Kuvataidekilpailun menestyneet työt esillä Jyväskylän taidemuseon ikkunassa

Jyväskylän taidemuseon näyteikkunassa on esillä lasten ja nuorten kuvataidekilpailun tuloksia kesän ajan, sunnunaihin 6.9. saakka. Kannattaa mennä katsomaan!

Taidemuseon ikkunanäytöllä esillä olevat työt

Jyväskylän taidemuseon näyteikkunassa on esillä Keski-Suomen Osuuspankin järjestämän paikallisen lasten ja nuorten kuvataidekilpailun menestyneitä kilpailutöitä Keski-Suomesta sunnuntaihin 6.9. saakka vuorokauden ympäri. Taidemuseo on Jyväskylän keskustassa, kirkkopuiston laidalla, osoitteessa Kauppakatu 23. 

Esillä on kunkin kolmen sarjan kolme parasta teosta. Valtakunnallisen piirustuskilpailun voitto 11-13-vuotiaiden sarjassa tuli Jyväskylä Svenska Skolanin oppilaalle Wilma Myllykoskelle.

Tässä sarjoittain kolme parasta tuomariston kommentteineen

Sarja 6-8-vuotiaat (2012-2014) / Mikä tekee sinusta onnellisen? / 42 kilpailutyötä

1. Siiri Rautiainen / 2012 / Lanneveden koulu, Saarijärvi
Elokuvailta isosiskon kanssa
Lämmin tunnelma pehmeiden värisävyjen kautta. Tehtävänanto täyttyy erinomaisesti. Teoksesta välittyy hyvin onnellinen hetki. Katse keskittyy olennaiseen, eli siskosten yhteiseen hetkeen. Ilahduttava humoristinen lisä puolikkaasta säästöpossusta (?) kuvan vasemmassa yläreunassa.

2. Hilda Rauhala / 2013 / Muurasjärven koulu, Pihtipudas
Metsäreitillä
Virkistävän erilainen kuvakulma ja kuvan elementtien sommittelu. Teosta katsotaan ylhäältä päin, kuin linnun perspektiivistä ja pääsemme mukaan huimalle laskettelureissulle.

3. Emmi Rauhala / 2013 / Muurasjärven koulu, Pihtipudas
Luistelukuva: Emmin talvipäivä
Talvipäivän riemu välittyy teoksesta mainiosti. Olennainen, eli luisteleva tyttö ja jää saa kuvassa suurimman huomion. Taitavaa piirtämistä. Tarkkaa kimalteen käyttöä tehosteena yksityiskohdissa.

Sarja 9-10 vuotiaat (2010-2011) / Mikä tekee sinusta onnellisen? / 155 kilpailutyötä

1. Alina Tienhaara / 2010 / Oravasaaren koulu, Jyväskylä
Onni on oma spanieli
Tehtävänannon oleellinen hetki täyttää upeasti koko kuvan. Pastelliset värisävyt korostavat lämmintä ystävyyttä tytön ja koiran välillä. Tytön asento ja tapa pidellä koiraa sylissä on luonteva. Tytön kädet katoavat ihanasti koiran pörröisyyteen.

2. Jonna Jämsä / 2011 / Leppäveden koulu, Laukaa
Lintuja tarkkailemassa
Onnistunut hetken vangitseminen teoksessa. Tuulinen päivä ja lintujen bongaus välittyvät kuvasta ja sen sommittelusta hyvin.

3. Inka Takkunen / 2010 / Niemisjärven koulu, Hankasalmi
Rakkaat eläimet
Teoksen pehmeä ja lämmin tunnelma täyttää hyvin tehtävänannon. Kuvapinta-alaa on käytetty monipuolisesti hyväksi. Tytön ja hevosen ystävyys välittyy kuvasta kauniisti. Värin häivyttäminen korostaa teoksen lämmintä tunnelmaa.

Sarja 11-13-vuotiaat (2007-2009) / Jaa onnesi! / 170 kilpailutyötä

1. Wilma Myllykoski / 2007 / Kuokkala Svenska Skola, Jyväskylä
Onnea on puhdas luonto ja 4 vuodenaikaa
Erittäin taitava tekninen toteutus vuodenaikojen vaihtumisesta ja puhtaasta luonnosta. Runsaasti yksityiskohtia ja silti ilmavuutta. Kaunis kuvaus tasapainoisesta maailmasta, joka tekee onnelliseksi.

2. Mea Savander / 2009 / Joutsan yhtenäiskoulu, Joutsa
Pupula
Upeat värit ja väriyhdistelmät! Hilpeä tunnelma karvakavereiden keskellä. Teoksen tunnelma välittyy ja alkaa hymyilyttää. Puput ovat ihanan persoonallisia.

3. Selma Puhakka / 2008 / Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä
Minä ja Geisha
Katse keskittyy yhteyteen kissan ja tytön välillä. Herkulliset karkkivärit ja onnistunut laveeraus värien kesken. Onnistunut sommittelu. Taitavaa usean tekniikan yhdistämistä ja kissalla hauska kiilusilmä.

Kuvataidekilpailulla on pitkät perinteet

Suomessa osuuspankkien kuvataidekilpailu järjestettiin keväällä jo 44. kerran. Kilpailun tavoitteena on tukea ja kehittää lasten piirtämis- ja maalausharrastusta. Vuoden 2020 kilpailussa pääteemana oli "Onnea on...piirtäminen, maalaaminen, kuvaaminen, voittaminen". Kilpailun tarkoituksena on lisätä lasten arkeen iloa, inspiraatiota ja onnistumisen kokemuksia.  Kuvataidekilpailun taustalla on ajatus luovien taitojen tukemisesta, sillä ne ovat tämän päivän keskeisistä työelämätaidoista ja niiden oppimista on tärkeä kehittää jo koulumaailmassa.

Poikkeuksellinen koronakevät innosti mukaan, sillä kuvataidekilpailuun osallistuttiin tänä keväänä aikaisempaa runsaslukuisemmin. Kutsuimme mukaan kaikki koulut toimialueellamme, eli Hankasalmella, Joutsassa, Jyväskylässä, Karstulassa, Laukaassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella. Mukaan lähti ennätyksellisesti 21 koulua ja kilpailuun tuli kaikkiaan 367 työtä.

Museopalveluiden tuomaristolla oli mieleinen tehtävä

Kilpailutuomaristossa toimivat Tarja Poikonen Jyväskylän kaupungin museopalveluista ja Sanna Lahti Jyväskylän taidemuseolta. Tässä tuomareiden terveiset:

”Töitä tuomaroidessa oli mielenkiintoista huomata, kuinka innolla nuoremmat ikäryhmät heittäytyivät kilpailun tehtävänannon mukaiseen aidon onnen hetken kuvaamiseen, kun taas isommat osasivat jo leikitellä erilaisilla tekniikoilla ja ylipäätään tekninen taitavuus alkoi korostua. Jokaisessa ikäryhmässä oli hyödynnetty onnen kuvaamiseen paljon arkielämässä mukana olevia asioita, kuten ystäviä, perhettä, lemmikkieläimiä ja harrastuksia. Värejä oli käytetty rohkeasti ja myös huumoria löytyi kuvien yksityiskohdista ilahduttavasti. Voittajien valinnan lisäksi tuomaristo antoikin ison liudan kunniamainintoja, kun niin monesta teoksesta löytyi ainesta kärkisijoille. Kilpailu osoittautui myöskin meille tuomareille hyvin innostavaksi ja inspiroivaksi tehtäväksi. Lasten taito ilmaista tunnelmaa ja tunteita kuvataiteellisesti oli hämmästyttävä. ” 

Paikalliset voittajatyöt jatkoon - Wilman työ Suomen parhaaksi

Keski-Suomen Osuuspankin paikallisesta kilpailusta lähetettiin huhtikuun alussa jokaisesta kolmesta sarjasta voittajatyö Helsinkiin, jatkamaan valtakunnalliseen loppukilpailuun. Koko Suomen 11-13-vuotiaiden sarjan voitti 13-vuotias Wilma Myllykoski Jyväskylä Svenska Skolanista. Wilman voittoisa työ lähtee edustamaan Suomea omaan sarjaansa Berliiniin, jossa kansainvälinen kuvataidekilpailu Jugend Creativ viettää 2020 vuonna 50-juhlavuottaan.

Jyväskylän taidemuseo ja Keski-Suomen Osuuspankki onnittelevat Wilmaa!

Lisätiedot: Katri Tynkkynen, viestintäasiantuntja, OP Keski-Suomi p. 010 256 5503