Verkkorikollisuus – termit tutuiksi

Termit tutuiksi! Mitä tarkoittaa tietovuoto, huijaus tai identiteettivarkaus?

Huijaukset ja mistä ne voi tunnistaa

Verkkohuijauksia on monenlaisia. Rikolliset toimivat varsin ammattimaisesti ja keksivät jatkuvasti uusia tapoja yrittää huijata meitä kaikkia. Huijarit voivat lähestyä uhrejaan sähköpostiviesteillä, tekeytyä poliisiksi ja soittaa uhreilleen, tai tehdä vaikkapa uskottavan näköisiä valesivustoja, jotka voivat muistuttaa esimerkiksi verkkopankin kirjautumissivuja.

Dokumenttihuijaus

Dokumenttihuijauksella tarkoitetaan muun muassa erilaisia nigerialaishuijauksia ja niiden muunnelmia.

Tavallisimmin kyseessä on huijaus, jossa huijarit ottavat uhriin yhteyttä sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse ja kertovat hänen voittaneen tai perineen suuria summia. Varat saadakseen uhrin pitäisi kuitenkin maksaa yllättäviä kuluja, kuten tullimaksuja, lentorahteja ja asianajajien palkkioita.

Näin vältät dokumenttihuijauksen:

  • älä vastaa sähköposteihin, joissa luvataan suuria voittoja, perintöjä tai muita palkkioita
  • muista, että mikään rehellinen taho ei lähetä rahaa ilmaiseksi
  • jos et ole osallistunut arpajaisiin tai lottoon ulkomailla, et ole voinut sellaisesta voittaa
  • älä koskaan lähetä henkilökohtaisia tietojasi, kuten tilinumeroita tai passikopiota tuntemattomalle

Haittaohjelma

Haittaohjelma on tietokoneelle tallentunut ohjelma, jota rikolliset käyttävät. Se voi tallentua koneelle esimerkiksi, kun lataat internetistä tiedostoja, sähköpostista liitetiedostoja tai kun seuraat linkkejä sosiaalisessa mediassa.

Haittaohjelman avulla rikolliset yrittävät seurata, mitä teet koneellasi, ja kerätä verkkopankkitunnuksia tai väärentää maksuja.

Jos epäilet, että laitteellasi on haittaohjelma, älä käytä sitä pankkiasiointiin. Pyydä tarvittaessa ammattilaisen apua haittaohjelman poistoon, ennen kuin käytät laitettasi uudelleen.

Identiteettivarkaus

Jos henkilötietosi vuotavat vääriin käsiin, saatetaan tiedoillasi yrittää tehdä identiteettivarkaus.

Identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että joku esiintyy toisen ihmisen henkilöllisyydellä, käyttää tämän henkilötietoja, ja aiheuttaa tälle toiminnallaan haittaa. Usein identiteettivarkauksiin liittyy taloudellinen vahinko: varastetuilla tiedoilla voidaan esimerkiksi yrittää ottaa toisen henkilön tiedoilla luottoja tai tilata tavaroita. Tällöin kyseessä on petos.

Tietomurto

Tietomurto on kyseessä esimerkiksi silloin, kun joku murtautuu yrityksen tietojärjestelmään ja varastaa sieltä luottamuksellisia tietoja, mahdollisesti rikollisiin tarkoituksiin.

Tietovuoto

Tietovuoto tarkoittaa sitä, että henkilötietoja tai muuta luottamuksellista tietoa on saattanut päätyä vääriin käsiin. Tietovuoto voi olla tahallinen tai tahaton. Esimerkiksi vahingossa väärälle henkilölle lähetetty kirje voi olla tietovuoto. Tietovuodosta ei aina koidu vahinkoa, mutta joskus vuodettujen tietojen avulla saatetaan tehdä esimerkiksi identiteettivarkaus.

Valelaskut ja laskuväärennökset

Huijareiden tavoitteena on päästä käsiksi yritysten laskutietoihin ja väärentää esimerkiksi laskussa oleva tilinumero omakseen, jotta laskua maksettaessa varat ohjautuvatkin huijarille.

Päästäkseen käsiksi yritysten laskutustietoihin, huijarit kalastelevat yritysten työntekijöiden Office 365 -käyttäjätunnuksia ja salasanoja sähköpostitse ja huijaussivustojen avulla. Haltuunsa saamillaan tunnuksilla huijarit kirjautuvat työntekijöiden sähköposteihin ja voivat lähettää lisää kalasteluviestejä tai jäädä seuraamaan kyseisen henkilön sähköpostiliikennettä.