Solitan henkilöstöjohtaja Outi Sivonen podcast-vieraana

Outi Sivonen lyfter fram det hållbara ledarskapet, vars kärna består av transparens och äkta dialog

Outi Sivonen har en lång erfarenhet av HR- och utvecklingsarbete i börsbolag och har skrivit bästsäljaren Yrityskulttuurit murroksessa. Sivonens passion för ett humanare arbetsliv har gett henne ett anseende inom hållbart ledarskap. Sivonens medvetenhet om hållbart ledarskap började när hon insåg hur många beslut chefer måste fatta i sin vardag och samtidigt väga konsekvenserna av dessa beslut.

I OP:s företagspodcast Optimistit diskuteras hållbarhet med företagare. Företagspodcasten Optimistit vägleder sme-företag och företagare att göra bättre val. Vi hjälper dig att identifiera och ta vara på möjligheterna som skapas av affärstrender, reglering och ändringar. I det här avsnittet gästas programledaren Minna Rautomäki av Outi Sivonen, personalchef på Solita Group. I avsnittet diskuteras vad hållbart ledarskap är, varför företagare bör leda på hållbart sätt och hur man kan ta hänsyn till hållbarhet i sitt ledarskap. 

Hållbart ledarskap visar sig i besluten

Betydelsen av hållbart ledarskap visar sig både internt i företaget och utanför den. ”Chefens beslut reflekteras i stor utsträckning i samhället, personalen och miljön. Hållbart ledarskap avser inte bara enstaka goda gärningar, utan aktiviteter som är djupt integrerade i företagsverksamheten”, säger Sivonen. 

Enligt Sivonen börjar hållbarheten i en personlig insikt om och förståelse för att chefens beslut har en stor betydelse. ”Chefen bör öppet kommunicera om hållbarhetens utmaningar och vikten av mångfald, jämlikhet och inkludering samt hur dessa teman ska integreras i den dagliga verksamheten, istället för att hanteras som separata delar”, säger Sivonen. 

Kärnfrågan i hållbart ledarskap har en stark koppling till företagets existens. Varför finns företaget och vad är företagets syfte? Ledningen ska kunna besvara de här frågorna. 

Betydelsen av en öppen och ärlig kommunikation framhävs i ledarskapet. ”När företag för öppna samtal om verksamhetens utmaningar och vägarna till framgång bidrar det till en ökad trovärdighet och ökat förtroende hos kunder, arbetstagare och placerare. För att verkligen integrera hållbarheten i företagets dagliga arbete krävs dialog mellan olika parter, nätverkande och en vilja att lära sig nya saker”, säger Sivonen. 


Hållbart ledarskap och beslutsfattande kan även vara kopplat till skamkänslor över de egna valen. ”Resor kan vara en sådan fråga som leder till funderingar. Man bidrar till ett ökat koldioxidavtryck genom att flyga till andra länder, men om man inte reser träffar man inte sina kollegor. På så sätt ställs de sociala frågorna och miljöfrågorna mot varandra.” 

Sivonen har ett råd avseende etiska frågor: ”Om du har goda avsikter och har gjort ditt bästa så ska det räcka. Syftet med det hållbara ledarskapet är inte att lamslå alla chefer på grund av en strävan efter perfektion.” 

Mångfaldshantering

Mångfald i arbetsgemenskapen är en del av hållbarheten. ”Om vi erbjuder tjänster till olika kundgrupper men inte beaktar mångfalden i tjänsternas planering, lyckas vi troligtvis inte planera tjänster för alla de olika kundgrupperna”, säger Sivonen.nbsp;

”Om man inte har personlig erfarenhet av att tillhöra en minoritet, kan man i princip aldrig riktigt förstå vad det innebär”, säger Sivonen. Därför är det viktigt att vara mottaglig för att diskutera och lära sig, särskilt avseende mångfald i arbetsgemenskaper. 

Sivonen rekommenderar att man öppet diskuterar och bollar idéer på företagen för att få en förståelse för vad som kan förbättras när det gäller hållbarhet. På så sätt förbises inget. Hon lyfter fram företagens verksamhetslokaler som ett exempel. Har man beaktat tillgängligheten i lokalerna? Kan alla arbetstagare och kunder enkelt komma åt lokalerna? Sivonen rekommenderar att man utgår från ett större perspektiv och företagets grundläggande syfte och därefter går vidare till den operativa verksamheten när man arbetar med hållbarhetsfrågor.

Hållbart ledarskap för ett bättre resultat

Hållbart ledarskap ger också bättre slutresultat. ”Konsumenter, placerare och ägare förväntar sig en transparent och hållbar verksamhet från företagen. Förtroende leder till bättre resultat, en bättre medarbetarupplevelse till exempel återspeglas utåt hela vägen till kunderna”, säger Sivonen.  
 
”Man blir aldrig färdig med hållbarhetsfrågorna. Det går inte att bocka av dem på en lista. Hållbarhetsarbetet kräver kontinuerliga åtgärder och fortsatt utveckling i den egna verksamheten”, säger Sivonen. 

Så hur fattar man hållbara beslut i en ekonomiskt tuff situation där företagets intressen ska ligga i linje med människornas intressen? ”Det är precis i sådana situationer som hållbarheten blir synlig. I de flesta företag utgör människorna företaget. Hållbart och humant ledarskap betyder inte att man aldrig behöver fatta tråkiga beslut. Diskussioner bör föras på ett vuxet och öppet sätt”, svarar Sivonen.  

 ”Om du som chef kan se dig i spegeln och stå för dina beslut och handlingar och känner att besluten har fattats av rätt anledningar. Då leder du på ett hållbart sätt”, säger Sivonen och riktar sig till chefer och företagare.  

Nästa avsnitt i företagspodcasten Optimistit handlar om hur vi förebygger förlusten av biologisk mångfald och gästas av Ville Eskola, fårskötare som även arbetar med att bevara vårdbiotoper. Var med och lyssna på Villes råd om hur vi kan bevara den biologiska mångfalden. Podden är på finska.