Näin aloitat osakesijoittamisen

Uusi hintaetu

Osakesäästötili ja arvo-osuustili nyt maksutta alle 26-vuotiaille

Alle 26-vuotiaana sijoitat nyt osakesäästötilillä ja arvo-osuustilillä ilman kuukausimaksuja.

  • Osakesäästötilin säästäjän palvelupaketti 0 €/kk (norm. 2,99 €/kk).
  • Arvo-osuustilin säästäjän ja sijoittajan palvelupaketit 0 €/kk (norm. 2,99 ja 5,39 €/kk).

Uusilla hintaeduilla haluamme kannustaa ja tukea nuoria säästämisessä ja sijoittamisessa.

Lue lisää Sulje
1

Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili

Tilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan osakesijoittamisen palvelupaketin. Valittavinasi on säästäjän tai sijoittajan palvelupaketti.

2

Tutustu kiinnostaviin pörssiyhtiöihin huolellisesti

Tietoa löydät yhtiöiden sivuilta, talousmedioista ja osakeanalyyseista. Pääset hyödyntämään kotimaisia ja ulkomaisia osakeanalyyseja, kun olet avannut säästäjän tai sijoittajan palvelupaketin.

3

Valitse mihin haluat sijoittaa ja aloita sijoittaminen

Muista hajauttaa sijoituksesi riittävän moneen yhtiöön, mielellään eri toimialoilta. Salkussa pitäisi olla vähintään viiden eri yhtiön osakkeita. Muista myös ajallinen hajauttaminen eli tee ostoja eri ajankohtina.

Aloita sijoittaminen valitsemalla tili

Miksi osakesijoittaminen on järkevää?

Osakesijoittaminen on historian valossa erittäin tehokas tapa laittaa rahat tuottamaan. Se sopii juuri sinulle, jos haet korkeaa tuottoa ja siedät markkinoiden heilahtelua. Tuotto muodostuu osakkeen arvonnoususta sekä osingoista. Sijoittamalla kerrytät varallisuutta, hajautat sijoituksia sekä suojaudut inflaatiolta. Julkisesti listatut osakkeet ovat lähtökohtaisesti likvidejä, eli ne ovat muutettavissa rahaksi helposti ja nopeasti. 

Osakkeet sopivat hyvin pitkäaikaiseen sijoittamiseen korkean tuotto-odotuksen vuoksi. Arvon lyhyen aikavälin heilahtelut saattavat olla voimakkaita, erityisesti jos sijoittaa yhtiöiden maksamat osingot uudelleen. 

Osakesijoittamisen aloittamista pidetään kuitenkin usein vaikeana. Yleinen harhaluulo on, että aloittamiseen tarvitsee suuren pääoman, vaikka varsinaista minimisummaa ei ole. Suositeltava summa on sellainen, ettei kulujen osuus kauppasummasta muodostu liian suureksi. Esimerkiksi: 

  • 1 prosentin välityspalkkiolla 100 euron sijoituksessa kulut ovat 1 euron. Omistaja-asiakkaana maksat enintään 1 prosentin välityspalkkion kotimaisten osakkeiden kaupankäynnistä arvo-osuustilin kautta.

Osakesijoittaminen – nämä asiat kannattaa tietää 

Hyvien sijoituspäätösten tekeminen voi olla haastavaa, mutta usein osakesijoittamisesta muodostuu mielenkiintoinen harrastus. Kun löydät sopivan sijoituskohteen, itse ostoa tai myyntiä on lähes mahdotonta tehdä väärin, joten ensimmäistä osakekauppaa on turha pelätä. 

  • Osakesijoittaminen sisältää aina riskin sijoitusten arvon laskusta. Toisaalta samalla on mahdollisuus saada varoille erittäin hyvää tuottoa. 
  • Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä: mitä suurempi riski, siitä suurempaa tuottoa voit odottaa. Alhaisempi riski taas tuo pienemmät tuotot. 
  • Hyvä tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen, eli rahojen jakaminen useaan kohteeseen. Sijoituksia kannattaa hajauttaa myös ulkomaille, eri toimialoihin ja säännöllisesti sijoittamalla varmistat ajallisen hajautuksen.  
  • Säännöllisesti sijoittamalla ostat kurssien ollessa korkealla ja matalalla eli ostat aina keskihintaan. 

Tutki yhtiöitä huolellisesti – analyytikot ja asiantuntijat aina apunasi

Kiinnostavista yrityksistä voit ottaa selvää seuraamalla uutisia, lukemalla lehtiä ja tutustumalla yhtiöiden verkkosivuihin. Yhtiöstä voi tarkastella tunnuslukuja ja numeroita, kulttuuria ja miettiä sen tulevaisuudennäkymiä. Tukea ja ideoita saat lisäksi osakeanalyyseistä. Analyytikot ja asiantuntijat tuottavat analyyseja, osakesuosituksia ja tavoitehintoja noin 80:lle suomalaisella ja 100:lle ulkomaiselle pörssiyhtiölle.

Hyvien sijoituskohteiden valintaperusteita voivat olla osinkotuotto, luotettava kasvusuunnitelma, kasvunmahdollisuudet, tunnettu brändi, hyvät tuotteet, osaava johto tai velkaantumisaste. Ostamalla osakkeita ostat samalla osan yritystä, joten suosittelemme valitsemaan yrityksiä, joiden liiketoiminta ja arvot vastaavat omia arvojasi. Tärkeä on myös miettiä, miten yhtiön liiketoiminta mahdollisesti tuottaa tulevaisuudessa. 

Sijoittamisen verotus 

Aina vuoden lopussa saat verotusta varten tiliotteen osakeomistuksistasi ja saamistasi osingoista. Osakkeiden myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Vero on 30 % tuotoista silloin, kun pääomatulot ovat korkeintaan 30 000 euroa vuoden aikana. 30 000 euron ylittävästä pääomatulon osuudesta puolestaan maksat 34 % veroa. Myyntihinnasta voi vähentää voiton hankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut. 

Myös osingoista maksetaan veroa. Yksityishenkilön saama osinkotulo on osittain verotettavaa ja osittain verovapaata pääomatuloa. 85 prosenttia yksityishenkilön saamista osingoista on pääomatulona verotettavaa ja verovapaata on 15 prosenttia. 

Osakesäästötilin kautta sijoittaessa siirrät verotusta myöhemmäksi, eli maksat verot tuotoista vasta kun nostat tililtä rahaa. 

Osakesijoittamisen aloittaminen – valitse sopiva palvelupaketti

Osakesijoittamisen aloittamiseen tarvitset arvo-osuustilin tai osakesäästötilin, arvopaperisäilytyksen, verkkopalvelusopimuksen sekä tilin. Arvo-osuustilille kirjataan osakeomistuksesi eli arvo-osuudet. Tilille taas maksetaan saamasi osingot. Osakesäästötilille kirjataan osakeomistuksesi sekä maksetaan saamasi osingot. 

Osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin ja käyttötarpeen mukaan. Oletpa sitten säästäjä tai sijoittaja, löydät juuri sinulle sopivat osakesijoittamisen palvelut. Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili tai osakesäästötili sisältyy automaattisesti palvelupaketteihin. 

Jos olet jo asiakkaamme, voit avata itsellesi sopivan palvelupaketin itse verkossa. Jos sinulla ei vielä ole OP:n tunnuksia, ole yhteydessä lähimpään osuuspankkiin tai tule asiakkaaksi verkossa. 

Jos sijoitat toisessa pankissa, voit siirtää arvo-osuustilisi meille. Pyydä nykyiseltä osakevälittäjältä osakkeiden hankintahinnat ennen siirtoa ja toimita ne omaan osuuspankkiisi, niin päivitämme ne järjestelmäämme. Arvo-osuustilin siirrossa kaupankäyntiin tulee noin viiden arkipäivän katko. 

Siirrä arvo-osuustili

Jos tarvitset apua kaupankäynnissä tai mieltäsi askarruttaa jokin muu asia, ole yhteydessä asiantuntijoihin OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. 

Mitä kustannuksia osakkeista on? 

Osuuspankin omistaja-asiakkaana ja alle 26-vuotiaana avaat osakesäästötilin ja arvo-osuustilin maksutta. Sijoitat myös ilman kuukausimaksuja. Lähes kaikki säästäjän ja sijoittajan palvelupaketit ovat maksuttomia. Halutessasi saat lisämaksusta laajemmin reaaliaikaista markkinainformaatiota. 


Omistaja-asiakkaana sijoitat aina muita edullisemmin, sillä saat alennusta ja etuja kaupankäyntiin. Tiesithän, että kotimaisten osakkeiden osalta maksat enintään 1 prosentin palkkion arvo-osuustilillä? Eli aloittaa voit pienilläkin summilla kuten 100 eurolla. Tutki osakesijoittamisen hintoja tarkemmin hinnastoistamme.

Sijoittamisen hinnasto
Tutustu sijoittamisen hintoihin.
Arvo-osuustili
Avaa arvo-osuustili ja aloita sijoittaminen.
Omistaja-asiakkaan edut sijoittamisesta

Tutustu kattaviin etuihin säästämisestä ja sijoittamisesta.

Osakeanalyysit
Ota analyytikoiden vinkit sijoituspäätösten tueksi.
Osakesäästötili
Avaa osakesäästötili ja aloita sijoittaminen.
Kansainvälinen osakesijoittaminen
Alenna riskiä ja hajauta sijoituksiasi maantieteellisesti.
Tämä on mainos. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.