Näin aloitat rahastosäästämisen

Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä
1

Säästämällä rahastoon varmistat, että säästösi on hajautettu.

Säästäminen rahastoon on hyvä keino hajauttaa säästöjä ulkomaille, eri toimialoihin ja kuukausisäästämisellä varmistat ajallisen hajautuksen. Valittavinasi on yli 60 eri rahastoa.

2

Omistaja-asiakkaana säästäminen kannattaa erityisesti.

Omistaja-asiakkaana säästät aina edullisemmin, sillä ostat ja myyt lähes kaikkia rahastoja kuluitta ja saat rahastoistasi 0,35 % OP-bonuksia.

Rahastosäästämisen aloittaminen ja lopettaminen on helppoa

Tärkeintä säästämisessä on aloittaminen eli mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä. Aloittaa voit helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa tekemällä kertasijoituksen tai kuukausisäästämällä. Voit muuttaa kuukausisäästösummaa, laittaa säästämisen tauolle, vaihtaa tai myydä rahastosi. Jos päätät myydä rahastosi, saat rahat tilillesi normaalisti 1–2 arkipäivässä. 

Mikä on sopiva säästösumma?

Hyvä nyrkkisääntö on säästää nettotuloista 10 % kuukausittain. Rahastoissamme ei ole minimimerkintäsummaa, joten voit aloittaa säästämisen vaikka 10 eurolla kuukaudessa. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, voit tehdä myös kertasijoituksia rahastoihin. 

Näin säästösi voivat kasvaa – testaa korkoa korolle -laskuria

 

Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä

Säästämisessä ja sijoittamisessa riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Mitä enemmän haluat tuottoa, sitä enemmän sinun on otettava riskiä. Riskiä voit vähentää hajauttamalla säästöjä esimerkiksi useampaan rahastoon. Ennen säästämisen aloittamista olisi hyvä olla puskurirahaa säästettynä yllättävien tilanteiden varalle. 

Kuinka kauan voit pitää rahat rahastoissa? 

Rahastosäästämisessä kannattaa olla kärsivällinen ja antaa säästöjen tehdä töitä puolestasi. Mitä pidempään pidät rahasi rahastoissa, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä ja sitä vähemmän markkinoiden heilahtelut vaikuttavat sijoituksiisi. Nosta säästöjä vasta kuin oikeasti tarvitset niitä. 

  • Jos sijoitusaikasi on lyhyt, valitse matalan riskitason rahasto. 
  • Jos sijoitusaikasi on pitkä, voit valita korkeamman riskitason rahaston. 

Miksi hajauttaminen kannattaa? 

Olet varmaankin kuullut sanonnan ”Ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin”. Säästöjen ja sijoitusten hajauttaminen tarkoittaa juuri tätä, että riskiä pyritään jakamaan. Hajauttamisen tavoite on se, että yhden sijoituksen epäonnistuminen ei vaikuttaisi liikaa sijoituksen kokonaisuuteen. Jos yksi sijoitus kärsii, toiset voivat menestyä paremmin ja tasapainottaa kokonaisuutta.

Eri omaisuuslajit reagoivat taloudellisiin muutoksiin eri tavoin. Siksi hyvin hajautettu sijoituskokonaisuus voi tarjota tasaisempia tuottoja pitkällä aikavälillä, koska se ei ole riippuvainen esimerkiksi yksittäisestä toimialasta tai maantieteellisestä alueesta.

Ilman hajauttamista sijoitusten arvon vaihtelut voivat olla suuria, mikä voi aiheuttaa stressiä. Hajauttaminen ei poista kaikkia riskejä, mutta se on tehokas keino hallita niitä. Kolme tapaa hajauttaa rahastosijoituksia:

  • Ajallinen hajautus toteutuu helposti kuukausisäästämällä.
  • Laadullinen hajautus toteutuu valitsemalla rahastot eri toimialoilta.
  • Maantieteellinen hajautus toteutuu valitsemalla rahastot, jotka sijoittavat eri maihin.

Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoidosta vastaa OP:n rahastojen rahastoesitteessä yksilöity salkunhoitoyhteisö. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae mahdollisesta tuotosta tulevaisuudessa. Mitä suuremmat rahaston kulut ovat sitä suurempi vaikutus niillä on sijoituksen odotettuun tuottoon. Lisäksi mahdollinen tuotto riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Jos rahastoa markkinoidaan ulkomailla, voi OP-Rahastoyhtiö Oy päättää lopettaa tällaisen markkinoinnin. Tällä sivulla esitetyt tiedot eivät anna täydellistä kuvaa rahaston ominaisuuksista.

Sijoittamista koskevassa päätöksessä on otettava huomioon kaikki rahaston ominaisuudet tai tavoitteet, jotka kuvataan OP:n rahastojen rahastoesitteessä ja muissa rahastoa koskevissa asiakirjoissa. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä rahastojen rahastoesitteeseen ja kunkin rahaston rahastokohtaisilta sivuilta löytyvään avaintietoasiakirjaan ja rahaston sääntöihin. Rahastoesite sekä sijoitusrahastoja koskeva tiivistelmä sijoittajien oikeuksista ovat saatavilla op.fi-palvelusta. Materiaalit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.