” ”

Tunnukset – Lapset ja nuoret

Lapsen tarpeiden kasvaessa vanhemmat voivat arvioida, millaisia pankkipalveluita lapsi tarvitsee. Huoltajien harkinnan mukaan voi nuori saada käyttöönsä OP:n tunnukset.

Digitaaliset palvelut eri ikäisille

15-17-vuotiaat

Kun nuori on valmis käyttämään pankkipalveluita itsenäisesti, hänelle voidaan tehdä verkkopalvelusopimus. Tämän jälkeen nuori saa käyttönsä Osuuspankin verkkopalvelutunnuksen. Tunnuksilla voi seurata omia raha-asioita sekä maksaa laskuja ja verkko-ostoksia. Tunnuksilla voi tunnistautua tärkeisiin palveluihin kuten Kelaan, koulujen yhteishaussa ja valintakokeissa sekä ostaa kätevästi matka- ja leffalippuja. Nuori saa käyttöönsä OP-mobiilin, jolloin raha-asiat kulkevat aina mukana.

7-14-vuotiaat

Lapsi tai nuori voit ottaa käyttöönsä OP-Junior palvelun. Palvelussa pääsee seuraamaan oman tilin saldoa ja kortin käyttöä. Käyttöönottoon lapsi tai nuori ei tarvitse omia tunnuksia, vaan palvelu otetaan käyttöön huoltajan tunnuksilla.

Lapsen ja nuoren tarpeen mukaan 7-14-vuotiaalle on mahdollista tehdä verkkopankkisopimus, jolla lapsi tai nuori saa käyttöönsä OP palvelutunnuksen. Tunnuksen avulla hän voi tehdä verkko- ja korttimaksuja netissä sekä halutessaan seurata tilejään ja tehdä maksuja OP Saavutettava –palvelussa. Näillä tunnuksilla ei voi kirjautua muihin palveluihin kuten Kelaan tai Omakantaan.

Huoltajan harkinnan mukaan 12 vuotta täyttäneelle voidaan myöntää tunnistuslain mukainen vahva sähköinen tunnus. Vahvalla sähköisellä tunnuksella nuori voi tunnistautua OP:n omien palveluiden lisäksi muihin palveluihin kuten Omakantaan ja Kelaan.    

0-6-vuotiaat

Huoltaja tai valtuutettu voi hoitaa alaikäisen lapsen pankkiasioita op.fi-palvelussa omilla OP:n tunnuksillaan. Pankkiasioiden hoitaminen alaikäisen lapsen puolesta vaatii kaikkien huoltajien suostumuksen. 

Digitaalisten palveluiden avaaminen nuorelle tai lapselle

Varaa aika tapaamiseen lähimpään osuuspankkiisi pankkipalveluiden avaamista varten. Mukaasi tarvitset:

  • Voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen sekä nuorelle että huoltajille.
  • Molemmat huoltajat. 
  • Nuoren kanssa yksin asioidessaan huoltaja tarvitsee mahdolliselta toiselta huoltajalta valtakirjan palveluiden avaamiseen. Huoltajan ollessa OP:n asiakas valtakirjan voi tehdä op.fi-palvelussa käyttämällä OP:n tunnuksia. Jos huoltajalla ei ole OP:n tunnuksia tulee ennen asiointia soittaa asiakaspalveluun ja tämän jälkeen kirjautua toisen pankin tunnuksilla Sähköiseen allekirjoituspalveluun allekirjoittamaan valtakirja. 
  • Huoltajien ollessa estyneitä nuori voi hankkia tunnukset itsenäisesti. Huoltajat voivat antaa etukäteen suostumuksen 15-17v nuoren palveluiden avaamiseen, jolloin nuori voi asioida konttorissa ilman huoltajia. Suostumuksen voi antaa olemalla ensin yhteydessä asiakaspalveluun ja tämän jälkeen kirjautumalla OP:n tunnuksilla tai toisen pankin tunnuksilla Sähköiseen allekirjoituspalveluun.