OP-Kehittyvä Aasia

OP-Kehittyvä Aasia –sijoitusrahaston keskeisiä sijoitusmarkkinoita ovat Kiina, Intia, Indonesia, Malesia, Thaimaa, Filippiinit, Pakistan ja Vietnam. Rahaston sijoituspäätöksissä korostuvat erityisesti painotukset eri maiden osakemarkkinoiden ja eri toimialojen välillä. Rahaston arvo voikin vaihdella huomattavasti markkinatilanteiden mukaan ja sen riskitaso on lähtökohtaisesti korkeampi kuin kehittyneille markkinoille sijoittavalla rahastolla. Rahaston salkunhoitajana toimii Fidelity International Limited. 

OP-Kehittyvä Aasia on erikoissijoitusrahaston sijoituskohteita ovat esimerkiksi Malesian, Indonesian, Kiinan, Thaimaan, Intian, Vietnamin, Bangladeshin ja Sri Lankan osakemarkkinat.

OP-Kehittyvään Aasiaan sijoittavan on syytä tiedostaa kehittyviin markkinoihin liittyvät erityispiirteet ja riskit. Rahaston arvo voikin vaihdella huomattavasti markkinatilanteiden mukaan ja sen riskitaso on lähtökohtaisesti korkeampi kuin kehittyneille markkinoille sijoittavalla rahastolla. Lisäksi läsnä on valuuttakurssiriski, kuten aina euroalueen ulkopuolisilla osakemarkkinoilla liikuttaessa. Rahastoa suositellaan ensisijaisesti sijoittajalle, joka aikoo lunastaa osuutensa rahastosta aikaisintaan yhdeksän vuoden kuluttua.

OP-Kehittyvä Aasia -rahaston syyskuun tuotto oli 5,11%, vertailuindeksin 7,42%.
                      
Kehittyvän Aasian osakkeet tuottivat positiivisesti vuoden 3. neljänneksen aikana. Kehittyvät ASEAN-markkinat, mukaan lukien Filippiinit, Thaimaa, Malesia ja Indonesia, johtivat nousua. Näiden maiden positiiviset talousnäkymät, vakaa poliittinen näkymä, valuutan vahvistuminen ja osakkeiden houkuttelevat arvostustasot tukivat sijoittajien kiinnostusta alueeseen. Kiinalaiset osakkeet, joiden kehitys oli vaisua suurimman osan vuosineljänneksestä, nousivat voimakkaasti syyskuun lopulla, kun Kiinan viranomaiset ilmoittivat uusista talouden elvytystoimista. Intialaiset osakkeet hyötyivät vahvemman kotimaisen kasvun luomasta optimistisuudesta, jota tukivat myös kotimaisten ja ulkomaisten sijoittajien rahavirrat maahan. Samaan aikaan Etelä-Korean ja Taiwanin hyvin teknologiapainotteiset pörssit jäivät jälkeen kehittyvän Aasian muista markkinoista arvostushuolien vuoksi. 
Osakevalintojen näkökulmasta salkussa tehdyt sijoitukset Indonesian ja Malesian markkinoille tukivat salkun tuottokehitystä, kun taas valinnat Filippiineillä ja Kiinassa heikensivät suhteellista tuottoa. Kiinan viranomaisten vuosineljänneksen lopulla käynnistämä odotettua vahvempi rahapoliittinen elvytys herätti toiveikkuutta maan talouden elpymisnäkymien suhteen ja houkutteli vahvoja pääomavirtoja tähän hyvin aliarvostettuun osakemarkkinaan. Tästä erityisesti hyötyivät muutamat salkun sijoitukset, mm. Trip.com ja Alibaba. Muista salkun osakevalinnoista parhaiten menestyivät mm. indonesialaiset ja malesialaiset osakkeet, heikoiten puolestaan filippiiniläiset sekä kiinalaiset osakkeet keskimäärin. 
Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskusykli nähdään positiivisena tekijänä kehittyvän Aasian markkinoille, erityisesti heikentyvän dollarin kautta. Kehittyvän Aasian pörssiyhtiöiden tulevaisuuden tulosodotusennusteet ovat edelleen positiivisia. Erityisesti ASEAN-maissa ja Intiassa, rakenteelliset trendit johon kuuluvat mm. muihin maihin verrattuna suotuisampi väestörakenne, kasvava kotimainen kulutuskysyntä ja paikallisviranomaisten harjoittama eteenpäinkatsova rakennepolitiikka, tukevat edelleen alueen sijoitusmahdollisuuksien monimuotoisuutta.

OP-Kehittyvä Aasia on osakerahasto, joka sijoittaa varansa pääosin Aasian kehittyville osakemarkkinoille. Keskeisiä sijoitusmarkkinoita ovat Kiina, Intia, Indonesia, Malesia, Thaimaa, Filippiinit, Pakistan ja Vietnam. Rahaston sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorien osakesijoitusten avulla. Rahasto voi käyttää sijoitustoiminnassaan johdannaisinstrumentteja suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa.

Rahaston sijoitusaste voi vaihdella siten, että rahaston arvosta vähintään 50 % ja enintään 105 % sijoitetaan osakemarkkinoille. Tyypillisesti osakepaino liikkuu välillä 90–100 %. Rahaston varat hajautetaan laajasti eri yhtiöiden osakkeisiin. Tyypillisesti rahasto sijoittaa varansa noin 80–120 yhtiön osakkeeseen, mutta määrä
voi vaihdella salkunhoitajan näkemyksestä riippuen.

Rahaston vertailuindeksi on MSCI Emerging Markets Asia (ex Korea, ex Taiwan, limiting India and China 25% in total) Net in EUR. Rahasto pyrkii aktiivisella sijoittamisella saavuttamaan vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Rahasto ottaa pääsääntöisesti huomattavaa aktiiviriskiä ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta, painotuksista ja riskitasosta.

Rahasto edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia käyttäen tämän varmistamiseksi ympäristöä, yhteiskuntaa ja hyvää hallintotapaa (ESG) koskevaa analyysimenetelmää ja sulkien pois tiettyjä sijoituskohteita.

Poissulkeminen: Rahasto poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, tupakkayhtiöitä sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta.  Poissulkulista on julkinen. Yleisten poissulkusääntöjen lisäksi rahasto ei sijoita epätavanomaisen öljyn tai maakaasun tuotantoa päätoimisesti harjoittaviin yhtiöihin.

ESG-tiedon hyödyntäminen sijoituskohteiden analyysissa: ESG-tekijöitä huomioidaan osana sijoitusprosessia käyttämällä sekä ulkopuolisen ESG-palveluntarjoajan dataa, että sisäisesti kehitettyä OP Varainhoidon omaa ESG-työkalua. ESG-tekijöiden huomiointi osana sijoitusprosessia tarkoittaa esim. sitä, että ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia tehdään näkyviksi kultakin osa-alueelta valittujen eri mittareiden avulla.

Kansainväliset normirikkomukset: Rahasto läpivalaistaan säännöllisesti kansainvälisten normien rikkomusten osalta, ja mikäli rikkomus havaitaan, aloitetaan vaikuttamisprosessi kohdeyhtiön kanssa. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Mikäli vaikuttaminen ei tuota tulosta, yhtiö voidaan poistaa rahastosalkusta ja lisätä poissulkulistalle.

Kestävien sijoitusten vähimmäisosuus: Rahasto allokoi alla kuvatun vähimmäismäärän mukaisesti sijoituksia kohdeyhtiöihin, joilla on liiketoimintaa, joka edistää yhtä tai useampaa YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitetta (SDG), aiheuttamatta haittaa muille kestävyystekijöille tai tavoitteille. Kestävän sijoituksen määrittely tehdään OP Varainhoidon analyysimallilla, joka hyödyntää ulkopuolisen palveluntarjoajan SDG-, sekä kestävyystietoa.

Yhtiökokoukset: Rahasto äänestää yhtiökokouksissa palveluntarjoajan välityksellä vastuullisuusnäkökulmia huomioivan OP-Rahastoyhtiön omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti.

Toimintaperiaatteet hyvien hallintotapojen arvioimiseksi: Kohdeyhtiön hallintotavan analysointi on tärkeä osa sijoitusprosessia. Pidämme hyvän hallintotavan noudattamista tärkeänä peruspilarina yhtiön taloudelliselle menestykselle toimialasta riippumatta. Hallintotapaa arvioitaessa kiinnitetään huomioita esimerkiksi kohdeyhtiön hallintorakenteiden asianmukaisuuteen, kohdeyhtiön toimiin suhteessa henkilöstöönsä sekä kohdeyhtiön käytäntöihin palkitsemisen ja verotuksen suhteen. Hyvän hallintotavan arvioinnissa käytämme ulkoisen palveluntarjoajan analyysia, sekä omaa laadullista analyysia silloin kun ulkopuolista tietoa ei ole saatavilla. Läpivalaisemme rahastot säännöllisesti hyvän hallintotavan kriteereillä, joille on asetettu minimirajat.

Lisätiedot Perustiedot, tuotto- ja tunnusluvut

Perustiedot

Salkunhoitaja
FIL (LUXEMBOURG) S.A.
Vertailuindeksi
MSCI Emerging Markets Asia (ex Korea, ex Taiwan, limiting India and China 25% in total) Net in EUR
Perustamispäivä
10.10.2007
ISIN
FI0008812110
Vuosittainen hallinnointipalkkio
2,50%
Osuussarja
Kasvuosuus
Rahaston koko
11,7 meur
Osuuden arvo (12.12.)
205,75 EUR
Kuukausikatsaus
Lataa
Avaintiedot
Lataa
Säännöt
Lataa

Kumulatiivinen tuotto

1kk 3kk 6kk 1 v 3 v p.a. 5 v p.a.
OP-Kehittyv? Aasia A +2,33 % +3,89 % +7,65 % +8,59 % +0,15 % −0,02 %
Vertailuindeksi +2,12 % +3,62 % +14,51 % +15,85 % +3,20 % +1,82 %

Vuosittainen tuotto

2019 2020 2021 2022 2023 Vuoden alusta
OP-Kehittyv? Aasia A +11,37 % −3,28 % +0,01 % +0,30 % −5,40 % +6,78 %
Vertailuindeksi +11,36 % −4,62 % +2,46 % +1,26 % −5,16 % +13,66 %

Tunnuslukuja

Volatiliteetti 12 kk vola 12kk Sharpe 12 kk Duraatio
OP-Kehittyv? Aasia A 10,90 % - -
Vertailuindeksi 10,80 % - -