Tyytyväinen pariskunta makoilee lattialla.

Asuntolaina

Asuntolainaa omaan kotiin

Hae asuntolainaa vaivattomasti verkossa

Asuntolainaa voit hakea oman kodin ostamista, taloyhtiölainan poismaksua tai nykyisen asuntolainan siirtämistä tai kilpailuttamista varten. Jos et vielä ole osuuspankin asiakas, voit hakea asuntolainaa myös toisen pankin tunnuksilla.

Asuntolainaa kannatta hakea hyvissä ajoin: pyydä lainatarjous jo silloin, kun uusi koti on vasta suunnitelmissa. Lainan hakeminen ei sido sinua lainan ottamiseen.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat asuntolainasta OP-bonuksia

Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit saada asuntolainastasi jopa satojen eurojen arvosta OP-bonuksia, joita käytetään henkilökohtaisen pankki- ja vakuutusasioinnin maksuihin ja palkkioihin. Omistaja-asiakkaana saat OP-bonuksia 40 % enemmän kuin normaalisti vuonna 2024.

Omistaja-asiakkaana saat myös muita hyötyjä ja etuja pankki- ja vakuutuspalveluista.

Ennakoi tulevaa ja turvaa talouttasi yllätysten varalta

Elämän käänteet tai ympäröivä maailma saattavat joskus yllättää, mutta voit varautua yllätyksiin suojaamalla lainasi. Takaisinmaksuturva ja vakavan sairauden turva sekä korkokatto tuovat turvaa talouteesi.

Hae asuntolainaa tai anna suostumus yhteiselle hakemukselle

Aloita asuntolainan hakeminen, jatka aloittamaasi hakemusta tai lisää tarvittavia liitteitä.

Hae asuntolainaa

Vahvista toisen hakijan aloittama yhteinen asuntolainahakemus.

Siirry suostumuksiin

 

Aloita asuntolainan hakeminen tai jatka aloittamaasi hakemusta.

Hae asuntolainaa

Vahvista toisen hakijan aloittama yhteinen asuntolainahakemus.

Siirry suostumuksiin

Kun haet asuntolainaa verkosta, tarvitset hakemiseen verkkopalvelutunnukset. Jos sinulla ei ole minkään pankin tunnuksia, asiakaspalvelumme auttaa. Ota yhteys asiakaspalveluun​

Näin asuntolainan hakeminen etenee

 1. Aloita täyttämällä lainahakemus verkossa
  Jos haet lainaa yhdessä toisen kanssa, kerro siitä hakemuksella. Lähetämme toiselle hakijalle viestin, jotta hän pääsee antamaan suostumuksensa yhteiselle hakemukselle sekä lisäämään omat tietonsa. Tämän jälkeen pääset hakemuksen aloittajana viimeistelemään ja lähettämään hakemuksen.
 2. Olemme sinuun yhteydessä
  Asiantuntijamme käy kanssasi läpi muun muassa lainalle tarvittavat vakuudet. Joissain tapauksissa saat alustavan tarjouksen jo ennen yhteydenottoamme. 
 3. Kerro meille, kun löydät sopivan asunnon
  Käymme vielä läpi kaikki tarvittavat yksityiskohdat kanssasi.
 4. Saat sitovan lainatarjouksen ja voit tehdä ostotarjouksen asunnosta
  Lainatarjouksesta käytetään joskus myös nimitystä lainalupaus.

Koska olet viimeksi kilpailuttanut asuntolainasi?

Pyydä meiltä lainatarjous - se ei maksa mitään, eikä sido sinua mihinkään.  Aloita tekemällä lainahakemus - me olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä. Lainatarjouksen voit pyytää myös toisen pankin tunnuksilla.

Hae asuntolainaa

Hae asuntolainaa

Asuntolaina on usein pitkäaikainen, tyypillisesti 20–25 vuoden maksuajalla varustettu vakuudellinen laina. Sitä voi hakea oman kodin hankintaan.

Kun pyydät asuntolainatarjouksen, kysymme sinulta tiedot taloudellisesta tilanteestasi, kuten tuloistasi, menoistasi ja veloistasi. Niiden avulla arvioimme maksukykyäsi, eli sitä, minkä suuruisen lainan pystyisit maksamaan takaisin niin, että sinulla jäisi riittävästi rahaa myös elämiseen. Asuntolainan kokonaiskorko, laina-aika ja vakuudet sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Riittävän maksukyvyn lisäksi asuntolainalle tarvitaan aina vakuudet. Lisävakuuksilla voit myös paikata omien säästöjen osuutta.

 

Viranomaisten määrittämä lainakatto säätelee myönnettävän asuntolainan määrää, joka voi olla ensiasunnon ostajalle enintään 95 prosenttia lainalle annettavien vakuuksien määrästä. Muilla kuin ensiasunnon ostajilla myönnettävä asuntolainan määrä voi olla enintään 90 prosenttia.

Ensiasunnon ostajana sinulla on oltava vähintään 5 prosenttia kauppahinnasta omia säästöjä tai vastaava määrä muita vakuuksia. Muilla kuin ensiasunnon ostajilla omia säästöjä tai muita vakuuksia on oltava 10 prosenttia kauppahinnasta.

Asuntolainan määrä arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat muun muassa oma taloudellinen tilanteesi sekä ostettavan asunnon hinta, kunto ja sijainti. Helpoiten selvität mahdollisen lainasi määrän pyytämällä meiltä lainatarjouksen. Lainatarjous ei maksa mitään, eikä sido sinua mihinkään.

Asuntolainan vakuudeksi käy useimmiten ostettava asunto, jonka arvosta korkeintaan 70 prosenttia voidaan hyväksyä vakuudeksi. Jos tarvitset lainaa enemmän kuin 70 prosenttia asunnon arvosta, pankki tarvitsee lainalle yleensä myös muita vakuuksia. Lue lisää vakuuksista.

Jos haluat pienentää lainan kuukausierää tai pitää lyhennysvapaata, voit hakea maksusuunnitelman muutosta.

Tee hakemus hyvissä ajoin, viimeistään 15 ja aikaisintaan 90 vuorokautta ennen toivomaasi muutoksen ajankohtaa. Muutoksesta peritään hinnaston mukainen palvelumaksu, joka voidaan kuitata osuuspankin omistaja-asiakkaan OP-bonuksilla. Jos sinulla ei ole OP-bonuksia, palvelumaksu peritään lainan seuraavan maksuerän yhteydessä. 

Asuntolainan ylimääräinen lyhennys ja ennakkolyhennys on pääsääntöisesti maksuton. Jos lainallasi on kiinteä korko, pankki voi periä korvauksen ylimääräisestä lyhennyksestä. 

Asuntolainan voi kilpailuttaa pyytämällä vertailukelpoisia tarjouksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Jos asuntolainasi on tällä hetkellä toisessa pankissa, pyydä meiltä lainatarjous. Kun olet täyttänyt lainahakemuksen, asiantuntijamme on sinuun yhteydessä, jolloin voitte yhdessä käydä läpi lainatarjouksen ehdot, osuuspankin omistaja-asiakkaan saamat edut asuntolainasta, sekä lainalle tarvittavat vakuudet.

Esimerkkilaskelma: Asuntolaina on kertaluotto. Jos 12 kk euribor on 4,116 % (16.08.2023), asuntolainan todellinen vuosikorko 170 000 euron lainalle 20 vuoden maksuajalla on 5,0 %, kun lainan marginaali on 0,7 %. Lainasta peritään kuukausittain luotonhoitomaksu 2,50 euroa ja lainan noston yhteydessä 680 euron kertaluontoinen toimitusmaksu. Arvioitu lainan kokonaiskustannus on 266 183,85 euroa.

Laskelma on tehty olettaen, että laina on nostettu kerralla kokonaan, lainan korko, maksut ja palkkiot pysyvät samana koko laina-ajan ja laina maksetaan takaisin 1 103,77 euron tasaerissä kuukauden välein.

 

Asuntolainan myöntää osuuspankki.

Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.