” ”

Tunnukset – Lapset ja nuoret

Lapsen tarpeiden kasvaessa vanhemmat voivat arvioida, millaisia pankkipalveluita lapsi tarvitsee. Huoltajien harkinnan mukaan voi nuori saada käyttöönsä OP:n tunnukset.

OP-mobiili korvaa OP Juniorin – katso, miten hankitte alaikäiselle sopivat tunnukset

Lakkautamme OP Juniorin 14.6. Lue ohjeet tunnusten hankkimisesta lapselle 

Digitaaliset palvelut eri ikäisille

15-17-vuotiaat

Kun nuori täyttää 15, hän voi saada käyttöönsä laajemmat verkko- ja mobiilipalvelut. Tunnuksilla hän voi käyttää OP-mobiilia ja op.fi-palvelua esimerkiksi laskujen maksamiseen. Nuori voi tehdä myös verkko- ja korttiostoksia netissä. Näillä tunnuksilla nuori pystyy tunnistautumaan tärkeisiin palveluihin kuten Kelaan ja koulujen yhteishakuun. 

7-14-vuotiaat

Lapsen ja nuoren tarpeen mukaan 7-14-vuotias voi saada käyttöönsä OP:n verkkopalvelut. Tunnusten avulla hän voi tehdä verkko- ja korttimaksuja netissä sekä seurata tilitapahtumiaan OP-mobiilissa. Op.fi-palvelun sijaan lapsi voi tehdä maksuja OP Saavutettava -palvelussa. Näillä tunnuksilla ei voi kirjautua muihin palveluihin kuten Kelaan tai Omakantaan.

Huoltajan harkinnan mukaan 12 vuotta täyttäneelle voidaan myöntää tunnistuslain mukainen vahva sähköinen tunnus. Vahvalla sähköisellä tunnuksella nuori voi tunnistautua OP:n omien palveluiden lisäksi muihin palveluihin kuten Omakantaan ja Kelaan.    

0-6-vuotiaat

Huoltaja tai valtuutettu voi hoitaa alaikäisen lapsen pankkiasioita op.fi-palvelussa omilla OP:n tunnuksillaan. Pankkiasioiden hoitaminen alaikäisen lapsen puolesta vaatii kaikkien huoltajien suostumuksen. 

Digitaalisten palveluiden avaaminen nuorelle tai lapselle

Varaa aika tapaamiseen lähimpään osuuspankkiisi pankkipalveluiden avaamista varten. Mukaasi tarvitset:

  • Voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen sekä nuorelle että huoltajille.
  • Molemmat huoltajat. 
  • Nuoren kanssa yksin asioidessaan huoltaja tarvitsee mahdolliselta toiselta huoltajalta valtakirjan palveluiden avaamiseen. Huoltajan ollessa OP:n asiakas valtakirjan voi tehdä op.fi-palvelussa käyttämällä OP:n tunnuksia. Jos huoltajalla ei ole OP:n tunnuksia tulee ennen asiointia soittaa asiakaspalveluun ja tämän jälkeen kirjautua toisen pankin tunnuksilla Sähköiseen allekirjoituspalveluun allekirjoittamaan valtakirja. 
  • Huoltajien ollessa estyneitä nuori voi hankkia tunnukset itsenäisesti. Huoltajat voivat antaa etukäteen suostumuksen 15-17v nuoren palveluiden avaamiseen, jolloin nuori voi asioida konttorissa ilman huoltajia. Suostumuksen voi antaa olemalla ensin yhteydessä asiakaspalveluun ja tämän jälkeen kirjautumalla OP:n tunnuksilla tai toisen pankin tunnuksilla Sähköiseen allekirjoituspalveluun.