Mitä on verkkorikollisuus ja miten tunnistat huijauksen?

Internet on kehittynyt hurjaa vauhtia viimeisten vuosikymmenten aikana. Verkossa on tarjolla monenmoisia arkea helpottavia palveluita – ja me pankkina haluamme tarjota asiakkaillemme toimivat keinot ja kanavat digitaaliseen asiointiin.

Kuten elämässä muutenkin, verkossa voi kuitenkin kohdata myös rikollista toimintaa ja huijareita.

Me OP:lla kehitämme palveluitamme mahdollisimman turvallisiksi. Muista kuitenkin myös itse suojata itseäsi: toimi viisaasti verkossa ja opettele tervettä epäluuloa ja tyypillisten huijausten tunnusmerkkejä.

Monet verkkorikolliset toimivat hyvin ammattimaisesti. Huijausviestit ja valesivustot voivat olla hyvinkin taidokkaasti tehtyjä ja uskottavan näköisiä, mutta tieto ja tarkkuus auttavat suojautumaan huijausyrityksiltä.

Mistä huijarin voi tunnistaa?

Verkkorikollisuus voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisia huijausyrityksiä: henkilötietojen ja pankkitunnusten kalastelua huijausviesteillä tai valesivustoilla, tai vaikkapa rakkaushuijausta, jossa uhri yritetään saada luovuttamaan rahaa tekeytymällä joksikin toiseksi ja vetoamalla tunteisiin. Hälytyskellojen on syytä soida, jos henkilö, jota et ole koskaan tavannut, pyytää sinulta rahaa vaikka vain lainaksi.

Usein sanotaan, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei luultavasti ole totta. Tämä vanha viisaus pätee hyvin verkkorikollisuuteen. Se kannattaakin muistaa varsinkin, kun teet sijoituksia tai ostoksia.

Pankki tai viranomaiset eivät koskaan kysy pankkitunnuksiasi tai salasanojasi linkeillä tai puhelimitse

Muista, että pankki ei koskaan lähetä sinulle linkkiä millekään sivustolle, johon sinun pitäisi kirjautua verkkopankkitunnuksin tai antaa korttitietosi.

Poliisi tai pankki ei myöskään koskaan ole sinuun yhteydessä ja pyydä kertomaan tunnuksiasi tai salasanojasi. Näin toimii vain rikollinen.

Lue lisää erilaisista tyypillisistä huijauksista alla olevista artikkeleistamme.

Entä jos kuitenkin joudut huijauksen tai verkkorikollisen uhriksi?

Jos joudut verkkorikollisen uhriksi, muista, että apua on tarjolla. Sinulla ei ole mitään syytä hävetä tapahtunutta, vaan voimat kannattaa panostaa siihen, että teet ripeästi toimenpiteet, joilla voit vielä ehkäistä rikoksesta sinulle koituvaa haittaa.

Huijaussivustot

Huijarit tehtailevat aidon näköisiä huijaussivustoja, mutta mistä huijaussivun tunnistaa?

Rakkaushuijaus

Rakkaus voi roihahtaa verkossa – mutta entä, jos hurmuri onkin huijari?

Valepoliisi

Valepoliisi vetoaa uhrinsa huoleen ja pelkoon - ja kalastelee tietoja tai yrittää huijata rahaa.

Sijoitushuijaus

Sijoittaja, muista maltti ja vältä huijarit!

Kalastelu

Erilaiset kalasteluyritykset ovat yhä yleisempiä ja uudenlaisia kalastelutapoja ilmaantuu tämän tästäkin. Kalastelu onkin oikeastaan kattotermi erilaisille huijauksille.

Yrityksiin kohdistuvat huijaukset

Ammattimaiset huijarit tapaavat ahkeroida loma-aikoina. Kannattaa siis pysyä valppaana myös lomakausina - ja perehdyttää lomasijaiset huolella.

Lainahuijaus

Verkkorikollinen saattaa esiintyä lainanantajana. Lopputulos on se, että huijari vie loputkin rahasi.

Tietovuoto, tietomurto ja identiteettivarkaus

Tietomurroista, tietovuodoista ja identiteettivarkauksista kohutaan aika ajoin, mutta tiedätkö, mistä niissä oikeastaan on kysymys?

Verkkorikollisuus - termit tutuiksi!

Mitä tarkoittaa tietovuoto, huijaus tai identiteettivarkaus?

Teknisen tuen huijaukset

Puhelimet pirisevät ajoittain ahkerasti, kun tekniseksi tueksi tekeytyvät huijarit ovat liikkeellä. Mutta mistä tunnistat huijauspuhelun?