Parhaat pankkipalvelut nuorille

Pankkipalvelut 15-17-vuotiaille nuorille maksutta käyttöön.

Tili nuoren rahoille

Nuoren pankkiasioinnin perusta on oma tili. Tilin voit avata nuorelle helposti verkossa. Nuori voi myös itse avata tilin omille rahoilleen.

Pankkikortilla helpotusta arkeen

Tiliin voi liittää kortin, jolloin ostokset veloitetaan suoraan tililtä. Kortin voi lisätä Pivoon tai Apple Payhin, jolloin maksaminen onnistuu puhelimella. Kortilla maksaminen onnistuu turvallisesti verkossa, kassalla ja sovelluksissa.

OP:n tunnuksilla verkossa asiointi on helppoa

Tunnuksilla nuori asioi OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa sekä muissa tärkeissä palveluissa kuten Kelassa, koulujen yhteishaussa sekä verkko-ostoksia tehdessä.

Kohti itsenäistä raha-asioiden hoitoa

Huoltajat voivat avata tilin nuorelle täyttämällä hakemuksen op.fi-palvelussa. Tiliin voi myös liittää kortin, jolloin ostoksien maksaminen onnistuu suoraan tilin rahoista. Jos korttia haluaa käyttää verkko-ostoksissa, sovelluksissa ja palveluissa tarvitaan silloin OP:n tunnukset.

Nuoren täytettyä 15 vuotta, hän voi avata myös itse tilin töistä ansaitsemilleen rahoille. Huoltajilla ei ole tähän tiliin käyttöoikeuksia ilman nuoren lupaa.

Kun nuori on valmis käyttämään pankkipalveluita itsenäisesti, hänelle voidaan avata omat OP:n tunnukset. Tunnuksilla nuori voi itse seurata omia raha-asioita sekä maksaa laskuja ja verkko-ostoksia. Tunnuksilla voi tunnistautua tärkeisiin palveluihin kuten Kelaan, koulujen yhteishaussa ja valintakokeissa sekä ostaa kätevästi matka- ja leffalippuja. Nuori saa käyttöönsä OP-mobiilin, jolloin raha-asiat kulkevat aina mukana.

Näin avaat palvelut nuorelle

Jos nuorella on jo tili, mutta siihen halutaan liittää kortti ja OP:n tunnukset, seuraa samoja ohjeita.

 1. Varmista, että nuorella on voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti).
 2. Varaa aika tapaamiseen. Vähintään toisen huoltajista on hyvä olla nuoren mukana tapaamisessa. Jos toinen huoltajista ei pääse mukaan, pyydä häntä tekemään valtakirja. 
  Jos kumpikaan huoltajista ei pääse mukaan, voitte antaa nuorelle suostumuksen hankkia kortin ja tunnukset itsenäisesti. Suostumuksen voi antaa olemalla ensin yhteydessä asiakaspalveluun ja tämän jälkeen kirjautumalla OP:n tunnuksilla tai toisen pankin tunnuksilla Sähköiseen allekirjoituspalveluun.
 3. Mukaan nuorelle tarvitsette voimassa olevan henkilökortin tai passin. Mukana oleville huoltajille riittää myös ajokortti. Lue lisää hyväksyttävistä henkilöllisyystodistuksista
 4. Tapaamisessa päivitämme tarvittaessa asiakastiedot sekä avaamme tarvittavat palvelut.
 5. OP:n tunnukset nuori saa heti mukaan. Pankkikortti ja sen tunnusluku (PIN-koodi) saapuu kotiin 1-2 viikon kuluessa.

Varaa aika

Valitse tapaamisen aiheeksi Henkilöasiakkaan palvelut - Alaikäisen ja nuorten palvelut ja lisää maininta mitkä palvelut haluat nuorelle avata.

Miten teen valtakirjan?

 • Pyydä mahdollista toista huoltajaa tekemään valtakirja alaikäisen pankkiasioinnin hoitamista varten. Valtakirjalla kannattaa valtuuttaa kerralla kaikki haluamanne nuoren pankkiasiat kuten tili, kortti ja OP:n tunnukset.
 • OP:n asiakkaana voit tehdä valtakirjan op.fi-palvelussa.
 • Jos huoltajalla ei ole OP:n tunnuksia tulee ennen asiointia soittaa asiakaspalveluun ja tämän jälkeen kirjautua toisen pankin tunnuksilla Sähköiseen allekirjoituspalveluun allekirjoittamaan valtakirja.

Tee valtakirja op.fi-palvelussa

Vinkki: Molempien huoltajien kannattaa tehdä valtakirjat nuoren pankkiasioiden hoitamista varten. Näin esimerkiksi kortin turvarajojen muuttaminen onnistuu myös huoltajien tunnuksilla asiakaspalvelun kautta.

 

Näin avaat yksittäisiä palveluja nuorelle

Tuetaan yhdessä nuorta talouden hallinnassa elämän eri vaiheissa. Nuoren tulevaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että luottotiedot ja raha-asiat pysyvät kunnossa. Raha-asioiden hoitamista nuori voi harjoitella turvallisesti OP-mobiilin ja Pivon avulla.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen hyvissä ajoin on oiva keino varautua tulevaan.

 • Nuoren tili näkyy huoltajien tunnuksilla OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa, jos huoltajilla on käyttöoikeudet tiliin. Käyttöoikeuksia voi muuttaa valtakirjalla.
 • Nuori voi omilla tunnuksillaan muuttaa kortin turvarajoja. Tarvittaessa huoltaja voi muuttaa niitä asiakaspalvelussa, jos tähän on annettu käyttöoikeus valtakirjalla.
 • Huoltajat yhdessä voivat tarvittaessa rajata tilin käyttöä asettamalla tilille käyttörajat. Huoltajat voivat pyytää käyttörajojen muuttamista lähettämällä samansisältöiset verkkoviestit, valtakirjalla tai asioimalla konttorissa. Jos nuori on itse avannut tilin omille tuloilleen, huoltajalla ei ole siihen käyttöoikeuksia ilman nuoren lupaa.
 • Nuori näkee tunnuksillaan kaikki hänen nimissään olevat tilit, vaikkei niihin olisi käyttöoikeutta. Mahdolliset rahastot ja osakesijoitukset eivät näy nuorelle itselleen.