Osakesäästötili vai arvo-osuustili?

Oletko miettinyt kumpi tili sijoittamiseen kannattaa valita: osakesäästötili vai arvo-osuustili? Vastaus voi olla molemmat, jos haluat hyödyntää molempien tilien edut.

Toinen tärkeä kysymys on, milloin kannattaa sijoittaa arvo-osuustilin ja milloin osakesäästötilin kautta. Vastaus tähän löytyy sijoitusstrategiastasi eli kuinka pitkä on sijoitusaikasi, millaisiin sijoituskohteisiin sijoitat ja mitkä ovat sijoitustavoitteesi. 

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot?

Osakesäästötili

 • Voit tallettaa vain rahaa, enintään 100 000 €.
 • Kaupankäynti: kotimaiset osakkeet
 • Verot peritään noston yhteydessä: myyntivoitto 30-34 %
 • Osingot maksetaan osakesäästötilille ja ne voi sijoittaa uudelleen ennen verotusta.
 • Pidemmällä aikavälillä kotimaiset osinko-osakkeet kannattaa pitää osakesäästötilillä.
 • Myyntitappiot voit vähentää, kun tili lopetetaan ja varat nostetaan tililtä.
 • Sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili.Osakesäästötili on vaihtoehto silloin, kun haluat sijoittaa osingot ja mahdolliset myyntivoitot edelleen. 

Avaa osakesäästötili

Arvo-osuustili

 • Talletuksille ei ylärajaa. Olemassa olevien osakkeiden ja ETF-tuotteiden siirtäminen mahdollista.
 • Kaupankäynti: osakkeet, rahastot, ETF-, ja ETP-tuotteilla.
 • Verot peritään vuosittain: myyntivoitto 30-34 % ja osingot 25,5-28,9 %.
 • Osingot maksetaan valitsemallesi tilille.
 • Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa.
 • Myyntitappiot voit vähentää vuosittain verotuksessa ja hyödyntää ne kuluvan ja seuraavan viiden vuoden aikana luovutusvoitoista.
 • Arvo-osuustilien määrää ei rajattu.


Arvo-osuustilin kautta hajautat tehokkaasti ja se sopii jokaiselle sijoittajalle.

Avaa arvo-osuustili

 

Kumman tilin kautta sijoittaisin? AOT vai OST?

Usein osakesäästötilin ja arvo-osuustilin yhdistelmä on toimivin ratkaisu. Osakesäästötilille voit ostaa vain osakkeita ja arvo-osuustilille voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita. Näin saat hyödyt molemmista tileistä ja voit hajauttaa sijoituksiasi laajasti eri kohteisiin.

Sijoitusaika   Arvo-osuustili Osakesäästötili
Pitkä Kotimaiset osinko-osakkeet   x
  Kotimaiset kasvuyhtiöt x  
  Ulkomaiset osinko-osakkeet x  
  Ulkomaiset kasvuyhtiöt x  
Lyhyt Kotimaiset osinko-osakkeet   x
  Kotimaiset kasvuyhtiöt   x
  Ulkomaiset osinko-osakkeet   x
  Ulkomaiset kasvuyhtiöt   x
 

Osakesäästötilin merkittävin etu on, että se mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön täysimääräisen hyödyntämisen. Kun lykkäät myyntivoittojen ja osinkojen verojen maksamista, myös vero-osuus kasvaa korkoa korolle ja näin kasvattaa sijoitettua pääomaa. Siksi se sopiikin erinomaisesti pitkäaikaiseen sijoittamiseen kuin aktiiviselle sijoittajalle. Lisäksi osakesäästötilin helppous voi olla tärkeämpää kuin täyden hyödyn saaminen molemmista tileistä.

Arvo-osuustilin merkittävin etu on, että voit hajauttaa sijoituksiasi laajasti eri kohteisiin ilman talletusrajaa. Lisäksi voit hyödyntää osinkojen osalta 15 % verovapauden. Voittoa tai tappiota laskiessasi voit halutessasi vähentää osakkeiden myyntihinnasta hankintameno-olettaman sen sijaan, että vähentäisit siitä osakkeiden ostohinnan. Alle 10 vuoden omistuksissa hankintameno-olettama on 20 % ja yli 10 vuoden omistuksissa 40 %.

 

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot verotuksessa

Suurin osa osakesäästötilin ja arvo-osuustilin eroista liittyy verotukseen. Myös myyntitappioiden vähentäminen on yksi tilejä erottava tekijä.

Arvo-osuustilillä voit vähentää myyntitappiot verotuksessa joka vuosi, ja hyödyntää ne kuluvan vuoden sekä seuraavan viiden vuoden aikana saatavista luovutusvoitoista.

Osakesäästötilillä voit vähentää myyntitappiot, kun osakesäästötili lopetetaan ja varat nostetaan tililtä. Tappiolla myytyjen osakkeiden verovähennykset siirtyvät siten tulevaisuuteen. Toisaalta luovutusvoitoistakin vero menee vasta, kun nostat rahaa osakesäästötililtä.

 

Haluatko osingot tilillesi vai sijoittaa ne?

Yksi mietintää aiheuttava kohta liittyy osinkoihin. Mieti, haluatko osingot suoraan tilillesi vai sijoittaa ne eteenpäin.

Jos haluat osingot tilille, arvo-osuustili on parempi vaihtoehto, sillä 15 prosenttia osinkotuloista on verotonta. Jos osakesäästötililtä nostaa osinkotuloa ulos, niistä maksetaan veroa koko osinkosummasta.

Jos haluat sijoittaa osingot, on se osakesäästötilillä verotonta, ja koko osinkotuoton voi sijoittaa korkoa korolle -ilmiöstä hyötyen. Osinkotulojen verotus tapahtuu vasta nostaessa varoja osakesäästötililtä.

 Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot osinkoverotuksessa:
 
Osakesäästötilin veroprosentti pääomatuloista riippuen Arvo-osuustilin veroprosentti pääomatuloista riippuen
30 % tai 34 % 25,5 % tai 28,9 %
 

Ulkomaiset osakkeet osakesäästötilille ja arvo-osuustilille?

Pitkäjänteinen sijoittaja voi huoletta säilyttää arvo-osuustilillä kotimaisia sekä ulkomaisia osakkeita. Osakesäästötilille kannattaa verotuksellisista syistä ostaa vain kotimaisia osakkeita, erityisesti osinko-osakkeita.

 • Osinkojen osalta ulkomaisissa osakkeissa on riskinä kaksinkertainen verotus. Ulkomailta maksetuista osingoista osakesäästötilille ei saa 15 % hyvitystä lähdeverosta, toisin kuin arvo-osuustilillä.
 • Laskelmien mukaan alle seitsemän vuoden osinkosijoituksissa arvo-osuustili on kannattavampi vaihtoehto, mutta tämän jälkeen korkoa korolle -ilmiön ansiosta osakesäästötili on kannattavampi.
 • Huomioithan, ettei osakesäästötilillä voi hyödyntää yli 10 vuotta omistuksessa olleiden osakkeiden luovutuksessa 40 % hankintameno-olettamaa. Tämä etu on vain arvo-osuustilillä.
 • Arvo-osuustilillä Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa. Ulkomaisten osakkeiden verotuksen osalta vaaka kallistuu arvo-osuustilin puolelle. 
Osakesäästötili
Avaa osakesäästötili ja aloita sijoittaminen.
Sijoittamisen hinnasto
Tutustu sijoittamisen hintoihin.
Arvo-osuustili
Avaa arvo-osuustili ja aloita sijoittaminen.
Omistaja-asiakkaan edut sijoittamisesta

Tutustu kattaviin etuihin säästämisestä ja sijoittamisesta.