Puhelin kädessä

OP-mobiili: Saavutettavin digipalvelu, meille jokaiselle

Olit sitten lapsi, nuori, työikäinen, yrittäjä, vanhus tai vaikkapa näkövammainen, niin OP-mobiililla voit hoitaa kaikki pankki- ja vakuutusasiasi kätevästi missä ja milloin vain, suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. OP-mobiililla onkin jo yli 1,7 miljoonaa aktiivista käyttäjää, kun vuonna 2024 saimme heitä vielä yli 100 000 lisää. Palvelussa voit maksaa laskuja, hallita kortteja, seurata kulutustasi ja tehdä vahinkoilmoituksia. Myös säästöjen ja sijoitusten hallinta sekä lainojen hakeminen onnistuu meiltä kaikilta helposti. Sieltä löytyy jo yli sata asiakastoiminnallisuutta, jotka ovat suunniteltu olemaan vahvasti mukana kaikenlaisten käyttäjiensä arjessa.

LÄHTÖKOHTA

OP-mobiili ei ollut palveluna riittävän saavutettava vuonna 2020. Saavutettavuus oli toki otettu huomioon osana hyvää käytettävyyttä sekä sisältöjen osalta. Lisäksi ruudunlukijan käyttö oli mahdollistettu iOS-laitteille. Saavutettavuutta ei ollut kuitenkaan järjestelmällisesti huomioitu kehittämisessä. Puutteita ilmeni esimerkiksi:

  • värien kontrasteissa
  • tekstin skaalautumisessa
  • orientaatiotuessa (portrait / landscape)
  • ulkoisisten näppäimistöjen ja muiden apulaitteiden tukemisessa
  • Ruudunlukijakäytössä

Tämän takia sovelluksen käyttäjäkokemus kärsi merkittävästi. Käyttäjät, joilla on erilaisia tarpeita ja rajoitteita, eivät pystyneet käyttämään palvelua tehokkaasti tai huonossa tapauksessa lainkaan.

Yhdessä kumppanimme Eficoden kanssa arvioimme, että palvelun valmius tärkeimpien päivittäispal-veluiden saavutettavuuden osalta WCAG 2.1 -kriteeristön mukaan oli iOS-sovelluksen osalta noin 30 %. Android-sovelluksen osalta tilanne oli vielä heikompi, koska käyttöjärjestelmän tarjoaman TalkBackin tuki oli vielä silloista iOS VoiceOveria heikompi. Saavutettavuuteen liittyvät negatiiviset palautteet korostuivat myös asiakaspalautteissa.

 

"Asetuksissa en voinut asettaa OP-mobiilin ilmoituksia,
koska näkövammaisten käyttämä VoiceOver-ruudunlukija
ei uusimman OP-mobiilin versiota käytettäessä osaa tulkita
ilmoitusten valintapainikkeita, eikä niiden tekstejä.”

-Anonyymi asiakaspalaute, kesäkuu 2021


 

STRATEGIA

Päätimme ryhtyä määrätietoisiin toimiin asian korjaamiseksi. Keväällä 2020 tekemämme strategisen linjauksen mukaan sovelluksen kaikki uudet ominaisuudet tehdään saavutettaviksi ja olemassa olevat näkymät korjataan saavutettaviksi käytetyimmistä alkaen ja viimeistään silloin, kun näkymiin tehdään mitään muutoksia. Päätimme auditoida uudet toiminnallisuudet vähintään vuosittain, jotta kehitetyt palvelut varmasti olisivat saavutettavia

Henkilöstön sitouttaminen ja kumppanoituminen

Halusimme varmistaa, että saavutettavuus pysyisi jatkuvasti kehityksen keskiössä ja että saavuttaisimme sen toteuttamiseksi asetetut tavoitteet. OP-mobiilia kehittävät tiimit sitoutettiin saavutettavuuden edistämiseen myös tulospalkkiotavoitteiden kautta. Sisäiset tulostavoitteet asetettiin ohjaaviksi ja mitattaviksi, jotta saavutettavuuden edistymistä voitaisiin seurata ja arvioida säännöllisesti.

Päätimme panostaa myös henkilöstön suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen koulutukseen. Mobiilisovellusten saavutettavuuden osalta tietotaitoa oli hyvin niukalti tarjolla, ohjeistuksen keskittyessä WCAG-kriteeristöön ja web-käyttöliittymien saavutettavuusvaatimusten toteuttamiseen. Ymmärsimme, että tarvitsimme myös ulkopuolista asiantuntemusta, joten otimme mukaan kumppaneiksi Eficoden ja Avaavan. Päätimme myös aloittaa yhteistyön Näkövammaisten liiton kanssa asiakasymmärryksemme kasvattamiseksi.

Uusi käytäntö oli myös käydä saavutettavuusauditointien löydökset läpi koko kehitysorganisaation kesken ja yhdessä Eficoden asiantuntijoiden kanssa, jotta mobiilisaavutettavuusosaamista saataisiin kerrytettyä myös sisäisesti. Auditointien sekä ulkoisten ja sisäisten asiantuntijoiden tietotaitoa hyödyntämällä laadimme selkeät ohjeistukset mobiilisaavutettavuuden parantamiseksi. Suunnitelmaan kuului sekä omien että Avaavan asiantuntijoiden järjestämiä koulutuksia kaikille mobiililaisille, roolista riippumatta. Sisäisen tarkistuslistan avulla varmistimme, että kaikki saavutettavuuden osa-alueet tulevat huomioiduiksi kehitysprosessin aikana.

LUOVA RATKAISU

Kun olimme nostaneet saavutettavuuden parantamisen keskiöön, otimme käyttöön luovan ja järjestelmällisen lähestymistavan, joka mullistaisi palvelumme saavutettavuuden: 

  • Ensimmäinen askel oli yhteisen komponenttikirjaston rakentaminen ja järjestelmällinen käyttö, joka varmisti yhtenäisen ja saavutettavan suunnittelun ja toteutuksen kaikissa tiimeissämme. Lisäksi järjestimme säännöllisesti teemapäiviä, joissa keskityimme saavutettavuuteen ja jaoimme parhaita käytäntöjä. Yhteinen tekeminen ja kokeileminen loivat innostavan ilmapiirin, jossa jokainen tiimin jäsen tunsi olevansa osa suurempaa tavoitetta.
  • Varmistimme, että saavutettavuus on keskeinen osa jokaista kehitysvaihetta. Laadunvarmistusprosessit otettiin käyttöön jo design-vaiheessa, aina konseptoinnista lähtien, ja jatkuivat testauksessa.
  • Seurasimme myös osaamisen kehittymistä säännöllisten kyselyjen avulla, jotta pystyimme jatkuvasti parantamaan kehitystiimimme taitoja ja tietämystä.
  • Tärkeä oivallus oli miettiä asioita yksinkertaisemmin ja selkeämmin. Tämä ei ainoastaan parantanut kaikkien asiakkaiden käyttökokemusta, vaan myös teki palvelustamme intuitiivisemman ja helpommin lähestyttävän kaikille käyttäjille.
  • Systemaattinen työ oli avainasemassa menestyksessämme. Eficoden toteuttamat jatkuvat auditoinnit varmistivat, että pysyimme oikealla tiellä ja täytimme myös sääntelyn asettamat saavutettavuusvaatimukset. Avaavan koulutukset tarjosivat meille syvällistä tietoa ja käytännön työkaluja saavutettavuuden parantamiseksi. Saavutettavuusselosteen päivitys piti asiakkaamme ajan tasalla edistymisestämme ja osoitti sitoutumisemme avoimuuteen.
  • Viimeiseksi tuli aktiivinen keskustelu eri asiakasryhmien kanssa, joka auttoi meitä ymmärtämään heidän tarpeitaan tarkemmin. Tämä vuorovaikutus on ollut korvaamatonta, sillä se on ohjannut meitä tekemään oikeita päätöksiä ja kehittämään palvelua, joka todella vastaa käyttäjien odotuksia ja tarpeita

 

 

”OP ja OP-mobiilin tiimi on panostanut jo vuosia systemaattisesti saavutettavuusosaamisen kasvattamiseen, ja henkilöstön vahvat mobiilisaavutettavuuden taidot ovat tulleet hyvin esille myös koulutuksissa. Asiantuntijoillamme on ollut ilo tukea motivoitunutta tiimiä osaamisen syventämisessä.”

- Annika Lehdonjoki, Team lead, Avaava

”OP-mobiilissa näkyy yrityksen sisäinen priorisointi saavutettavuuteen. Saavutettavuusasiantuntijoina erityisen palkitsevaa on kehittäjien saavutettavuusosaamista osoittavat tekniset kysymykset ja tehdyt korjaukset, jotka todistavat saavutettavuuden asiantuntijatyön arvostuksen. Lisäksi ikään kuin huipennuksena virheistä ja rikkeistä halutaan eroon enemmän kuin teknisellä tasolla.”

- Saavutettavuusasiantuntijatiimi, Eficode Oy

”OP-mobiilissa näkyy tahto panostaa helppokäyttöisyyteen erilaisia käyttäjiä huomioiden. Viimeisen vuoden aikana on kehitytty tilanteeseen, jossa OP on tilannut puhtaasti kokemusasiantuntijan, eli minun ruudunlukijakäyttäjänä, arviointia. Palveluissa ei haluta kiinnittää huomiota vain lakikriteerien täyttämiseksi, vaan aitoon käytettävyyden parantamiseen. Se on todella palkitsevaa itselle niin työssä asiantuntijana kuin arjessa sokeana kuluttajana.”

- Markus Tihumäki, kokemus- ja saavutettavuusasiantuntija, Eficode Oy

TOTEUTUS

Saavutettavuusstrategiamme kirittämänä uudistimme täysin OP-mobiilin käyttöliittymäarkkitehtuurin ja olemassa olevat toiminnallisuudet. Tämä uudistus käsitti yli sadan asiakaspolun uudelleenkehittämistä, jossa jokainen toiminnallisuus mietittiin uudelleen eri käyttäjäryhmien tarpeiden mukaisesti. Tämän lisäksi tehtiin keskitettyjä ratkaisuja joissa, esimerkiksi kontrastivaatimukset ja saavutettavat fonttimääritykset sisällytettin OP:n design system -kirjastoon, jota hyödynnettiin OP-mobiilin uusien komponenttien rakentamisessa.

Uudet toteutukset mahdollistivat saavutettavan ja ylläpidettävän palvelukokonaisuuden ja komponettivalikoiman, joka koostui sekä OP:n omista että käyttöjärjestelmien ratkaisuista. Näin pystyimme esimerkiksi kontrastien ja ruudunlukijatuen parantamisen lisäksi toteuttamaan muun muassa tekstin skaalauksen ja näytön orientaatiotuen tehokkaasti.

Palvelu uudistuksen ja komponenttityön lisäksi auditointien ja omien testausten löydösten perusteella toteutimme vuosina 2021–2024 yli 350 saavutettavuutta parantavaa toiminnallisuutta ja korjausta. Työn tueksi tarjosimme myös yli 1500 tuntia saavutettavuuskoulutusta OP-mobiilin kehitystiimeille kumppaneidemme kuten Avaavan kanssa.

aikajana

 

TULOKSET

Viimeisimpien auditointituloksien perusteella voimme ylpeänä todeta, että OP-mobiilin päivittäispalveluiden saavutettavuusaste on noussut pitkäjänteisen ja sitoutuneen työn avulla 30 %:sta lähes 100 %:iin! Tämä tarkoittaa, että palvelumme on nyt entistäkin saavutettavampi kaikille käyttäjille.

Tätä tukevat myös asiakastyytyväisyysmittari NPS sekä näkövammaisten asiakkaiden palautteet. NPS on noussut vuoden 2020 tasosta yli 10 pykälää ja asiakkaamme kehuvat palvelun helppokäyttöisyyttä ja erityisesti näkövammaiset käyttäjät ovat todella tyytyväisiä OP-mobiilin saavutettavuuden tasoon.

Myös oma saavutettavuusosaamisemme on kasvanut merkittävästi. Viimeisimmän tammikuussa 2025 toteutetun tutkimuksen perusteella mobiilitiimiläisistä 80 % kokee olevansa hyvä osaaja saavutettavuuden toteuttamisessa.

tulokset
puhelimet

"Saavutettavuuden kannalta on ollut ilo huomata suuri kehitys OP-mobiilin käytettävyydessä. Näin ruudunlukijan käyttäjänä saavutettavuus mahdollistaa toimimisen verkkopankissa ja sovelluksessa, mutta käyttämisen ratkaisee sujuvuus. Olin kiireisessä arjessa lykännyt rahastosäästämisen sopimusten tekemistä, koska takaraivossa kummitteli entisaikojen hankalat käytettävyydet. Kuitenkin sain aikaiseksi aloittaa tekemisen, jonka lomassa naurahtelin itsekseni sen helppoudelle. Olin varautunut ärsyyntymiseen ja tuskailuun, mutta 15 minuuttia myöhemmin olin jo muissa askareissa."

-Miika

 

”Käytän OP-mobiili -sovellusta lähes päivittäin niin pankki, vahvan tunnistautumisen vaativien asioiden hoitamisessa. OP-mobiili -sovellus on minulle erilaisten henkilökohtaisten asioitteni itsenäisesti verraton sekä erittäin saavutettava työkalu toimiessani täysin sokeana asioitteni hoitamiseen.”

-Erkki

”Olen käyttänyt OP-mobiilia VoiceOver-ruudunlukuohjelmalla. Tilien hoito ja laskujen maksaminen on OP-mobiililla erittäin helppoa. Enpä juuri muilla tavoin pankkiasioita enää hoidakaan. Siellä on myös nykyään hyvät vakuutuksiin liittyvät sekä varsinaiset asiakaspalvelut- chat mukaan lukien, joka toimii myös erittäin saavutettavasti. Olen ICT asiantuntijana myös kouluttanut vuosia erilaisten appien käytössä ja senkin suhteen ei ole kuin pelkkää hyvää sanottavaa, koska OP-mobiili oli asiakkaillekin helppo ottaa käyttöön ja ymmärtää sen toimintamahdollisuudet sekä saavutettavuus. Se aina lämmittää vanhankin miehen sydäntä, kun näkövammainen asiakas pystyi mahdollisimman itsenäisesti hoitamaan omat pankkiasiansa. Ehdottomasti 🌟🌟🌟🌟🌟-appi.”

-Hannu

 

”Mielestäni OP ansaitsisi jonkun saavutettavuuspalkinnon. Heillä saavutettavuus on huipussaan, ainakin puhetukea käyttävän, täysin sokean henkilön kohdalla.”

-Marita

 

 

 

Katso videolta, kuinka näppärästi OP-mobiililla voi maksaa laskun ruudunlukijan avulla.

KATSO JA TUTUSTU

 

OP-mobiili saatavilla sovelluskaupoista

Viimeisin versio OP-mobiilista on saatavilla Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Käyttöönottoa varten tarvitset OP:n tunnukset, älypuhelimen tai tabletin sekä Internet-yhteyden.

Voit myös kokeilla OP-mobiilia ja sen saavutettavuutta aktivoimalla esittelytilan:

  • Esittelytilan käyttö iOS-laitteilla: Ota esittelytila käyttöön iOS-laitteen asetuksista: Asetukset - OP-mobiili – Esittelytila. Kirjaudu sovellukseen käyttämällä mitä tahansa numeroyhdistelmää
  • Esittelytilan käyttö Android-laitteilla: Valitse kirjautumisnäkymässä Ohjeet ja asetukset – Vaihda OP-mobiilin käyttäjä. Kirjaudu tunnuksilla: käyttäjätunnus 123456, salasana 7890.