Asuntokauppojen hoitaminen on iso asia, joten sinun kannattaa ottaa siihen ammattilainen kumppaniksesi. Kiinteistönvälittäjä on hyvä kutsua käymään heti, kun alat suunnitella asunnon vaihtoa. Pitkä kokemus, vankka ammattitaito ja paikallisten asuntomarkkinoiden laaja tuntemus antavat hyvän asiantuntemuksen asunnon hinnan luotettavaan arvioimiseen. Kun hinta-arvio tehdään oikein, suunnitelmat uuden kodin rahoittamisesta onnistuvat ja aikataulu pitää.
Jos haluat myydä asuntosi itse, sinun on hinnoittelun lisäksi huolehdittava tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta, myynti-ilmoituksen tekemisestä, esittelyjen pitämisestä sekä varsinaisesta kaupanteosta ja siihen liittyvistä velvollisuuksista, kuten varainsiirtoveron maksamisesta ja lainhuudon toimittamisesta.
Lainalupaus valmiiksi
Jotta unelmien koti ei menisi sivu suun, sinun kannattaa neuvotella asuntolainan määrästä pankin kanssa jo hyvissä ajoin ennen kuin suuntaat asuntonäyttöihin. Sopivan kohteen löydyttyä voit tehdä tarjouksen niin sanotulla oman asunnon myyntiehdolla. Tällöin kauppa peruuntuu, jos vanha asuntosi ei menekään kaupaksi.
Asunnon hintaan ja asumiskustannuksiin kannattaa asumismuodosta riippuen laskea mukaan myös mm. varainsiirtovero, yhtiövastike, mahdolliset remonttikulut sekä muutosta syntyvät kustannukset.
Tietoa asumismuodon mukaan
Myyjä on vastuussa tiedoista, jotka voivat vaikuttaa ostajan päätökseen silloinkin, kun avuksi palkataan kiinteistönvälittäjä tai myytävään kohteeseen teetetään kuntotarkastus. Jos myyjä esimerkiksi jättää kertomatta asunnossa olevasta viasta, hän voi myöhemmin joutua siitä korvausvastuuseen.
Osakehuoneiston myyjän pitää tietää yhtiökokouksessa käsitellyt asiat, vaikka hän ei olisi käynyt kokouksessa. Kiinteistökaupassa puolestaan myyjälle on laissa asetettu laaja tiedonantovelvollisuus rakennuksen lisäksi tontista ja alueesta, jolla kiinteistö sijaitsee.
Asumismuoto vaikuttaa myös ostajan velvollisuuksiin ennen kauppaa ja kaupan jälkeen.
Osakehuoneiston ostaja ostaa asunnon lisäksi osuuden asunto-osakeyhtiöstä, joten hänen on tärkeä tutustua taloyhtiön talouteen ja asioiden hoitoon kuin myös huoneistoon ja sen kuntoon. Esimerkiksi jos rakennus on useita kymmeniä vuosia vanha, eikä putkiremonttia ole tehty, sellainen on yleensä odotettavissa.
Omakotitalon omistaja on vastuussa talonsa kunnosta ja korjauksista, joten ostajan on syytä perehtyä ennen kauppaa huolella kiinteistön asiapapereihin, talon kuntoon sekä tonttiin ja alueeseen.
Asunto-osakkeen ostajan muistilista
- Mikä on asunnon myyntihinta sekä velaton myyntihinta?
- Voiko mahdollisen yhtiövelan maksaa pois? Jos voi, niin milloin?
- Milloin asunto vapautuu?
- Millainen on asuinalueen kaavoitustilanne? Entä liikenneyhteydet?
- Millaisia asunnon käyttöä tai luovutusta koskevia rajoituksia asunto-osakkeeseen liittyy?
- Millaisia remontteja taloyhtiössä on tiedossa?
- Mitkä ovat asunnon asumiskustannukset?
Kiinteistön ostajan muistilista
- Myydäänkö määräalaa vai lohkottua tonttia?
- Onko tontti oma vai vuokratontti?
- Onko rakennusoikeutta jäljellä?
- Millainen on alueen kaavoitustilanne?
- Kuuluuko kiinteistö kunnalliseen vesijohto- ja viemäriverkkoon?
- Millainen on lämmitysjärjestelmä ja mitkä ovat sen kustannukset?
- Mitä rasitteita ja rasituksia kiinteistöllä on?