STRATEGIA
Päätimme ryhtyä määrätietoisiin toimiin asian korjaamiseksi. Keväällä 2020 tekemämme strategisen linjauksen mukaan sovelluksen kaikki uudet ominaisuudet tehdään saavutettaviksi ja olemassa olevat näkymät korjataan saavutettaviksi käytetyimmistä alkaen ja viimeistään silloin, kun näkymiin tehdään mitään muutoksia. Päätimme auditoida uudet toiminnallisuudet vähintään vuosittain, jotta kehitetyt palvelut varmasti olisivat saavutettavia
Henkilöstön sitouttaminen ja kumppanoituminen
Halusimme varmistaa, että saavutettavuus pysyisi jatkuvasti kehityksen keskiössä ja että saavuttaisimme sen toteuttamiseksi asetetut tavoitteet. OP-mobiilia kehittävät tiimit sitoutettiin saavutettavuuden edistämiseen myös tulospalkkiotavoitteiden kautta. Sisäiset tulostavoitteet asetettiin ohjaaviksi ja mitattaviksi, jotta saavutettavuuden edistymistä voitaisiin seurata ja arvioida säännöllisesti.
Päätimme panostaa myös henkilöstön suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen koulutukseen. Mobiilisovellusten saavutettavuuden osalta tietotaitoa oli hyvin niukalti tarjolla, ohjeistuksen keskittyessä WCAG-kriteeristöön ja web-käyttöliittymien saavutettavuusvaatimusten toteuttamiseen. Ymmärsimme, että tarvitsimme myös ulkopuolista asiantuntemusta, joten otimme mukaan kumppaneiksi Eficoden ja Avaavan. Päätimme myös aloittaa yhteistyön Näkövammaisten liiton kanssa asiakasymmärryksemme kasvattamiseksi.
Uusi käytäntö oli myös käydä saavutettavuusauditointien löydökset läpi koko kehitysorganisaation kesken ja yhdessä Eficoden asiantuntijoiden kanssa, jotta mobiilisaavutettavuusosaamista saataisiin kerrytettyä myös sisäisesti. Auditointien sekä ulkoisten ja sisäisten asiantuntijoiden tietotaitoa hyödyntämällä laadimme selkeät ohjeistukset mobiilisaavutettavuuden parantamiseksi. Suunnitelmaan kuului sekä omien että Avaavan asiantuntijoiden järjestämiä koulutuksia kaikille mobiililaisille, roolista riippumatta. Sisäisen tarkistuslistan avulla varmistimme, että kaikki saavutettavuuden osa-alueet tulevat huomioiduiksi kehitysprosessin aikana.
LUOVA RATKAISU
Kun olimme nostaneet saavutettavuuden parantamisen keskiöön, otimme käyttöön luovan ja järjestelmällisen lähestymistavan, joka mullistaisi palvelumme saavutettavuuden:
- Ensimmäinen askel oli yhteisen komponenttikirjaston rakentaminen ja järjestelmällinen käyttö, joka varmisti yhtenäisen ja saavutettavan suunnittelun ja toteutuksen kaikissa tiimeissämme. Lisäksi järjestimme säännöllisesti teemapäiviä, joissa keskityimme saavutettavuuteen ja jaoimme parhaita käytäntöjä. Yhteinen tekeminen ja kokeileminen loivat innostavan ilmapiirin, jossa jokainen tiimin jäsen tunsi olevansa osa suurempaa tavoitetta.
- Varmistimme, että saavutettavuus on keskeinen osa jokaista kehitysvaihetta. Laadunvarmistusprosessit otettiin käyttöön jo design-vaiheessa, aina konseptoinnista lähtien, ja jatkuivat testauksessa.
- Seurasimme myös osaamisen kehittymistä säännöllisten kyselyjen avulla, jotta pystyimme jatkuvasti parantamaan kehitystiimimme taitoja ja tietämystä.
- Tärkeä oivallus oli miettiä asioita yksinkertaisemmin ja selkeämmin. Tämä ei ainoastaan parantanut kaikkien asiakkaiden käyttökokemusta, vaan myös teki palvelustamme intuitiivisemman ja helpommin lähestyttävän kaikille käyttäjille.
- Systemaattinen työ oli avainasemassa menestyksessämme. Eficoden toteuttamat jatkuvat auditoinnit varmistivat, että pysyimme oikealla tiellä ja täytimme myös sääntelyn asettamat saavutettavuusvaatimukset. Avaavan koulutukset tarjosivat meille syvällistä tietoa ja käytännön työkaluja saavutettavuuden parantamiseksi. Saavutettavuusselosteen päivitys piti asiakkaamme ajan tasalla edistymisestämme ja osoitti sitoutumisemme avoimuuteen.
- Viimeiseksi tuli aktiivinen keskustelu eri asiakasryhmien kanssa, joka auttoi meitä ymmärtämään heidän tarpeitaan tarkemmin. Tämä vuorovaikutus on ollut korvaamatonta, sillä se on ohjannut meitä tekemään oikeita päätöksiä ja kehittämään palvelua, joka todella vastaa käyttäjien odotuksia ja tarpeita