Tabletti kahlittu ketjulla ja lukolla.

Verkkorikollisuus

Mitä on phishing tai haittaohjelmat? Kun tunnet rikollisten keinot, et joudu helposti huijatuksi.

Mitä ovat haittaohjelmat ja miten ne näkyvät?

Haittaohjelma on tietokoneelle tallentunut rikollisten käyttämä ohjelma. Se voi tallentua koneelle esimerkiksi ladatessasi internetistä tiedostoja, sähköpostista liitetiedostoja tai klikatessasi linkkejä sosiaalisessa mediassa. Haittaohjelman avulla rikolliset yrittävät kerätä verkkopankkitunnuksia ja avainlukuja tai väärentää maksuja.

Haittaohjelma voi toimia esimerkiksi näin:

Ohjelma aktivoituu, kun kirjaudut pankin verkkopalveluun. Ruudulle aukeaa erillinen ponnahdusikkuna tai pankin sivua jäljittelevä sivu. Sivulla pyydetään yhtä tai useampaa avainlukua. Näin rikolliset yrittävät saada haltuunsa verkkopankkitunnuksia.

Haittaohjelmalla voidaan yrittää myös väärentää maksun vahvistussivu ja muuttaa maksu menemään rikollisten tilille.

Mitä on phishing?

Phishing eli tunnusten kalastelu tarkoittaa tietojen keräämistä rikollisiin tarkoituksiin esimerkiksi tekstiviestillä, sähköpostilla, sosiaalisessa mediassa, puhelimitse tai väärennetyillä verkkosivuilla.

Huijausviestit ovat sähköposteja tai tekstiviestejä, joita rikolliset lähettävät esimerkiksi pankin nimissä ja joiden avulla he pyrkivät saamaan tietoonsa asiakkaiden verkkopalvelutunnuksia ja/tai muita henkilökohtaisia tietoja.

Huijausviestit yritetään naamioida virallisiksi, ja ne voivat näyttää siltä kuin ne olisi lähetetty Osuuspankista tai OP Ryhmästä tai jonkun muun luotettavan tahon nimissä. Huijaussähköposteissa kehotetaan yleensä siirtymään OP-verkkopalveluun viestissä olevan linkin kautta ja antamaan kalastelun kohteena olevat tiedot huijaussivuston kautta rikollisille.

Varmista aina, että olet oikeassa op.fi-palvelussa, ennen kuin syötät tunnuksesi. Oikeassa OP-verkkopalvelussa selaimen osoiterivillä näkyy pankin sertifikaatti.

Verkkorikollisuus sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa saatat törmätä esimerkiksi Facebook-päivitykseksi naamioituun huijausviestiin, joka voi näyttää tulleen kaveriltasi. Mikäli Facebook-päivitys tai mainos vaikuttaa epäilyttävältä, älä klikkaa sitä, sillä linkistä saattaa asentua käyttämällesi laitteelle haittaohjelma tai päivitys saattaa lähteä leviämään. Yleinen perusperiaate on, että mikäli esimerkiksi tarjous tai mainos vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se saattaa olla huijaus.