Tämä seloste koskee OP-mobiili-sovelluksen saavutettavuutta. OP-mobiili on OP Ryhmään kuuluvien yritysten mobiilisovellus. OP Ryhmään kuuluvat OP Osuuskunta, sen konserniyritykset (kuten OP Yrityspankki Oyj, Pohjola Vakuutus Oy, OP-Henkivakuutus Oy ja OP-Palvelut Oy), OP Osuuskunnan jäsenpankit, Osuuspankkien Keskinäinen Vakuutusyhtiö, OP-Eläkesäätiö, OP-Eläkekassa sekä muut nykyiset ja tulevat yritykset, yhteisöt ja säätiöt, joissa vähintään yksi edellä mainituista yksin tai yhdessä käyttää/käyttävät määräysvaltaa.
OP-mobiilin saavutettavuutta ovat arvioineet projektiluontoisesti töitä tekevät saavutettavuuden asiantuntijat. Lisäksi sovelluksen saavutettavuuden osalta on tehty jatkuvaa itsearviointia.
Saavutettavuuden arviointi on suoritettu iOS-laitteessa VoiceOver-ruudunlukijalla, sekä Android-laitteessa Talkback-ruudunlukijalla.
Saavutettavuusvaatimuksia koskevat säännökset on annettu Digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevassa laissa.
Tämä saavutettavuusseloste on laadittu 15.6.2021 ja viimeksi päivitetty 12.12.2022.
OP-mobiilin saavutettavuuden tila
OP-mobiilin saavutettavuudessa on puutteita, eikä sovellus täytä kaikilta osin saavutettavuusvaatimuksia. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä. Jos puutekohdassa ei ole eritelty laitetta, jolla ongelma on ilmennyt, niin ongelma esiintyy niin iOS- kuin Android-laitetta käytettäessä. Ellei tarkempaa korjausaikataulua ole ilmoitettu, saavutettavuudessa huomatut puutteet pyritään korjaamaan sitä mukaan, kun OP-mobiilia kehitetään. Viimeisen vuoden aikana saavutettavuuteen on tehty useita korjauksia ja myös ne on mainittu tässä selosteessa.
Sisällöt, jotka eivät ole saavutettavia
Yleistä
OP-mobiilissa on saavutettavuuspuutteita, jotka toistuvat useissa eri näkymissä. OP-mobiilissa on myös joitain yleiseen saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyviä puutteita, jotka eivät kuitenkaan riko mitään WCAG-kriteereistä. Osa saavutettavuuspuutteista esiintyy niin iOS- kuin Android-laitteilla, osa taas ilmenee ainoastaan toisella alustalla.
OP-mobiilissa on joitain tekstejä, jotka on tarkoitettu otsikoiksi, mutta niitä ei ole määritelty oikein, myös otsikkotasojen määritykset puuttuvat osittain. Joiltain elementeiltä puuttuu tila- ja/tai roolitiedot, tai ne ovat virheelliset, joitain elementtejä taas ei ole määritetty lainkaan ohjelmallisesti. Kaikkia yhteen kuuluvia elementtejä ei ole yhdistetty toisiinsa ohjelmallisesti. Kaikkia painikkeita ei ole määritelty tai ne on määritelty virheelliseesti. Lukemisjärjestys ei ole looginen kaikissa näkymissä ja kohdistus ei joissain näkymissä mene oikeaan kohtaan.
Sovelluksessa aukeavia PDF-tiedostoja ei voi zoomata tarpeeksi ilman kahden sormen elettä. Joissain tilanteissa iOS-laitteilla PDF-tiedostojen lukemisjärjestys on määrittelemättä, ja Android-laitteilla ruudunlukija käsittelee PDF-tiedostojen koko sisällön yhtenä kohteena.
Kaikista sovelluksen kuvakkeista ja elementeistä ei selviä kovinkaan helposti, mikä on toiminnon kohteena. Sovelluksen kaikilla elementeille ei ole nimilappuja tai ohjetekstejä, tai ne ovat virheelliset. Joistain painikkeista puuttuu saavutettavat nimet tai ne ovat puutteelliset. Sovelluksessa tekstin ja taustan välisissä kontrastisuhteissa on osittain puutteita, kuten myös käyttöliittymäkomponenttien ja graafisten elementtien kontrastisuhteissa.
OP-mobiilin käyttäjä kirjataan automaattisesti ulos, kun sovellusta ei käytetä tiettyyn aikaan. Automaattisesta uloskirjautumisesta ei kuitenkaan saa varoitusta etukäteen. Lisäksi sovellusta voidaan käyttää ainoastaan pystysuunnassa. OP-mobiiliin ei ole rakennettu tukea ulkoisille laitteille.
Osa saavutettavuuspuutteista koskee ainoastaan iOS- tai Android-laitteita. iOS-laitetta käytettäessä OP-mobiilissa on painikkeita, jotka avaavat verkkosivuja, mutta siitä ei ole ilmoitettu ohjelmallisesti.
OP-mobiilissa on tehty useita korjauksia saavutettavuuteen liittyen. Osa sovelluksen otsikoista on nyt määritelty oikein otsikoiksi. Vihjeitä kuvanneet hehkulamput esitetään ruudunlukijalle ja elementistä käy ilmi tekstin tarkoitus. iOS-laitetta käytettäessä puhelimen asetuksista määriteltyä tekstin suurennusta voi nyt käyttää sovelluksessa, lisäksi painikkeiden määrittelyjä on korjattu. Android-laitetta käytettäessä välilehtielementeillä on nyt oikeat tila- ja roolitiedot, ja elementtejä ei ole enää sijoitettu turhaan luetteloihin.
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 2.2.1 Säädettävä ajoitus
- WCAG 1.4.3 Kontrasti (minimi)
- WCAG 1.4.11 Ei-tekstimuotoisen sisällön kontrasti
- WCAG 3.3.2 Nimilaput tai ohjeet
- WCAG 2.4.6 Otsikot ja nimilaput
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
- WCAG 1.3.4 Asento
- WCAG 2.4.3 Kohdistusjärjestys
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 1.4.4 Tekstin koon muuttaminen
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
Käyttöönotto ja kirjautuminen
Mobiiliavain
Mobiiliavaimen käyttöönotto ei ole saavutettava. Mobiiliavaimen PIN-koodia valittaessa etenemispainike ei ole sarkainjärjestyksessä ja siihen ei pääse ruudunlukijalla. Lisäksi Mobiiliavaimen käytössä ilmenee muita saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
Mobiiliavaimella vahvistamiseen on tehty saavutettavuuskorjauksia.
- WCAG 2.4.3 Kohdistusjärjestys
Kirjautuminen
Kun ruudunlukijan käyttäjä tunnistautuu Android-laitteella, niin ruudun koskettaminen ei aina toimi näkymän vaihtamisen jälkeen.
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
Päivittäiset raha-asiat
Tilit ja kortit
Android-laitteilla ilmenevä saavutettavuuspuute koskee aistinvaraisia ominaispiirteitä; ohjetekstissä kerrotaan, että ”tähdellä merkityt” tilit ja kortit näkyvät etusivulla, mutta nämä tähdet voi olla mahdoton havaita. Hankaluuksia voi olla myös tilien järjestämisessä, mikä ei välttämättä onnistu ruudunlukijalla. Lisäksi Tilit ja kortit –osiossa ilmenee saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän saavutettavuusselosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 1.3.3 Aistinvaraiset ominaispiirteet
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
Tilitapahtumat
Tilitapahtumat-kohdassa luokkavaihtoehdot on sijoitettu taulukkoon, mikä hankaloittaa ruudunlukijakäyttöä. Tilitapahtumissa ilmenee myös saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän saavutettavuusselosteen Yleistä-kohdassa.
Tilitapahtumat-osioon on tehty useita saavutettavuuskorjauksia, esimerkiksi luokkatoimintoihin on korjattu saavutettavat nimet. iOS-laitteilla luokkatoimintojen elementit on erotettu toisistaan ja painikkeet on määritelty. Haitarielementtien tila- ja roolitiedot on myös korjattu. Lisäksi kohdistusjärjestys on korjattu tilitapahtumat-osiossa. Android-laitteilla käytettäessä yhteen kuuluvat tekstit ja kuvakkeet on nyt yhdistetty samaan elementtiin. Myös tekstien ja elementtien tekstivastineissa on tehty korjauksia.
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
Talouden tasapaino
Talouden tasapaino -osiossa kaaviot eivät ole mukana lukemisjärjestyksessä, eikä ruudunlukijakäyttäjä pysty siirtymään vuosien tai kuukausien välillä samalla tavalla kuin näkevä käyttäjä. Osa pidemmistä teksteistä on yhdistetty kokonaan samaan elementtiin, jolloin ruudunlukijan käyttö voi olla kankeaa. iOS-laitetta käytettäessä Tilitapahtumat-näkymässä tapahtuman tyyppi ei ole lainkaan mukana lukemisjärjestyksessä. Android-laitteella kytkinelementtejä ei pysty käyttämään ruudunlukijalla. Lisäksi Talouden tasapaino -osiossa on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
Talouden tasapaino –osiossa iOS-laitteille on korjattu otsikoiden määrittelyjä. Lisäksi iOS-laitteiden painikkeille on lisätty saavutettavia tekstivastineita ja joidenkin elementtien tekstivastineita on korjattu.
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
Korttinäkymät
Korttinäkymissä on painikkeita, jotka avaavat selaimen. Selaimen aukeaminen esitetään kuvakkeella, joka ei ole saatavilla ruudunlukijakäyttäjälle. Lisäksi kaikkia kuvakkeita ei lueta ruudunlukijoilla. iOS-laitteita käytettäessä lukemisjärjestyksessä on mukana kuvia, joilla ei ole tekstivastinetta. Android-laitteita käytettäessä jotkin elementit esitetään välillä yhtenä elementtinä ja välillä taas erillisinä elementteinä, jolloin tietojen ymmärtäminen ruudunlukijalla on vaikeaa.
Korttien turvarajoja koskeva saavutettavuusarviointi on toteutettu ainoastaan iOS-laitteessa VoiceOver-ruudunlukijalla. Saavutettavuuspuutteita Turvarajat-osiossa ilmenee virheilmoitusten automaattisessa lukemisessa sekä lukemisjärjestyksessä. Joidenkin painikkeiden tekstit ovat melko pitkiä, mikä on ruudunlukijakäyttäjälle epäkäytännöllistä. Lisäksi korttinäkymissä on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
- WCAG 3.3.1 Virheen tunnistaminen
- WCAG 3.3.2 Nimilaput tai ohjeet
Luottorajan korotus
Arviointi on suoritettu ainoastaan iOS-laitteella VoiceOver-ruudunlukijalla. Pakollisten tietojen puuttuessa ainoa palaute on passiivinen etenemispainike, ja virheilmoituksia ei lueta automaattisesti ruudunlukijalle, kun ne ilmestyvät. Näkymässä on joissain tilanteissa käytetty linkkejä siirtymiseen näkymien välillä, vaikka olisi pitänyt käyttää painikkeita. Jotkut elementit on piilotettu apuvälineiltä kokonaan. Joidenkin näkymien alussa on näkymätön ja tekstitön painike, joka on kohdistettavissa ruudunlukijalla. Lisäksi osiossa on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 3.3.1 Virheen tunnistaminen
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
Maksamisen palvelut
Siirto-maksun mainostekstissä ei ole kerrottu tuotteen nimeä ruudunlukijakäyttäjälle. Tämä saavutettavuusongelma esiintyy molemmilla alustoilla. iOS-laitteissa osa teksteistä ilmenee ruudunlukijalle tyhjänä luettelona ja näkymissä on myös joitain tyhjiä elementtejä. Android-laitteilla kaikissa näkymissä ei anneta tarvittavia virheilmoituksia, ja eräpäivä on pakko valita kalenterista, mikä voi olla ruudunlukijalla haastavaa. Lisäksi maksamisen palveluissa on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
Maksamisen palveluissa on korjattu seuraavat saavutettavuuspuutteet: Android-laitteilla Oma siirto -näkymässä virheilmoitukset ilmoitetaan ruudunlukijalle oikein ja virheilmoitus on lukemisjärjestyksessä, myös kohdistusjärjestys on korjattu oikeaksi.
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 3.3.1 Virheen tunnistaminen
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
- WCAG 3.2.2 Syöte
Kansainväliset maksut –osiossa jotkin painikkeet aukaisevat verkkoselaimen, vaikka painikkeen sijaan pitäisi käyttää linkkiä. Osa pitkistä teksteistä on yhdistetty kokonaan samaan elementtiin. iOS-laitteilla kenttien ohjeet on liitetty kenttiin niin, että ne eivät ole luettavissa erillisinä elementteinä. Android-laitteilla osa listoista on määritelty yhdeksi elementiksi, ja kohdistuksen siirtäminen avattuun pudotuslistaan ei välttämättä onnistu. Lisäksi osiossa on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
Sijoittaminen
Rahastot ja osakesäästötili
iOS-laitteissa joiltakin komponenteilta puuttuu ohjelmallinen määritys, ja jotkut tekstit eivät ole otsikoita, vaikka niiden pitäisi olla. Lisäksi Rahastot-osiosta löytyy joitain passiivisia painikkeita. Osakesäästötili-kohdassa iOS-laitetta käytettäessä taulukoita ei ole toteutettu ohjelmallisesti. Sijoitukset-osiossa on myös muita saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
Saavutettavuuspuutteita on korjattu rahastojen osalta. Sijoitukset ja rahastot päänäkymää, Private-näkymät, sekä osakekaupankäynnin näkymät on uudistettu saavutettaviksi. Androidille on tehty seuraavat korjaukset: otsikot on määritetty ruudunlukijalle, yhteenkuuluvia elementtejä on yhdistelty, tuottotaulukon lukeminen ruudunlukijalla on korjattu sekä lukemisjärjestystä ja kohdistusta on korjattu. Myös sijoitusten rahasto-osion kaaviot on korjattu ja Morningstar-luokitus luetaan Android-laitteilla oikein. iOS-laitteille on tehty seuraavat korjaukset: tuottotaulukon lukeminen ruudunlukijalla on korjattu, Morningstar luokitus luetaan, passiiviset painikkeet on poistettu, yhteenkuuluvia elementtejä on yhdistelty ja tekstikenttien virheistä ilmoitetaan ruudunlukijalle selkeämmin.
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 4.1.2 Nimi, arvo, rooli
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
OP Sijoituskumppani
OP Sijoituskumppania koskeva saavutettavuusarviointi on toteutettu ainoastaan iOS-laitteella VoiceOver-ruudunlukijalla. Seuraavien saavutettavuuspuutteiden lisäksi Sijoituskumppani-osiossa ilmenee saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
Joissain tilanteissa kaikkia tekstejä ja elementtejä ei lueta lainkaan tai niitä ei lueta oikein. Joistain kaavioista luetaan tarpeettomasti akselit, mutta muuttuneita tekstejä ei lueta automaattisesti. Osa kaavioiden tiedoista esitetään ainoastaan väreillä. Kytkinpainikkeiden nimilappuja ei taas lueta ollenkaan, vaan kytkimistä ilmoitetaan ainoastaan sen tila. Joistain taulukoista puuttuu riviotsikot. Latauslinkkien ohjelmallinen konteksti ei kerro, mitä niistä ladataan. Lisäksi joidenkin näkymien alussa on vaihepolku, jonka määrittely on epäselvä.
Päivämäärät on pakko syöttää kalenterielementillä, mutta kalenteripainike ei ole sarkainjärjestyksessä. Jokaisen näkymän alussa ja lopussa on kohdistusjärjestyksessä mukana näkymättömät elementit. Jos virheilmoituksia tulee useampi, niin luetuksi voi tulla vain jälkimmäinen virheilmoitus, ja joissain tilanteissa palautteena puuttuvista tiedoista on ainoastaan passiivinen Hyväksy-painike.
- WCAG 1.4.1 Värien käyttö
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
- WCAG 3.3.1 Virheen tunnistaminen
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 2.4.4 linkin tarkoitus (kontekstissa)
- WCAG 3.3.2 Nimilaput tai ohjeet
- WCAG 4.1.3 Tilasta kertovat viestit
Säästölipas
Säästölipas-osiossa on linkkien sijaan painikkeita, jotka avaavat verkkosivun tai tiedoston. Lisäksi jotkut pidemmät tekstit on yhdistetty kokonaan samaan elementtiin. Säästölipas-osiossa on myös saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
iOS-laitteissa kenttäkohtaiset ohjeet on sijoitettu samoihin elementteihin kenttien ja niiden nimilappujen kanssa. Kaikissa PDF-tiedostoja avaavissa painikkeissa ei lue tiedostotyyppiä ja joidenkin painikkeiden ohjelmallinen teksti ei ole kovinkaan selkeä. Morningstar-luokitus saatetaan lukea ruudunlukijalla väärin.
Android-laitetta käytettäessä ruudunlukijalla on haastavaa päästä pudotuslistoihin ja osa elementeistä on hankala käyttää. Virheilmoituksia ei ole liitetty kenttiin ohjelmallisesti eikä virheellisiä kenttiä esitetä muillakaan tavoin. Kaikki elementit eivät ole mukana lukemisjärjestyksessä, jolloin ruudunlukijakäyttäjä ei saa niiden tarjoamaa tietoa.
- WCAG 4.1.2 Nimi, arvo, rooli
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 2.4.6 Kohdistusjärjestys
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 3.3.1 Virheen tunnistaminen
Vakuutukset
Vakuutus-osiossa on useita saavutettavuuspuutteita. Vakuutus-osiossa kaikilla elementeillä ei ole tekstivastinetta tai ne ovat puutteellisia. Jotkin painikkeet aukaisevat verkkoselaimen, vaikka painikkeen sijaan pitäisi käyttää linkkiä, verkkosivun aukeamisesta kerrotaan kuvakkeella, jota ei esitetä ruudunlukiojoille. iOS-laitetta käytettäessä teksti on osittain ryhmitelty epäselvästi. Lisäksi Vakuutukset-osiossa ilmenee saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
Vakuutukset-osion etusivu on saavutettava. Vakuutustietojen näyttäminen on saavutettava tammikuun lopulta 2023 lähtien. Vakuutuskortit tullaan uusimaan saavutettaviksi vuoden 2023 aikana.
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 4.1.2 Nimi, arvo, rooli
Omistaja-asiakkaan näkymän kumppaniedut
Kumppaniedut-näkymässä tekstin ja taustan välisissä kontrastisuhteissa on osittain puutteita, kuten myös käyttöliittymäkomponenttien ja graafisten elementtien kontrastisuhteissa. Joiltakin elementeiltä puuttuvat tila- tai roolitiedot, tai tiedot ovat virheelliset, kun taas joitakin elementtejä ei ole merkitty lainkaan ohjelmallisesti. Lukemisjärjestys ei ole looginen kaikissa näkymissä. Näkymissä on painikkeita, joita ei ole määritelty painikkeiksi tai ne on määritelty virheellisesti. Lisäksi näkymässä ilmenee saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 1.4.3 Kontrasti (minimi)
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
Seuraavat saavutettavuuspuutteet koskevat ainoastaan iOS-laitteita:
- Tekstin koon muuttamista ei tueta iOS-laitteilla.
- WCAG 1.4.4 Tekstin koon muuttaminen
Yritysten palvelut
Yritysten talouden seuranta
iOS-laitteita käytettäessä joissain näkymissä on virheellisesti näkymätön ja nimetön painike, johon voi kuitenkin kohdistaa ruudunlukijalla. Näkymissä olevat kaaviot ohitetaan ruudunlukijalla kokonaan, koska ne visualisoivat muutoin näkymillä numeerisena saatavilla olevaa tietoa. Android-laitteita käytettäessä jotkut painikkeet on merkitty linkeiksi. Kaikki elementit eivät ole lukemisjärjestyksessä, ja lukemisjärjestys on joissain näkymissä väärä.
Lisäksi molemmilla alustoilla esiintyy saavutettavuuspuutteita, jotka on mainittu tämä selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 1.3.1
- WCAG 1.3.2
- WCAG 2.4.3
- WCAG 4.1.2
Laskutus
iOS-laitteissa laskun toistuvuudessa joidenkin elementtien ohjelmalliset kontekstit eivät yhdistä niitä toisiinsa. Joissain näkymissä lukemisjärjestys voi olla väärä. Osa valinnoista tehdään valintakontrolleilla, joita ei pysty käyttämään ruudunlukijalla.
Android-laitteilla joidenkin painikkeiden ohjelmallinen teksti ei täysin yhdistä niitä kontekstiin. Toistuvuuden valinta on toteutettu valintaruuduilla, vaikka oikea elementti olisi valintapainike. Hakutuloksiin ei välttämättä pääse ruudunlukijalla pyyhkäisemällä. Alalaidan sivuindikaattori ei ole mukana lukemisjärjestyksessä.
Lisäksi näkymissä on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
- WCAG 2.1.1 Näppäimistö
- WCAG 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)
- WCAG 3.2.2 Syöte
- WCAG 4.1.2 Nimi, arvo, rooli
Kirjanpitoaineisto
Kirjanpitoaineistosta ladattavia tiedostoja ei voi zoomata tarpeeksi ilman kahden sormen elettä. Lisäksi joidenkin painikkeiden ohjelmallinen konteksti ei kerro, mihin kohteeseen ne liittyvät. iOS-laitteilla tiedostojen lukemisjärjestys on määrittämättä. Android-laitteilla ruudunlukija käsittelee tiedostoissa kunkin sivun yhtenä kohteena. Lisäksi kirjanpitoaineistoissa on saavutettavuuspuutteita, jotka on kerrottu tämän selosteen Yleistä-kohdassa.
- WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet
- WCAG 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
- WCAG 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)
- WCAG 2.5.1 Osoitineleet
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo
Asiakkuus
Kaikkia painikkeita ei ole määritelty ohjelmallisesti painikkeiksi. Ruudunlukijakäyttäjät eivät siksi välttämättä oivalla, että niitä voi napauttaa. Näkymissä on runsaasti elementtejä, jotka ovat ruudunlukijan mielestä toiminnallisia, vaikka niistä ei tapahdu mitään.
- WCAG 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
- WCAG 4.1.2 Nimi, rooli, arvo