Opiskelija pöydän äärellä.

Opintolaina

Opintolainaa elämäsi opiskeluaikaan

 • Opintolaina on joustava rahoitusmuoto

  Voit päättää itse nostatko kaiken myönnetyn lainan vai riittääkö pienempi määrä.

 • Käytä opintolaina haluamallasi tavalla

  Voit käyttää opintolainan valitsemallasi tavalla ja keskittyä rauhassa opiskeluaikaan.

 • Ilman toimitusmaksua osuuspankin omistaja-asiakkaalle

  Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun haet opintolainaa op.fi-palvelussa. Hyödyt myös muista omistaja-asiakkaan eduista. Myös opintolaina kerryttää OP-bonuksia.

Hae opintolainaa

OP:n asiakkaat

Hae opintolainaa

Muut kuin OP:n asiakkaat

Hae opintolainaa

Hakeminen alkaa Kelan myöntämästä opintolainan valtiontakauksesta

Voit hakea opintolainaa, kun sinulla on voimassa oleva opintolainan valtiontakaus, jonka myöntää Kela. Valtiontakaus on maksuton ja ainoa vakuus, jonka lainallesi tarvitset. Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, Kela antaa takauspäätöksen automaattisesti samalla, kun saat opintotukipäätöksen.

Jos olet toisen asteen oppilaitoksen opiskelija, sinun pitää hakea lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella, kun haet opintorahaa ja asumislisää. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle. Se ei sido sinua hakemaan tai nostamaan opintolainaa koko opiskeluajalle.

Kun olet saanut takauspäätöksen opintolainaan, pankki saa tiedon takauksesta automaattisesti suoraan Kelalta.

Näin haet opintolainaa tai opintolainaerän lisäystä

Opintolainaa haetaan pankista aina lukuvuodeksi kerrallaan. Voit tehdä opintolainahakemuksen tai hakea lainaerän lisäystä, kun sinulla on Kelan takauspäätös seuraavalle lukuvuodelle. 

Jos sinulla ei ole vielä opintolainaa, tee uusi opintolainahakemus

Uuden opintolainan hakeminen etenee näin: 

 1. Varmista ensin Kelan päätöksestä, että sinulle on myönnetty lainatakaus seuraavaksi lukuvuodeksi.
 2. Hae opintolainaa op.fi-palvelussa.

Pankki käyttää luottoa myöntäessään ja valvoessaan luoton hakijan henkilöluottotietoja. Luottotiedot hankitaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä. 

Jos olet alaikäinen, voit hakea opintolainaa huoltajien suostumuksella. Lainaneuvottelu käydään tällöin paikan päällä konttorissa, eikä sinun tarvitse lähettää lainahakemusta verkossa. Varaa aika konttoriin.

Jos sinulla on jo opintolainaa, hae nykyiseen lainaasi lainaerän lisäystä

Tällöin Kelan takaama lainamäärä lisätään olemassa olevalle lainanumerolle. Tulevaisuudessa maksat siis korkoja, kuluja ja lainanlyhennystä vain yhdeltä opintolainalta. Voit hakea lainaerän lisäystä, vaikka suorittaisit nyt eri opintoja kuin mihin olet aiemmin hakenut opintolainaa.

Hae lainaerän lisäystä näin, kun opintosi jatkuvat:

 1. Varmista ensin Kelan päätöksestä, että sinulle on myönnetty lainatakaus seuraavaksi lukuvuodeksi.
 2. Hae opintolainaasi lainaerän lisäystä op.fi-palvelussa.

Kirjaudu ja hae lainaerän lisäystä

Opintolainan nostaminen lukuvuoden aikana

Kun pankki on myöntänyt sinulle opintolainaa, voit nostaa sitä tilillesi. Voit päättää itse nostatko kerralla kaiken myönnetyn lainan vai riittääkö pienempi määrä.  

Kela jakaa opintolainan noston yleensä kahteen erään. Opintotukipäätöksessä kerrotaan opintolainan enimmäismäärä, nostoerät ja ensimmäinen ja viimeinen nostopäivä. Lukuvuodelle myönnetty opintolaina on nostettava kyseisen lukuvuoden aikana, yleensä heinäkuun loppuun mennessä.

Opintolainahakemuksella valitset, haluatko lainalle automaattiset nostot vai nostatko lainaa itse tilillesi erillisillä nostopyynnöillä.

Automaattiset nostot opintolainalla

Automaattisessa nostossa pankki nostaa lainaa tilillesi opintotukipäätöksen mukaisissa erissä. Automaattisista nostoista ei peritä erillistä palkkiota, sillä ne sisältyvät opintolainan toimitusmaksuun.

Erilliset nostot opintolainalla

Voit myös valita opintolainasi nostotavaksi erilliset nostot. Ensimmäinen nosto on maksuton, mutta seuraavista nostoista pankki perii hinnaston mukaisen palkkion. Tutustu pankin hinnastoon

Näin teet opintolainan nostopyynnön:

 1. Tarkista ensin Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana.
 2. Voit tehdä nostopyynnön kirjautumalla op.fi-palveluun. Erillisistä nostoista peritään palkkio. 

Kirjaudu op.fi-palveluun ja tee nostopyyntö 

Opintolainan korko, kustannukset ja takaisinmaksu

Opintolainan korko muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalikorosta. Viitekorko on valintasi mukaan joko 12 kuukauden euribor tai OP-Prime.

Opintolainan kustannukset muodostuvat siis viitekorosta, pankin marginaalista ja lainaan liittyvistä kuluista. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna.

Sinun ei tarvitse maksaa korkoja vielä silloin, kun nostat opintotukea. Opintotukiaikana lainalle kertyvät korot lisätään lainan pääomaan eli ne pääomitetaan. 

Laina on aina maksettava takaisin. Takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua siitä, kun olet nostanut viimeisen kerran opintotukea. Sitä ennen maksat lainan korkoja. Opintotukiajan päättymisen jälkeen lainan korot tulevat maksettavaksi kesä- ja joulukuun 15. päivä.

Lue lisää opintolainan takaisinmaksusta

Opintolainahyvitys

Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen, voit saada opintolainahyvityksen, jos valmistut määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä. Hyvityksen määrällä lyhennetään lainan pääomaa kertasuorituksena. 

Opinnoista kannattaa pitää huoli: koska opintolainahyvitys lyhentää lainan pääomaa, saatat maksaa lainastasi lopulta myös vähemmän korkoja. 

Jos olet aloittanut opintosi 1.8.2005–31.7.2014, voit saada opintolainavähennyksen verotuksessa, jos valmistut määräajassa.  

Opintolainan esimerkkilaskelma

Lainan todellinen vuosikorko 4 500 euron lainalle 15 vuoden maksuajalla on 4,94 % olettaen, että lainan korko on 12 kk euribor 3,644 % (12/23) + 0,5 % marginaali, perustamismaksu on 30 euroa ja lainan automaattisen kuukausiveloituksen kulu on 2,50 euroa/kk. Lainan arvioitu kokonaiskustannus on 6 819, 23 euroa ja maksuerien määrä on 112 kpl. Laskelma on tehty olettaen, että laina nostetaan viiden vuoden aikana ja lainan korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät muuttumattomina koko laina-ajan.

Luoton myöntää osuuspankki

Hyödyllistä tietoa opintolainasta

 

Kun opintolainahakemuksesi hyväksytään, ensimmäinen erä nostetaan tilillesi samalla kertaa. Jos täytät lainahakemuksen viikonloppuna, laina voidaan nostaa tilillesi seuraavana mahdollisena arkipäivänä.

Tarkista Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana. Päivämäärät voivat vaihdella.

Yleensä opintolainaa voi nostaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä:

 • syyslukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.8.
 • kevätlukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.1.

Lukuvuoden lainaerät on yleensä nostettava viimeistään 31.7.

Jos olet valinnut lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena nostopäivänä. Erilliset nostot käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Opintolainasi enimmäismäärä on sama kuin saamasi lainatakauksen määrä, jonka näet Kelan lainatakauspäätöksestä.

Opintorahan myöntämisperusteet ja määrä ulkomailla suoritettaviin opintoihin ovat yleensä samat kuin Suomessa suoritettaville opinnoille. Opintolainan lainatakaus on 800 euroa kuukaudessa kaikille ulkomailla opiskeleville.

Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, koska jokaisen opiskelijan tilanne on henkilökohtainen ja jokainen lainahakemus on tapauskohtainen. Opintolaina saattaa olla hyvä ratkaisu, jos rahat eivät riitä elämiseen, eikä opiskelun ja työnteon yhdistäminen onnistu. Yhteiskuntamme tukee opiskelijaa opintotuella, jonka osa opintolainan valtiontakaus on.

Omistaja-asiakkaana saat etuja opintolainasta ja muusta asioinnistasi meillä, esimerkiksi:

 • Saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi-palvelussa.
 • Opintolaina kerryttää omistaja-asiakkaalle rahanarvoisia OP-bonuksia. Bonuksilla maksetaan maksuja ja palkkioita, jotka muussa tapauksessa menisivät tililtä.