SEPA-maksu

SEPA-tilisiirto on eurooppalaisen tilisiirtostandardin mukainen tilisiirto, jolla on mahdollista maksaa kaikki euromääräiset maksut yhtenäisellä euromaksualueella.

SEPA-tilisiirto on perillä yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä, kun taas SEPA-pikasiirrolla euromääräiset maksut välitetään sekunneissa euromaksualueella. Suurin osa SEPA-maksuista välitetään OP:sta muihin pankkeihin Suomessa ja Euroopassa reaaliaikaisesti SEPA-pikasiirtoina, aina kun mahdollista. 

Reaaliaikaista maksamista sekunneissa

Maksaminen nopeutuu koko euromaksualueella, kun yhä useammat pankit ottavat käyttöön SEPA-pikasiirto-palvelun korvaamaan tavallisen SEPA-tilisiirron. 

  • Varat siirtyvät ja ovat käytettävissä tilillä 10 sekunnin sisällä maksusta 24/7 vuoden jokaisena päivänä.
  • Suomessa toimivien pankkien välillä ei ole euromääräistä ylärajaa. Pankkeja muistakin maista kuuluu ylärajattomaan käyttäjäryhmään. SEPA-alueella on yleisesti tällä hetkellä 100 000 euron yläraja.
  • Sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa.
  • Suurimmat pankit Suomessa ja koko SEPA-alueella ovat ottaneet palvelun käyttöön vähintään pikasiirtoja vastaanottavana pankkina. Pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti ja tarjoavat palvelua vaiheittain.

Miten saan SEPA-pikasiirron käyttööni?

  • Saat SEPA-pikasiirrot käyttöösi ilman eri toimenpiteitä. Op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa heti maksuun hyväksytyt euromääräiset maksut välitetään OP:sta toiseen pankkiin reaaliaikaisesti aina, kun se on mahdollista. Välittömästi siirtyvän maksun edellytyksenä on, että myös vastaanottava pankki käsittelee maksuja reaaliaikaisesti.
  • Reaaliaikaisten SEPA-pikasiirtojen vastaanotto on myös mahdollista ilman eri toimenpiteitä.
  • Maksu välitetään aina reaaliaikaisesti, kun maksu tehdään OP:n tilien välisenä.

Tiesithän, että yritysasiakkaanamme voit helpottaa yrityksesi arkea reaaliaikaisella maksamisella?

Miksi SEPAa käytetään?

SEPA on osa jo pitkään jatkunutta eurooppalaista yhdentymiskehitystä, josta tuttu esimerkki on yhteinen eurovaluutta. SEPA edistää osaltaan EU-kansalaisten ja eurooppalaisten yritysten liikkumavapautta ja kaupankäyntiä. Alueen sisällä tehtävät euromääräiset maksut eivät eroa kotimaisista maksuista.

Mitkä maksut välitetään SEPA-pikasiirtoina?

Kaikki, joissa vastaanottava pankki kykenee vastaanottamaan SEPA-pikasiirtoja ja maksun eräpäivä on heti. 

Mitä tapahtuu, jos maksun vastaanottava pankki ei ole mukana SEPA-pikasiirtopalvelussa?

Jos vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, maksu siirtyy tavallisena SEPA-tilisiirtona.

Jos maksu ei lähde SEPA-pikasiirtona, kuinka nopeasti maksu on saajan tilillä?

Euromääräiset kotimaan maksut ja SEPA-maksut ovat perillä toisessa SEPA-alueen pankissa samana päivänä, kun maksu tehdään op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa ennen klo 14. Tämän jälkeen tehty maksu on perillä seuraavana arkipäivänä. Maksuja tilitetään tileille useita kertoja päivässä.Tulevalle eräpäivälle tai toistuvaksi maksuksi määriteltyjä maksuja ei välitetä vielä SEPA-pikasiirtoina.

Missä muodossa tilinumero merkitään?

SEPA-tilisiirrossa maksajan ja saajan pankkiyhteys merkitään aina kansainvälisessä IBAN-tilinumeromuodossa. IBAN (International Bank Account Number) on kansainvälinen tilinumero.

Mitkä maat kuuluvat SEPA-alueeseen?

SEPA-alueeseen kuuluu 36 maata, joita ovat

  • EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro
  • ETA-maat: Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja
  • Andorra, Iso-Britannia, San Marino, Sveitsi, Vatikaani

Mitä valuuttoja SEPA koskee?

Kaikki SEPA-maksut ovat euromääräisiä maksuja.

Mitä lyhenne SEPA tarkoittaa?

SEPA (Single Euro Payments Area) eli yhtenäinen euromaksualue, on Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja eurooppalaisten pankkien hanke, jonka työn tuloksena on saatu aikaan Euroopan talousalueen laajuinen maksuliikenteen kotimarkkina.