Mies työskentelee kannettavalla tietokoneella modernissa toimistotilassa ja tutkii mitä aloittava yrittäjä tarvitsee.

Aloittavan yrittäjän muistilista

Minustako yrittäjäksi? Mitä yrittäjyys vaatii? Kokosimme yhteen vinkit, jotka jokaisen yrittäjäksi aikovan tulee muistaa.

1. Tee liiketoimintasuunnitelma ennen yrittäjäksi ryhtymistä

Yrittäjäksi ryhtyminen edellyttää liiketoimintasuunnitelmaa. Se on yrityksen perustamisen kulmakivi liikeidean ja yritysmuodon valinnan ohella. Liiketoimintasuunnitelma kannattaa laatia heti liikeidean tarkentumisen myötä, sillä sitä tarvitaan viranomaisten kanssa asioidessa ja rahoitusta hakiessa. 

Liiketoimintasuunnitelma vastaa kolmeen kysymykseen:

  • Mitä yritys tekee? 
  • Kenelle se sen tekee? 
  • Miten se sen tekee?

Liikeidea yhdessä liiketoimintasuunnitelman kanssa auttaa selvittämään, millaiset menestymisen mahdollisuudet yrityksellä on. Hyvä liikeidea tarjoaa tehokkaan ratkaisun todelliseen tarpeeseen. Sen ytimessä on tuote tai palvelu, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan. Se vastaa kysyntään, haastaa kilpailijat ja tuo markkinoille jotain uutta tai ekstraa.

Lue lisää liiketoimintasuunnitelman tekemisestä

Hyödynnä OP:n valmis liiketoimintasuunnitelmapohja

2. Päätä yritysmuoto

Yritysmuodon tai yhtiömuodon valinta on olennainen osa oman yrityksen perustamista ja siihen vaikuttaa moni asia. Siihen vaikuttaa esimerkiksi, kuinka monta perustajaa yrityksellä esimerkiksi on ja kuinka suureen liikevaihtoon yritys tähtää. 

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yritystoiminta, kun mielessä on yrittäjäksi ryhtyminen. Se sopii omaa osaamistaan myyville yrittäjille.

Osakeyhtiö on toimiva yhtiömuoto silloin, kun yrityksellä on useampi perustaja tai työntekijöitä, yritys tähtää kasvuun tai sillä on suuri rahoitustarve. 

Toiminimi sopii erityisesti yrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan, ja yritystoiminnan ei odoteta kasvavan suuresti. 

Eri yritysmuodot vertailussa

3. Ilmoita yrityksesi kaupparekisteriin 

Tee yrityksen perustamisilmoitus. Saat yrityksellesi oman Y-tunnuksen.

Tee perustamisilmoitus

4. Avaa yritystili

Yrityksesi rahaliikennettä varten tarvitset oman yritystilin. Samalla voit ottaa käyttöön muita pankkipalveluita, jotka vapauttavat aikaasi varsinaiseen yrittämiseen.

Avaa yritystili

5. Muista aloittavan yrittäjän tuet

Aloittaville yrittäjille on tarjolla erilaisia tukia, jotka auttavat yrityksesi alkuun. Tukien myöntämisen ehtoihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin jo ennen yrityksen perustamista. Esimerkiksi starttirahaa ei voi saada yritystoiminnan aloittamisen jälkeen.

Yrityksen perustamiseen tarkoitetut tuet:

6. Hoida yrittäjän vakuutukset kuntoon

Tärkein yrittäjän vakuutus on lähes kaikille yrittäjille pakollinen yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Lisäksi kannattaa harkita tapaturmavakuutusta, joka tuo turvaa tapaturman tai sairastumisen keskeyttäessä yritystoiminnan.

Aloittaville yrityksille on tarjolla myös paketoituja ratkaisuja, joilla yrittäjä saa vakuutusten lisäksi myös tarvitsemansa pankkipalvelut.

Tutustu aloittavan yrityksen vakuutuksiin ja pyydä tarjous

7. Ota yrityksesi talous haltuun

Yrittäminen edellyttää monenlaisia taitoja - ja taloudenhallinnan perustaidot ovat yksi tärkeä osa yrittäjän ammattitaitoa. Asiantuntijamme kertovat helposti ja ymmärrettävästi, miten yrityksen taloutta kannattaa seurata, mitä saldo tai myyntisaatavat kertovat talouden tilasta ja mitä tarkoittaa kassavirta? Kun otat haltuun taloudenhallinnan perustaidot, on yrittäminen helpompaa.

Yrittäjän talousvalmennus - Taloudenhallinnan ABC

8. Hae rahoitusta

Oikeanlainen rahoitus antaa turvaa yrittämiseen. Rahoituksen avulla voit pienentää kausivaihtelun tuomia riskejä tai rahoittaa uusia investointeja sitten, kun yrittäjyys on lähtenyt kunnolla käyntiin.

Lue lisää aloittavan yrityksen rahoituksesta