Mitä kotivakuutus korvaa?

Omakoti-vakuutus eli Pohjola Vakuutuksen kotivakuutus korvaa kodin ja kodissa olevien tavaroiden vahinkoja. Tutustu esimerkkeihimme kotivakuutuksen korvaustilanteista ja katso, mitä kotivakuutus korvaa ja mitä vahinkoja jää omalle vastuulle.

Näin kotivakuutus korvaa

Tältä sivulta löydät fiktiivisiä esimerkkitilanteita Omakoti-vakuutuksen korvaustilanteista. Jokaisen korvaustilanteen kuvauksen jälkeen kerromme, korvaako kotivakuutus lähtökohtaisesti sattuneen vahingon. Huomioithan kuitenkin, että vahinkotilanteet käsitellään aina tapauskohtaisesti. Vahingon korvattavuus voi vaihdella vahinkotilanteen luonteesta riippuen.

Korvaako kotivakuutus: Puhelimen näyttö meni rikki

Eetu silittää kauluspaitaansa keittiössä, kun silitysrautaa liikuttaessaan hän vahingossa töytäisee kyynärpäällään keittiönpöydällä latauksessa olevaa kännykkäänsä. Kännykkä syöksyy pöydältä alas kolahtaen näyttö edellä keittiön laattalattialle. Aavistaen jo pahimman sattuneen Eetu kääntää puhelimen ympäri ja harmikseen toteaa näytön menneen täysin rikki ja pirstaloituneen. Kännykkä on rikki, eikä Eetu saa puhelinta enää päälle.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä särkymis- ja menetysturvasta 

Pohjola Vakuutuksen asiakkaana Eetu vie rikkoutuneen puhelimen suoraan lähimpään Fonum-toimipisteeseen ja Fonum hoitaa sekä vahinkoilmoituksen että puhelimen korjauksen Eetun puolesta. Korjauksen yhteydessä Eetu saa puhelimeensa Fonumilta panssarilasin turvaamaan laitetta mahdollisilta tulevilta vaurioilta. Lähimmän Fonumin Eetu löytää Pohjola Vahinkoapu -palvelusta.

Hyvä tietää

Särkymis- ja menetysturvasta korvataan omaisuuden vahingoittumisia, jotka aiheutuvat ulkopuolisesta tapahtumasta. Tällaisia ovat esimerkiksi television putoaminen sitä siirrettäessä tai kännykän rikkoutuminen. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka.

 

Korvaako kotivakuutus: Pyykinpesukone ei käynnisty

Elsalla on pyykkipäivä. Tummat pyykit menevät koneeseen, mutta kannen suljettuaan Elsa huomaa, että pyykinpesukone ei reagoikaan mihinkään ja pesuohjelmaa asettaessa näyttö pysyy mustana. Elsa yrittää etsiä neuvoa pyykinpesukoneen ohjekirjasesta, mutta mikään temppu ei tunnu tepsivän. Pyykinpesukone on rikki, eikä Elsa saa pesuohjelmaa käyntiin.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä laiterikkoturvasta 

Pohjola Vakuutuksen asiakkaana Elsa ottaa yhteyttä Giganttiin, ja Gigantti arvio kodinkoneen korjauksen kustannukset. Koska korjaus ei Elsan tilanteessa ole kannattavaa, Gigantti hoitaa uuden laitteen rikki menneen tilalle. Samalla Gigantti on yhteydessä Pohjola Vakuutukseen ja hoitaa vahinkotilanteen kokonaisuudessaan Elsan puolesta.

Elsa saa Gigantilta edun uuden laitteen asennuksesta ja vanhan laitteen poisviennin veloituksetta. Ohjeet kodinkoneen vahinkotilanteeseen ja Gigantin yhteystiedot Elsa löytää Pohjola Vahinkoavusta.

Hyvä tietää

Laiterikkoturvasta korvataan, kun talon tekniset laitteet, koneet tai kodinkoneet rikkoutuvat ilman ulkoista syytä sähköilmiön tai mekaanisen syyn takia. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka

 

Korvaako kotivakuutus: Astianpesukone rikkoutuu ja aiheuttaa kodin vesivahingon

Daniel haravoi rivitaloasunnon pihaa syysmyrskyn jäljiltä. Asunnon keittiössä astianpesukone jyllää puhdistaen edellispäivän illallisen aiheuttamaa tiskivuorta. Danielin hääriessä pihalla astianpesukoneen poistoputki kuitenkin äkillisesti ja yllättäen rikkoutuu. Tämän seurauksena poistovesi tulvii ensin keittiön laattalattialle ja siitä edelleen olohuoneen parkettilattialle. Parketti ehtii imeä itseensä nestettä ennen kuin Daniel palaa pihalta vuotovahingosta kärsivään asuntoon. Huomatessaan vahingon Daniel kiirehtii keskeyttämään käynnissä olevan ohjelman, mutta vahinko on jo sattunut. Parkettiin on ehtinyt muodostua merkittävä kosteusvaurio.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä putkistovuototurvasta

Omakoti-vakuutuksen voi räätälöidä turvaamaan pelkät kodin tavarat, mutta Daniel on valinnut vakuutuksen kattamaan tavaroiden lisäksi huoneiston osat. Huoneiston osien vahinko korvataankin Omakoti-vakuutuksen sisältämästä putkistovuototurvasta.

Hyvä tietää putkistovuototurvasta

Kotivakuutuksen putkistovuototurvasta korvataan rakennuksen kiinteän putkiston tai siihen liitetyn kodinkoneen rikkoutumisesta aiheuttamia vesivahinkoja. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka.

 

Korvaako kotivakuutus: Lapsi rikkoo television

Heidin ja Villen esikoinen Taimi leikkii perheen olohuoneessa uudella kaivinkonelelullaan. Kaivurilla kaivetaan vinhaan tahtiin leikkikuoppia ympäri huonetta, ja vanhempien huomaamatta leikit siirtyvätkin hetkellisesti lattialta televisiotasolle. Nostaessaan kaivurillaan uutta leikkikuormaa Taimi huitaisee vahingossa television jalustaa, joka valahtaa tason reunan yli. Epätasapainossa oleva laite rämähtää vauhdilla ja kovalla ryminällä tasolta alas lattialle. Hätääntyneiden vanhempien onneksi säikähtänyt taapero säästyy tilanteessa vahingolta. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa televisiosta: ruudussa on valtava halkeama ja jalusta on irronnut. 

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä särkymis- ja menetysturvasta

Pohjola Vakuutuksen asiakkaina vanhemmat ottavat yhteyttä Giganttiin, ja Gigantti arvio television korjauksen kustannukset. Koska korjaus ei tässä tilanteessa ole kannattavaa, Gigantti hoitaa uuden laitteen rikki menneen tilalle. Gigantti on yhteydessä Pohjola Vakuutukseen ja hoitaa vahinkotilanteen kokonaisuudessaan Heidin ja Villen puolesta. 

Hyvä tietää

Särkymis- ja menetysturvasta korvataan, kun ulkopuolisen tapahtuman seurauksena omaisuutesi vahingoittuu tai menetät sen. Turvan omavastuu on 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka.

 

Korvaako kotivakuutus: Tulipalo vaurioittaa kotia tai omaisuutta

Taru tekee etätöitä kodista käsin. Täysinäinen astianpesukone jyskyttää keittiössä Tarun työskennellessä toisessa huoneessa kuulokkeet korvilla. Vanhemmanpuoleinen pesukone pääsee kuitenkin ylikuumenemaan, ja koneistossa syttyy pieni tulipalo. Taru ei ensin kuule keittiön palohälyttimen ääntä, mutta haistaa sitten huoneeseen kantautuvan palaneen katkun. Taru pyyhältää keittiöön ja huomaa astianpesukoneen uumenista nousevan savun. Hän onnistuu sammuttamaan koneen ja kytevän palon, mutta huomaa, että tuli on ehtinyt vaurioittaa astianpesukoneen lisäksi lattiaa ja viereistä jääkaappia.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä Palo- ja luonnonilmiöturvasta

Pohjola Vakuutuksen Omakoti-kotivakuutukseen kuuluu aina Palo- ja luonnonilmiöturva. Taru on valinnut kerrostalossa sijaitsevan kotinsa vakuutuksen korvaamaan irtaimiston lisäksi huoneiston osat, jolloin kotivakuutus korvaa sekä astianpesukoneelle ja jääkaapille että lattialle aiheutuneet vauriot. 

Hyvä tietää

Palo- ja luonnonilmiöturvasta korvataan vahinkoja, joiden syynä on tulipalo, noki, räjähdys, rankkasade, myrskytuuli, voimakas raekuuro, salama tai trombi. Turvan omavastuu on 150 – 1 000 €. Omistaja-asiakkaanamme saat turvaan 250 euron omavastuuedun, jolloin omavastuusi voi olla jopa 0 euroa. Korvaamme turvasta myös poikkeuksellisia vesistö- tai merivesitulvia.

 

Korvaako kotivakuutus: Tuntematon henkilö tuhoaa omakotitalon pihakalusteet

Sonja perheineen lähtee viettämään rentouttavaa keskikesän mökkiviikonloppua. Nautinnollisen viikonlopun päätteeksi kotiin palatessaan perhe huomaa, että takapihan grilli on kaadettu ja pihakalusteet lojuvat ympäri pihaa. Tarkemmalla tarkastelulla Sonja huomaa, että grilli on ilmeisen ilkivallan seurauksena päätynyt täysin käyttökelvottomaan kuntoon. Myös etupihalla olleet lasten lukitut pyörät on varastettu. Kaiken hyvän lisäksi perheen pihaa siistimään vasta hankittu robottiruohonleikkuri on tipotiessään. Nyt nurmikkoa koristavat vain tihutöiden jäljiltä jääneet rikotut pyöränlukot. 

Ratkaisu: Vahingot korvataan Omakoti-vakuutuksen rikosturvasta

Kotivakuutus tuo turvaa myös silloin, kun varkaus tai ilkivalta aiheuttavat vahinkoa omaisuudellesi. Katso toimintaohjeet kodin eri vahinkotilanteisiin Pohjola Vahinkoavusta.

Hyvä tietää

Kotivakuutus tuo turvaa varkauden ja ilkivallan varalta. Rikosturvasta korvataan vahinkoja, joiden syynä on varkaus, ryöstö, murto tai ilkivalta. Rikosturvasta korvataan myös, kun lastenvaunut, puutarhakaluste tai lukittu polkupyörä tai ruohonleikkuri varastetaan pihalta. Robottiruohonleikkurin lukitukseksi korvattaessa riittää PIN-koodisuojaus. Turvan omavastuu on valittavissa 150 eurosta jopa 1 000 euroon saakka. 

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat rikosturvaan 250 euron omavastuuedun, jolloin maksettavasta omavastuuosuudesta vähennetään turvasta korvattaessa 250 euroa. Riippuen vakuutukseen valitsemastasi omavastuusta, rikosturvan omavastuu voi siis olla jopa 0 euroa.  

 

Korvaako kotivakuutus: Potkaistu pallo rikkoo naapurin auton tuulilasin

Tuomon teini-ikää lähestyvä lapsi Oliver potkii pihalla palloa ystäviensä kanssa. Pelien tiimellyksessä Oliver potkaisee palloa huolimattomasti ja voimalla, ja pallo lentää suoraan naapurin Audin tuulilasiin. Tuulilasiin tulee särö. Naapuri huomaa sattuneen vahingon ja edellyttää, että Tuomo korvaa lasivahingosta aiheutuneet kustannukset.

Ratkaisu: Vahinko korvataan vastuuvakuutuksesta

Tuomon Omakoti-vakuutus sisältää turvan irtaimistolle, jolloin Tuomo on saanut kotivakuutuksen hankkimisen yhteydessä vastuuvakuutuksen ja oikeusturvavakuutuksen. Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, jotka sinä vakuutuksenottajana tai vakituisesti samassa taloudessa kanssasi asuva henkilö aiheutatte toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen. Tahattomasti aiheutettu vahinko korvataan Tuomon vastuuvakuutuksesta.

Hyvä tietää

Vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, jotka sinä vakuutuksenottajana tai vakituisesti samassa taloudessa kanssasi asuva henkilö aiheutatte toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen. Vastuuvakuutuksen edellytyksenä on, että vahinko ei ole aiheutettu tahallaan. Jos vahingon aiheuttaja on alle 12-vuotias lapsi, vahinko on voinut aiheutua myös tahallaan. Jos epäilet vastuuvakuutuksesta korvattavan vahingon sattuneen ole ensin yhteydessä meihin niin selvitämme puolestasi korvausvastuusi. 

 

Korvaako kotivakuutus: Myrsky kaataa puun talon päälle

Myrskyksi äitynyt kova syystuuli riepottelee Samin ja Hillan omakotitalon pihalla kasvavaa suurehkoa mäntyä. Puuskainen tuuli ehtii riuhtoa pahasti notkolle taipuvaa puuta jo hyvän tovin, kunnes juurakko antaa myöten. Puu kaatuu äänekkäällä tömähdyksellä omakotitalon kattoa vasten ja kierähtää siitä rakennuksen seinää myöten maahan. Iskun voimasta omakotitalon kattorakenteet vaurioituvat ja työhuoneen ikkuna särkyy. Myös työhuoneen pöydällä ollut kannettava tietokone rikkoutuu.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä palo- ja luonnonilmiöturvasta

Pohjola Vakuutuksen Omakoti-kotivakuutukseen kuuluu aina palo- ja luonnonilmiöturva. Samin ja Hillan omakotitalon vakuutus on määritelty korvaamaan rakennuksen lisäksi irtaimistoon kohdistuvat vahingot. Tällöin kotivakuutuksesta korvataan sekä talon rakenteille ja ikkunalle että tietokoneelle aiheutuvia vaurioita.

Hyvä tietää

Pohjola Omakoti-vakuutuksen palo- ja luonnonilmiöturvasta korvataan vahinkoja, joiden syynä on äkillinen ja ennalta arvaamaton myrskytuuli, trombi, ukkospilven laskuvirtaus tai muu vastaava poikkeuksellisen voimakas tuuli tai tuulenpuuska. Turvan omavastuu on 150 – 1 000 €. Omistaja-asiakkaanamme saat turvaan 250 euron omavastuuedun, jolloin omavastuusi voi olla jopa 0 euroa. 

Vakuutuksessa on vakuutettuna piha-alueen tavanomaiset kiinteät rakenteet ja enintään 12 neliön suuruiset maakellarit, katokset, kevytrakenteiset rakennelmat ja rakennukset saunarakennuksia lukuun ottamatta. Vakuutettuna on myös pihalla oleva irtaimisto, kuten puutarhakalusteet. Laitureiden ja rantarakennelmien ja rakenteiden myrskyvahinkoja ei kuitenkaan korvata.

 

Korvaako kotivakuutus: Jyrsijä pureskelee sähköjohtoja ja aiheuttaa palovahingon

Hiiri on päässyt talven aikana mökkiin lämmittelemään ja päättänyt pureskella talon sähköjohtoja. Rikkoutuneista sähköjohdoista syttyy tulipalo, joka vaurioittaa mökin rakenteita, irtaimistoa ja putkistoa.

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen palo- ja luonnonilmiöturvasta

Kotivakuutus korvaa jyrsijöiden ja jäniseläinten puremalla aiheutetut palovahingot. Kotivakuutuksesta korvataan myös vuotovahingot, jos vakuutukseen on sisällytetty putkistovuototurva.

Hyvä tietää

Kotivakuutuksen putkistovuototurva korvaa kiinteän putkiston tai siihen liitetyn kodinkoneen hajoamisesta aiheuttamia vesivahinkoja. Voit valita turvaan omavastuuksi haluamasi summan 150 eurosta 1 000 euroon asti.

 

Korvaako kotivakuutus: En voi asua kotonani vahingon takia

Teemun kotona on sattunut vesivahinko ja asunto on sen takia asuinkelvoton remontin ajan. Hän joutuu muuttamaan väliaikaisesti vuokralle toiseen asuntoon ja viemään remontin alta huonekaluja varastoon.


Ratkaisu: Asumisen keskeytymisen aiheuttamat vuokrakulut korvataan kotivakuutuksesta

Kotivakuutuksesta maksetaan korvausta väliaikaisen asumisen aiheuttamista ylimääräisistä kuluista, jos kotisi on asuinkelvoton korvattavan vahingon, kuten palo- tai vesivahingon vuoksi. Vakuutus korvaa myös koti-irtaimiston siirrosta ja varastoinnista aiheutuneita kuluja. Tilapäisasumisen lisäkustannuksia korvataan sekä laajasta että perustason kotivakuutuksesta.

Hyvä tietää:

  • Kotivakuutuksesta voidaan korvata väliaikaisen asunnon ja varastoinnin ylimääräiset vuokrauskulut sekä irtaimiston siirron kuljetuskulut. Emme kuitenkaan korvaa esimerkiksi ruokakuluja, puhelinkuluja tai takuuvuokraa.
  • Asumisen lisäkustannukset eivät kuulu vakuutuksen piirin, jos kohde on vapaa-ajan käytössä tai se on vakuutettu vuokranantajan vakuutuksella.
  • Kotivakuutuksesta ei korvata asumisen keskeytymistä, joka johtuu taloyhtiön ennalta suunnitellusta remontista. Vakuutuksesta ei siis korvata esimerkiksi putkiremontista tai julkisivuremontista aiheutuvan väliaikaisen muuton kustannuksia.
  • Korvausaika palovahingoissa on enintään 18 kuukautta, muissa vahingoissa enintään 12 kuukautta.
  • Etukäteen sovittujen ylimääräisten asumiskulujen ylimpänä rajana kuukaudessa on 10 % kotivakuutuksesi irtaimiston enimmäiskorvauksesta. Eli jos kotivakuutuksesi enimmäiskorvaussumma on 50 000 euroa, voit käyttää ylimääräisiin asumiskuluihin 5 000 euroa kuukaudessa.
  • Ylimääräisten asumiskulujen osalta korvaamme enintään 90 % korvattavista kustannuksista.

 

Korvaako kotivakuutus: Silmälasit menivät rikki 

Ainolla on takana pitkä päivä ja hän päättää rentoutua loppuillan kotonaan suosikkisarjansa parissa. Aino istahtaa sohvalle ja kuulee rasahduksen. Hän on istunut vahingossa silmälasiensa päälle ja nyt ne ovat hajalla. 

 

Ratkaisu: Vahinko korvataan Omakoti-vakuutuksen sisältämästä särkymis- ja menetysturvasta

Aino tekee asiasta vahinkoilmoituksen. Pian Aino saa Pohjola Vakuutukselta myönteisen korvauspäätöksen ja maksusitoumuksen optikkoliikekumppanillemme. Aino maksaa optikkoliikekumppanilla vain mahdollisen omavastuun ja silmälasien ikävähennyksen. Optikkoliikekumppani laskuttaa Pohjola Vakuutukselta laskun loppuosan. 

Hyvä tietää 

Korvaamme särkymis- ja menetysturvasta vahinkoja, jos omaisuutesi vahingoittuu tai menetät sen jonkin äkillisen ja ennalta arvaamattoman tapahtuman vuoksi. Rikkoutumisvahingolla ei tarkoiteta silmälasien tai aurinkolasien rikkoutumista normaalissa käytössä esimerkiksi kulumalla.

Kotivakuutus ei korvaa, jos silmälasit tai aurinkolasit katoavat. Jos silmälasit tai aurinkolasit katosivat matkasi aikana, voit saada korvausta matkavakuutuksesta. 

Tutustu Pohjola Matkavakuutukseen

Tällä sivulla esitellyt tuotetiedot koskevat myynnissä olevaa Omakoti-vakuutusta. Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Voit tarkastella oman kotivakuutuksesi ehtoja helposti op.fi-palvelun Omat vakuutukset -osiossa.

Siirry Omat vakuutukset -osioon