Osakesäästötili

OP:n osakesäästötilillä sijoitat Nasdaq Helsinki -pörssissä tai First North Suomi -markkinapaikalla listattuihin suomalaisten yhtiöiden osakkeisiin ja annat sijoituksillesi parhaat mahdollisuudet pitkän aikavälin kasvuun. Verot maksat vasta osakesäästötililtä rahavaroja nostaessasi. Lanseeraamme osakesäästötilin OP-mobiilissa 29.10.2021.

Miten osakesäästötilin rakentaminen etenee syksyllä 2021?

Osakesäästötilin rakentaminen edistyy jatkuvasti. Tilin avaamisen ja säilytyksen toiminnallisuudet on nyt onnistuneesti testattu ja olemme siirtyneet OP:n sisäiseen pilottiin. Pilotin aikana käymme läpi keskeisimmät osakesäästötilin toiminnallisuuksia koskevat vaiheet.

Osakesäästötili on yksi osa suurempaa varallisuudenhoidon järjestelmäuudistusta, jolla takaamme parhaat mahdolliset sijoittamisen palvelut myös tulevaisuudessa sekä kyvyn reagoida entistä nopeammin asiakastarpeiden muutoksiin.

Milloin voin avata tilin?

Lanseeraamme osakesäästötilin mobiilisovelluksessamme, eli OP-mobiilissa, perjantaina 29.10.2021. Alkuvaiheessa tilin voivat avata täysi-ikäiset asiakkaat.

Palvelun kehitys jatkuu myös lanseerauksen jälkeen ja tulevissa vaiheissa osakesäästötilin käyttömahdollisuudet laajenevat.

Tilaa Sijoitusnäkymät-uutiskirjeemme tai seuraa meitä Instagramissa (@op_sijoittaminen) ja saat tietoa osakesäästötilin kehityksestä ja muista ajankohtaisista sijoittamisen teemoista. Kerromme osakesäästötilin lanseerauksesta myös laajasti op.fi:ssä.

Tilaa Sijoitusnäkymät -uutiskirje

OP on omistaja-asiakkaan osakevälittäjä

Omistaja-asiakkaana saat seuraavat edut:

  • Osakesäästötili ja sen avaus alkaen 0 €
  • Arvopapereiden säilytys 0 €
  • Osake- ja markkina-analyysit sekä suositukset 0 €

Mitä osakesäästötili maksaa?

Osakesäästötiliä varten tarvitset säästäjän tai sijoittajan palvelupaketin. Palvelupaketti sisältää säilytyksen ja osake- ja markkina-analyysin sekä määrittää asiakkaan kaupankäynnin välityspalkkiot.

Säästäjän palvelupaketti on omistaja-asiakkaalle 0 €/kk ja muille asiakkaille 2,99 €/kk. Sijoittajan palvelupaketti on omistaja-asiakkaalle 9,99 €/kk ja muille asiakkaille 14,99 €/kk. Lisäksi kaupankäynnistä peritään palvelupaketin mukainen toimeksiantokohtainen välityspalkkio. 

Tutustu hinnastoon

Missä voin avata osakesäästötilin?

Ensimmäisessä vaiheessa osakesäästötilin voi avata vain OP-mobiilissa. Tilin avaaminen op.fi:ssä tai konttorissa onnistuu palvelun tulevissa versioissa. Niiden tarkemmista aikatauluista kerrotaan myöhemmin. Osakesäästötiliä ei voi avata asiakaspalvelussa.

Kuka voi avata osakesäästötilin?

Ensimmäisessä versiossa osakesäästötilin voi avata täysi-ikäinen henkilö. Yritys- tai yhteisöasiakas ei voi avata tiliä. Osakesäästötilin avaaminen lapselle tai vajaavaltaiselle tulee mahdolliseksi hieman myöhemmin.

Mitä ominaisuuksia osakesäästötilin ensimmäinen versio sisältää? 

Ensimmäisessä versiossa voit ostaa osakesäästötilille sellaisten suomalaisyhtiöiden osakkeita, jotka on listattu Nasdaq Helsinki -pörssissä tai First North Suomi -markkinapaikalla ja joiden yhtiötapahtumat hoidetaan eurovaluutassa. Osakkeita ei voi merkitä listautumisannissa tai toissijaisessa merkintäannissa.

Kaupankäynti ulkomaisten yhtiöiden osakkeilla tuodaan palveluun sen myöhemmissä versioissa. Kerromme tämän aikataulusta myöhemmin.

Voinko siirtää osakesäästötilin toiselta palveluntarjoalta OP:lle?

Osakesäästötilin voi siirtää toiselta palveluntarjoajalta OP:lle palvelun tulevissa versioissa. Kerromme tarkemmasta aikataulusta myöhemmin.

Miten osakesäästötili toimii?

Osakesäästötili on tili, jonka sisällä voit ostaa ja myydä palveluntarjoajan tarjoamia pörssilistattuja osakkeita ilman välittömiä verovaikutuksia. Huomioithan, että OP:n osakesäästötilille voi tällä hetkellä ostaa vain suomalaisyhtiöiden osakkeita.

Myös osingot ja korot ovat osakesäästötilin sisällä verovapaita ja voit sijoittaa ne uudestaan tilin sisällä ilman, että maksat välissä veroa. Osakesäästötilin käyttäjänä hyödyt siis korkoa korolle -ilmiöstä, kun osinkojen ja myyntivoiton verotus ei syö kertyvää pääomaa. Maksat sijoitusten tuotosta veroa vasta siinä vaiheessa, kun nostat osakesäästötililtäsi varoja.

Voit tallettaa osakesäästötilille rahaa ja sijoittaa ne tilin sisällä pörssiosakkeisiin. Myyntivoitot ja osingot ovat tilin sisällä verovapaita. Voit siis sijoittaa nämä tilin sisällä uudelleen ilman, että maksat välissä veroa, jolloin saat täyden hyödyn korkoa korolle-ilmiöstä. Voit nostaa tililtä ulos rahaa milloin tahansa. Verot maksat vasta tässä vaiheessa. Voit tallettaa osakesäästötilille rahaa ja sijoittaa ne tilin sisällä pörssiosakkeisiin. Myyntivoitot ja osingot ovat tilin sisällä verovapaita. Voit siis sijoittaa nämä tilin sisällä uudelleen ilman, että maksat välissä veroa, jolloin saat täyden hyödyn korkoa korolle-ilmiöstä. Voit nostaa tililtä ulos rahaa milloin tahansa. Verot maksat vasta tässä vaiheessa.

Osakesäästötili sopii pitkäaikaiseen säästämiseen

Osakesäästötili on tarkoitettu kaikille osakesäästämisestä kiinnostuneille. Se sopii etenkin pitkäjänteiselle säästäjälle, joka haluaa päivittää salkkunsa sisältöä ajoittain ja sijoittaa osakesäästötilille kertyneet mahdolliset tuotot ja osingot uudelleen.

Osakesäästötilin voi avata henkilöasiakas, ja kullakin henkilöasiakkaalla voi olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili. Osakesäästötiliä ei siis voi avata moneen pankkiin samanaikaisesti, mutta halutessaan tilin voi siirtää pankista toiseen ilman veroseuraamuksia.

Yksityishenkilö voi tallettaa osakesäästötilille 50 000 euroa rahaa

Voit tallettaa osakesäästötilille rahaa haluamassasi tahdissa ja itsellesi sopivissa erissä aina 50 000 euroon asti ja sijoittaa ne haluamiisi osakkeisiin. 50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää, mutta sijoitustesi arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea pienemmäksi.

Voit sijoittaa osakesäästötilin kautta ainoastaan osakkeisiin. Osakesäästötilille ei siis voi ostaa rahastoja, ETF:iä tai muita pörssilistattuja tuotteita. Tilille ei voi myöskään siirtää vanhoja osakeomistuksia. 

Veroa maksetaan vasta, kun osakesäästötililtä nostetaan varoja

Kun nostat varoja osakesäästötililtä, mahdollista tuottoa vastaavaa osuutta verotetaan pääomatuloveron mukaisesti, joka on tällä hetkellä 30 %. Tämä koskee myös osinkoja, joista osakesäästötilin ulkopuolella vain 85 % on veronalaisia. Mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa ainoastaan silloin, kun osakesäästötili suljetaan eli kaikki omaisuus myydään ja varat nostetaan ulos osakesäästötililtä.