Taivas kuvattuna talon kattolinjaa vasten.

Peruskorjaus nostaa asuntosi arvoa

Tärkein keino huolehtia asunnon arvosta on tehdä taloyhtiön vuosi- ja peruskorjaukset suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin.

Taloyhtiön peruskorjaus lyhentää selvästi asuntojen myyntiaikoja. Kenneth Sandberg, kiinteistönvälitysjohtaja, OP

Minkä tahansa omaisuuden arvo laskee, jos sen kunnosta ei huolehdita. Koska koti on useimmilla suomalaisilla elämän arvokkain hankinta, asuntojen kunnosta ja arvon säilymisestä tulee huolehtia aivan erityisesti.

Tärkein keino pitää yllä ja kasvattaa asunto-omaisuuden arvoa on tehdä vuosi- ja peruskorjaukset suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin.

"Peruskorjauksen tekeminen nostaa selvästi asunnon arvoa. Koko kustannus ei kuitenkaan näy asunnon hinnassa heti, vaan peruskorjaus tulee nähdä pitkän aikavälin investointina asunnon arvoon", tähdentää OPn kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg. 

Myyntiajoissa peruskorjauksen vaikutus on nopeampi. Sandberg kertoo vertailusta, jossa havaittiin, että putkiremontin teettäneissä taloissa asuntojen myyntiaika oli useita viikkoja lyhyempi kuin remontoimattomissa.

"Olennaista on huolehtia talon kunnosta koko sen elinkaaren ajan ja tehdä vuosikorjaukset säännöllisesti. Silloin peruskorjausten hintakaan ei nouse hallitsemattomaksi. Jos remontoidaan vasta kun on aivan pakko, se tulee kalliiksi", Sandberg muistuttaa.

Taloyhtiöissä käytännön asioita hoitaa hallitus ja isännöitsijä. Vastuu kunkin oman asunnon arvon säilymisestä ei tämän myötä kuitenkaan vähene. Kullakin asunnonomistajalla on edelleen vastuu omaisuudestaan, ja kukin asunnonomistaja myös hyötyy hyvästä omaisuuden hoidosta.  Siksi asukkaiden tehtävänä on katsoa, että taloyhtiön hallitus huolehtii tarvittavista korjauksista ja asunto-omaisuuden hyvästä hoidosta.