OP-Obligaatio Priman elokuun tuotto oli 0,0 %
AAA-valtionlainamarkkinoiden elokuu oli kaksijakoinen. Heinäkuussa nähty korkojen nousu jatkui elokuun alkupuolella muun muassa Yhdysvaltain suurten valtionlainahuutokauppojen siivittämänä. Elokuun puolivälin jälkeen suunta vaihtui, ja korot kääntyivät laskuun, kun ostopäällikköindeksit indikoivat talouden tilan olevan oletettua heikompi erityisesti Euroopassa. OP-Obligaatio Priman kuukausituotto päätyi elokuun päätteeksi 0,0 %:iin.
Syyskuuhun lähdettäessä rahasto ylipainottaa korkoriskiä suhteessa vertailuindeksiin. Yksittäisistä valtioista Hollanti, Norja ja Sveitsi ovat ylipainossa. Saksan, Kanadan, Australian ja Ruotsin valtionlainat ovat puolestaan alipainossa.
Heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin AAA-valtionlainamarkkinoilla hinnoiteltiin pitkiä korkoja korkeammille tasoille. Taustalla oli muun muassa Yhdysvaltain talouden yllättävän vahva kasvumomentti ja suuret valtionlainahuutokaupat sekä Japanin keskuspankin rahapolitiikka. Rahoitusmarkkinoilla virisi usko pehmeään laskuun eli skenaarioon, jossa keskuspankit onnistuvat säätämään rahapolitiikan siten, että inflaatio rauhoittuu ilman merkittävää taantumaa. Korot kääntyivät laskuun elokuun lopulla, kun ostopäällikköindeksit maalasivat talouden tilasta odotettua synkempää kuvaa. Euroalueella palvelusektorin ostopäällikköindeksit laskivat yllättäen supistuvalle tasolle alle 50:een. Teollisuuden ostopäällikköindeksi on euroalueella ollut supistavalla tasolla jo viime kesästä lähtien. Myös Kiinassa talouden tilaan liittyy huolia, mikä heijastuu myös muualle maailmaan, ja siten myös korkomarkkinoiden hinnoitteluun.
Rahapolitiikan saralla viime vuonna alkanut kiristyssykli lähestyy loppuaan. Oleellinen kysymys tällä hetkellä on se, kuinka pitkään keskuspankit joutuvat pitämään rahapolitiikkaa kiristävällä tasolla. Vastaus kysymykseen määräytyy pitkälti inflaation ja talouden suhdannekehityksen perusteella seuraavien 6-12 kuukauden aikana. Rahoitusmarkkinoilla tunnutaan uskovan pehmeään laskuun, mutta historiallisessa tarkastelussa kireän rahapolitiikan vaikutukset purevat viiveellä, ja taantuman näkökulmasta vaarallisimmat ajat ovat vasta edessä.
Lauri Laaksonen
salkunhoitaja