Salkunhoitajan kommentti
Sijoitusmarkkinoiden vuosi 2020 oli hyvin erikoinen. Toipuminen kevään romahduksesta oli hyvin rivakkaa, vaikka pandemia jatkoi leviämistään vuoden loppuun saakka. Joulukuukin sujui lopulta positiivissa tunnelmissa, vaikka välillä vähän hermoilua olikin näkyvissä. Poliittiset ratkaisut, sekä keskuspankkien tuki avittivat markkinat nousuun. Yhdysvalloissa osakemarkkinat sulkeutuivat jälleen uusiin kaikkien aikojen korkeimpiin tasoihin. Euroopassa jäätiin kehityksessä heikommaksi, mutta dollarin voimakas heikkeneminen tasoitti eroja hieman. Myös korkosijoittajat pääsivät nauttimaan positiivisista tuotoista vuoden kuluessa, lähes kaikkien korkoluokkien päätyessä vuoden takaista korkeammalle tasolle. Joulukuun poliittiset näytelmät päättyivät lopulta hyvin, vaikka epävarmuutta lopputuloksesta matkalla olikin. Vuoden loppuun mennessä saavutettiin sekä sopu Brexitistä, että päätös uudesta tarpeellisesta koronatukipaketista Yhdysvalloissa. Vuoden vaihteen toiselle puolen jäi odotetuista poliittisista tapahtumista oikeastaan vain Yhdysvaltain vallansiirron onnistuminen, Trumpin tiimin yrittäessä keksiä uusia keinoja kumota vaalitulos, sekä Georgian osavaltion senaatinvaalien uusinta, joka tätä kirjoitettaessa on vielä käymättä. Näistäkään ei mitään suurempaa draamaa kuitenkaan irtoa ja lopulta iso kuva politiikasta on, että poliitikoilla on kova halu ja tarve tukea talousnäkymiä ja keskuspankkien avulla se on ollut mahdollista. Tämä taas on ollut markkinoiden hyvän kehityksen taustalla. Pandemian osalta vuoden vaihteen tilanne on edelleen hyvin paha. Uudet mutaatiot herättävät huolta lisärajoituksista samalla, kun rokotukset ovat lähteneet käyntiin. Edessä on muutama hyvin hankala kuukausi, kunnes riittävän suuri osa väestöstä on rokotettu ja rajoituksia voidaan alkaa vapauttaa. Sillä välin talouskasvu kärsii sekä rajoituksista, että epävarmuudesta. Sijoitusmarkkinoilla vallitsee vuoden alkaessa vahva optimismin tunne. Markkinaodotuksissa on, että elvytyksen myötä talouskasvu ei vain palaa aiemmalle uralleen, vaan vauhdittuu aiemmasta. Talouskasvun myötä yritysten tuloskasvu kohentuu merkittävästi, jolloin ennätysmatalien korkojen ohella osakkeiden korkeammat arvostukset ovat perusteltuja. Kasvun elpyessä puheet inflaation paluusta ovat myös heräilemässä hiljalleen. Mikäli tämä ympäristö jatkuu, on todennäköistä, että syksyn aikana nähty rotaatio Yhdysvaltain osakkeista muualle maailmaan, kasvuyhtiöistä syklisempiin arvoyhtiöihin sekä suurista yhtiöistä pienemmän kokoluokan yhtiöihin saa jatkoa.
Kasvatimme osakepainon neutraalista ylipainoon alkusyksystä epävarmuuden keskellä, rokoteuutisointia odottaen. Painon kasvatus tehtiin vähentämällä painoa riskillisistä korkosijoituksista, joista oli jo saatu vahvat tuotot. Rokotteen valmistuminen saikin osakemarkkinat hinnoittelemaan elämän normalisoitumista odottamallamme tavalla ja uskomme, että tämän osalta matkaa on edelleen taitettavana. Vaikka nykyinen pandemiatilanne saattaa vaatia lisää rajoitustoimia, on kurjuuden päättyminen jo näköpiirissä. Maantieteellisesti painotamme erityisesti Yhdysvaltain ulkopuolisia markkinoita. Positiivisin näkemyksemme on kehittyvien markkinoiden osalta, missä syklisyyden lisäksi heikentyvä dollari tukee kehitystä, Kiinan jatkaessa vahvistumistaan. Tyyliperusteisesti painotamme pienen markkina-arvon osakkeita sekä olemme lisänneet matalan arvostuksen yhtiöitä.
Koroissa alipainotamme korkoriskiä. Kohdistamme sijoituksista suuren osan euroalueen ulkopuolelle. Olemme vähentäneet sijoituksia IG- ja HY-yrityslainoihin sekä kehittyville markkinoille. Alipainotamme valtionlainoja ja rahamarkkinasijoituksia. Valtionlainojen sisällä ylipainotamme inflaatiolinkattuja lainoja.
Harri Kojonen
salkunhoitaja