Tietoa kotivakuutuksesta

Mitä kotivakuutus korvaa?

Omakoti-vakuutus eli Pohjola Vakuutuksen kotivakuutus korvaa kodin ja kodissa olevien tavaroiden vahinkoja. Tutustu esimerkkeihimme kotivakuutuksen korvaustilanteista ja katso, mitä kotivakuutus korvaa ja mitä vahinkoja jää omalle vastuulle.

Näin kotivakuutus korvaa

Alta löydät fiktiivisiä esimerkkitilanteita Omakoti-vakuutuksen korvaustilanteista. Kerromme sinulle korvaustilanteen sekä sen, korvaako kotivakuutus lähtökohtaisesti sattuneen vahingon. On hyvä huomioida, että kaikki vahinkotilanteet käsitellään kuitenkin aina tapauskohtaisesti, jolloin vahingon korvattavuus voi vaihdella vahinkotilanteen luonteesta riippuen.

Korvaako kotivakuutus: Puhelimen näyttö meni rikki

Eetu silittää kauluspaitaansa keittiössä, kun silitysrautaa liikuttaessaan hän vahingossa töytäisee kyynärpäällään keittiönpöydällä latauksessa olevaa kännykkäänsä. Kännykkä syöksyy pöydältä alas kolahtaen näyttö edellä keittiön laattalattialle. Aavistaen jo pahimman sattuneen Eetu kääntää puhelimen ympäri ja harmikseen toteaa näytön menneen täysin rikki ja pirstaloituneen. Kännykkä on rikki, eikä Eetu saa puhelinta enää päälle.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä särkymis- ja menetysturvasta 

Pohjola Vakuutuksen asiakkaana Eetu vie rikkoutuneen puhelimen suoraan lähimpään Fonum-toimipisteeseen ja Fonum hoitaa sekä vahinkoilmoituksen että puhelimen korjauksen Eetun puolesta. Korjauksen yhteydessä Eetu saa puhelimeensa Fonumilta panssarilasin turvaamaan laitetta mahdollisilta tulevilta vaurioilta. Lähimmän Fonumin Eetu löytää Pohjola Vahinkoapu -palvelusta.

Hyvä tietää

Särkymis- ja menetysturvasta korvataan omaisuuden vahingoittumisia, jotka aiheutuvat ulkopuolisesta tapahtumasta. Tällaisia ovat esimerkiksi television putoaminen sitä siirrettäessä tai kännykän rikkoutuminen. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka.

 

Korvaako kotivakuutus: Pyykinpesukone ei käynnisty

Elsalla on pyykkipäivä. Tummat pyykit menevät koneeseen, mutta kannen sulkemisen jälkeen Elsa huomaa, että pyykinpesukone ei reagoikaan mihinkään, ja pesuohjelmaa asettaessa koneen näyttö pysyy mustana. Elsa yrittää etsiä neuvoa pyykinpesukoneen ohjekirjasesta, mutta mikään temppu ei tunnu tepsivän. Pyykinpesukone on rikki, eikä Elsa saa pesuohjelmaa käyntiin.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä laiterikkoturvasta. 

Pohjola Vakuutuksen asiakkaana Elsa ottaa yhteyttä Giganttiin, ja Gigantti arvio kodinkoneen korjauksen kustannukset. Koska korjaus ei Elsan tilanteessa ole kannattavaa, Gigantti hoitaa uuden laitteen rikki menneen tilalle. Samalla Gigantti on yhteydessä Pohjola Vakuutukseen ja hoitaa vahinkotilanteen kokonaisuudessaan Elsan puolesta.

Elsa saa Gigantilta edun uuden laitteen asennuksesta ja vanhan laitteen poisviennin veloituksetta. Ohjeet kodinkoneen vahinkotilanteeseen ja Gigantin yhteystiedot Elsa löytää Pohjola Vahinkoavusta.

Hyvä tietää

Laiterikkoturvasta korvataan, kun talon tekniset laitteet, koneet tai kodinkoneet rikkoutuvat ilman ulkoista syytä sähköilmiön tai mekaanisen syyn takia. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka

 

Korvaako kotivakuutus: Astianpesukone rikkoutuu ja aiheuttaa kodin vesivahingon

Daniel haravoi rivitaloasunnon pihaa syysmyrskyn jäljiltä. Asunnon keittiössä astianpesukone jyllää puhdistaen edellispäivän illallisen aiheuttamaa tiskivuorta. Danielin hääriessä pihalla astianpesukoneen poistoputki kuitenkin äkillisesti ja yllättäen rikkoutuu aiheuttaen poistoveden tulvimisen ensin keittiön laattalattialle ja siitä edelleen olohuoneen parkettilattialle. Parketti ehtii imeä itseensä nestettä ennen kuin Daniel palaa pihalta vuotovahingosta kärsivään asuntoon. Huomatessaan vahingon Daniel kiirehtii keskeyttämään käynnissä olevan ohjelman, mutta vahinko on jo sattunut. Parkettiin on ehtinyt muodostua merkittävä kosteusvaurio.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä putkistovuototurvasta

Omakoti-vakuutuksen voi räätälöidä turvaamaan pelkät kodin tavarat, mutta Daniel on valinnut vakuutuksen kattamaan tavaroiden lisäksi huoneiston osat. Huoneiston osien vahinko korvataankin Omakoti-vakuutuksen sisältämästä putkistovuototurvasta.

Hyvä tietää putkistovuototurvasta

Kotivakuutuksen putkistovuototurvasta korvataan rakennuksen kiinteän putkiston tai siihen liitetyn kodinkoneen rikkoutumisesta aiheuttamia vesivahinkoja. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka.

 

Korvaako kotivakuutus: Tulipalo vaurioittaa kotia tai omaisuutta

Taru tekee etätöitä kodista käsin. Täysinäinen astianpesukone jyskyttää keittiössä Tarun työskennellessä toisessa huoneessa kuulokkeet korvilla. Vanhemmanpuoleinen pesukone pääsee kuitenkin ylikuumenemaan, ja koneistossa syttyy pieni tulipalo. Taru ei ensin kuule keittiön palohälyttimen ääntä, mutta haistaa sitten huoneeseen kantautuvan palaneen katkun. Taru pyyhältää keittiöön ja huomaa astianpesukoneen uumenista nousevan savun. Hän onnistuu sammuttamaan koneen ja kytevän palon, mutta huomaa, että tuli on ehtinyt vaurioittaa astianpesukoneen lisäksi lattiaa ja viereistä jääkaappia.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä Palo- ja luonnonilmiöturvasta.

Pohjola Vakuutuksen Omakoti-kotivakuutukseen kuuluu aina Palo- ja luonnonilmiöturva. Taru on valinnut kerrostalossa sijaitsevan kotinsa vakuutuksen korvaamaan irtaimiston lisäksi huoneiston osat, jolloin kotivakuutus korvaa sekä astianpesukoneelle ja jääkaapille että lattialle aiheutuneet vauriot. 

Hyvä tietää

Palo- ja luonnonilmiöturvasta korvataan vahinkoja, joiden syynä on tulipalo, noki, räjähdys, rankkasade, myrskytuuli, voimakas raekuuro, salama tai trombi. Turvan omavastuu on 150 – 1 000 €. Omistaja-asiakkaanamme saat turvaan 250 euron omavastuuedun, jolloin omavastuusi voi olla jopa 0 euroa. Korvaamme turvasta myös poikkeuksellisia vesistö- tai merivesitulvia.

 

Korvaako kotivakuutus: Tuntematon henkilö tuhoaa omakotitalon pihakalusteet

Sonja perheineen lähtee viettämään rentouttavaa keskikesän mökkiviikonloppua. Nautinnollisen viikonlopun päätteeksi kotiin palatessaan perhe huomaa, että takapihan grilli on kaadettu ja pihakalusteet lojuvat ympäri pihaa. Tarkemmalla tarkastelulla Sonja huomaa, että grilli on ilmeisen ilkivallan seurauksena päätynyt täysin käyttökelvottomaan kuntoon ja että etupihalla olleet lasten lukitut pyörät on varastettu. Kaiken hyvän lisäksi perheen pihaa siistimään vasta hankittu robottiruohonleikkuri on tipotiessään. Nyt nurmikkoa koristavat vain tihutöiden jäljiltä jääneet rikotut pyöränlukot. 

Ratkaisu: Vahingot korvataan Omakoti-vakuutuksen rikosturvasta.

Kotivakuutus tuo turvaa myös silloin, kun varkaus tai ilkivalta aiheuttavat vahinkoa omaisuudellesi. Katso toimintaohjeet kodin eri vahinkotilanteisiin Pohjola Vahinkoavusta.

Hyvä tietää

Kotivakuutus tuo turvaa varkauden ja ilkivallan varalta. Rikosturvasta korvataan vahinkoja, joiden syynä on varkaus, ryöstö, murto tai ilkivalta. Rikosturvasta korvataan myös, kun lastenvaunut, puutarhakaluste tai lukittu polkupyörä tai ruohonleikkuri varastetaan pihalta. Robottiruohonleikkurin lukitukseksi korvattaessa riittää PIN-koodisuojaus. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka. 

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat rikosturvaan 250 euron omavastuuedun, jolloin maksettavasta omavastuuosuudesta vähennetään turvasta korvattaessa 250 euroa. Riippuen vakuutukseen valitsemastasi omavastuusta, rikosturvan omavastuu voi siis olla jopa 0 euroa.  

 

Korvaako kotivakuutus: Potkaistu pallo rikkoo naapurin auton tuulilasin

Tuomon teini-ikää lähestyvä lapsi Oliver potkii pihalla palloa ystäviensä kanssa. Pelien tiimellyksessä Oliver potkaisee palloa huolimattomasti ja voimalla, ja pallo lentää suoraan naapurin Audin tuulilasiin. Tuulilasiin tulee särö. Naapuri huomaa sattuneen vahingon ja edellyttää, että Tuomo korvaa lasivahingosta aiheutuneet kustannukset.

Ratkaisu: Vahinko korvataan vastuuvakuutuksesta.

Tuomon Omakoti-vakuutus sisältää turvan irtaimistolle, jolloin Tuomo on saanut kotivakuutuksen hankkimisen yhteydessä vastuuvakuutuksen ja oikeusturvavakuutuksen. Vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, jotka sinä vakuutuksenottajana tai vakituisesti samassa taloudessa kanssasi asuva henkilö aiheutatte toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen. Tahattomasti aiheutettu vahinko korvataan Tuomon vastuuvakuutuksesta.

Hyvä tietää

Vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, jotka sinä vakuutuksenottajana tai vakituisesti samassa taloudessa kanssasi asuva henkilö aiheutatte toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen. Vastuuvakuutuksen edellytyksenä on, että vahinko ei ole aiheutettu tahallaan. Jos vahingon aiheuttaja on alle 12-vuotias lapsi, vahinko on voinut aiheutua myös tahallaan. Jos epäilet vastuuvakuutuksesta korvattavan vahingon sattuneen ole ensin yhteydessä meihin niin selvitämme puolestasi korvausvastuusi. 

    

 

    

 

Tällä sivulla esitellyt tuotetiedot koskevat myynnissä olevaa Omakoti-vakuutusta. Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy. Osuuspankit toimivat Pohjola Vakuutuksen asiamiehenä.

Voit tarkastella oman kotivakuutuksesi ehtoja helposti op.fi-palvelun Omat vakuutukset -osiossa.