai maa- ja metsätalouteen liittyviä luottoja, näet niistä kertyneet veronalaiset OP-bonukset kirjautumalla op.fi-palveluun kohdasta Päivittäiset raha-asiat - OP-bonukset. 

Yhteenveto käytetyistä veronalaisista OP-bonuksista on Omassa arkistossasi

Näet tiedon käytetyistä veronalaisista OP-bonuksistasi omasta arkistosta, kun kirjaudut op.fi-palveluun. Löydät sivun valitsemalla kirjautumisen jälkeen sivun yläkulmasta oman nimesi ja avautuvasta valikosta kohdan Oma arkisto. Lähetämme yhteenvedon edellisvuoden käytetyistä veronalaisista OP-bonuksista veroilmoituksen täyttämistä varten kirjeenä, jos sinulla ei ole käytössäsi OP:n tunnuksia.

Perhekokonaisuus ja veronalaiset OP-bonukset

Perhekokonaisuus ei muuta elinkeinotoiminnan ja maa- tai metsätalouden luotoista kertyneiden OP-bonusten käytön veronalaisuutta. Perhekokonaisuuden osallisen on ilmoitettava käytettyjen veronalaisten OP-bonusten rahallinen arvo sen vuoden veroilmoituksessa, jonka aikana bonukset on käytetty.

Jos perhekokonaisuus puretaan, mahdolliset käyttämättömät veronalaiset bonukset nollataan pankkisalaisuuden ja veroseuraamusten vuoksi.