Pankkipalvelut 7-14-vuotiaalle lapselle ja nuorelle

Lapset ja nuoret saavat päivittäiset pankkipalvelut eli tilin ja kortin käyttöönsä maksutta.

Pankkiasioiden perusta on oma tili

Tilille voi säästää esimerkiksi lapsen saamat lahjarahat ja maksaa viikkorahat.

Lapsi ja nuori voi harjoitella rahankäyttöä turvallisesti pankkikortilla

Lapsen tiliin voi liittää kortin, jolla lapsi voi maksaa omia menojaan, kuten välipaloja, leffaherkkuja ja bussilippuja.

Lapsi voi seurata tilin tapahtumia ja tarvittaessa tehdä maksuja verkossa

Lapsi tai nuori voi seurata tilin tapahtumia ja saldoa OP Junior -sovelluksessa. Jos lapsi haluaa tehdä korttimaksuja verkossa tai sovelluksissa, hänelle voidaan avata oma OP palvelutunnus.

Tilin ja kortin avulla on hyvä harjoitella rahankäyttöä ja säästämistä

Tili on pankkiasioiden perusta. Sen avulla lapsen raha-asioiden hoitaminen on helpompaa, kun tilille voi säästää lahjarahat ja maksaa viikkorahat. Käyttötiliin voi myös liittää kortin.

Lapselle ja nuorelle sopivalla OP-Visa Basic -kortilla voi tehdä ostoksia kotimaassa, ulkomailla ja verkossa. Kortilla lapsi voi maksaa kätevästi välipalat, leffaherkut sekä harrastusmenot. Tilin saldo tarkistetaan aina, kun kortilla maksetaan ja maksu veloitetaan suoraan tililtä. Kortti ei toimi paikoissa, joissa maksupääte ei ole yhteydessä verkkoon, kuten lentokoneessa. Huoltaja voi asettaa lapsen kortille ja tilille lapsen käyttöön sopivat turvarajat.

Lapsi tai nuori voi seurata rahankäyttöään kätevästi OP Junior -sovelluksesta. OP-Juniorin saa käyttöön huoltajan tunnuksilla.


Jos korttia haluaa käyttää verkko-ostoihin tai liittää sen maksutavaksi sovelluksiin tai palveluihin, ostojen vahvistamiseen tarvitaan OP palvelutunnus. 7-14-vuotiaalle voidaan tehdä verkkopankkisopimus, jolla lapsi tai nuori saa käyttöönsä OP palvelutunnuksen. Tunnuksen avulla hän voi tehdä verkko- ja korttimaksuja netissä sekä halutessaan myös seurata tilejään ja tehdä maksuja OP Saavutettava -palvelussa. Näillä tunnuksilla ei kuitenkaan voi kirjautua muihin palveluihin, kuten op.fi-palveluun, OP-mobiiliin, Kelaan tai Omakantaan.

Huoltajien harkinnan mukaan 12-14-vuotias voi saada tunnuksen, joilla voi kirjautua myös vahvaa tunnistusta vaativiin palveluihin kuten Omakantaan tai Kelaan. 

Vähintään 13-vuotiaan lapsen kortin voi myös liittää Apple Payhin olemalla yhteydessä asiakaspalveluun.

Näin avaat palvelut 7-14-vuotiaalle – tili, kortti ja tunnus

Jos lapsella tai nuorella on jo tili, johon halutaan liittää kortti ja antaa tunnus, seuraa samoja ohjeita.

 1. Varmista, että nuorella on voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti).
 2. Varaa aika tapaamiseen. Vähintään toisen huoltajista täytyy olla lapsen tai nuoren mukana tapaamisessa. 
 3. Mukaan tarvitsette voimassa olevan henkilökortin tai passin sekä nuorelle että mukana oleville huoltajille. Huoltajille riittää myös ajokortti. Lue lisää hyväksyttävistä henkilöllisyystodistuksista
 4. Jos toinen huoltajista ei pääse mukaan tapaamisen, pyydä häntä tekemään valtakirja. 
 5. Tapaamisessa päivitämme tarvittaessa asiakastiedot sekä avaamme tarvittavat palvelut. 
 6. Lapsi tai nuori saa OP:n tunnuksen ja avainlukulistan heti mukaan. Pankkikortti ja sen tunnusluku (PIN-koodi) saapuvat kotiin 1-2 viikon kuluessa. 

Varaa aika

Valitse tapaamisen aiheeksi Henkilöasiakkaan palvelut - Alaikäisen ja nuorten palvelut. Lisää mukaan maininta, mitkä palvelut haluat nuorelle avata.

 

Miten teen valtakirjan?

 • Pyydä mahdollista toista huoltajaa tekemään valtakirja alaikäisen pankkiasioinnin hoitamista varten. Valtakirjalla kannattaa valtuuttaa kerralla kaikki haluamanne nuoren pankkiasiat kuten tili, kortti ja tunnukset.
 • OP:n asiakkaana valtakirjan voi tehdä op.fi-palvelussa.
 • Jos toisella huoltajalla ei ole OP:n tunnuksia, ole yhteydessä asiakaspalveluun. Valtakirjan voi allekirjoittaa myös toisen pankin tunnuksilla.

Tee valtakirja op.fi-palvelussa

Vinkki: Molempien huoltajien kannattaa tehdä valtakirjat lapsen pankkiasioiden hoitamista varten. Näin huoltajat pystyvät muuttamaan esimerkiksi lapsen kortin turvarajoja asiakaspalvelun kautta.

 

Näin avaat yksittäisiä palveluja 7-14-vuotiaalle

 • Voit avata tilin lapselle op.fi-palvelussa, jos sinulla on OP:n tunnukset. Mahdollinen toinen huoltaja hyväksyy tilin avaamisen omilla tunnuksillaan. Jos toisella huoltajalla ei ole OP:n tunnuksia, hän voi hyväksyä tilin avaamisen myös toisen suomalaisen pankin tunnuksilla. Lue lisää tilin avaamisesta lapselle
 • Pankkikortin voi tilata nuorelle asiakaspalvelun kautta. Korttitilauksen loppuun vieminen vaatii käynnin konttorissa. Lue lisää pankkikortin hakemisesta lapselle
 • OP:n tunnuksen lapselle tai nuorelle voi hankkia asioimalla huoltajien kanssa osuuspankissa. Jos toinen huoltajista ei pääse mukaan tapaamisen, pyydä häntä tekemään valtakirja. Lue lisää tunnusten avaamisesta nuorelle

Tuetaan yhdessä lasta tai nuorta talouden hallinnassa elämän eri vaiheissa. Nuoren tulevaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että raha-asiat ja luottotiedot pysyvät kunnossa. Lapsi ja nuori voi harjoitella vastuullista rahankäyttöä ja seurata omia tiitapahtumiaan OP Juniorin tai OP Saavutettava -palvelun avulla.

OP Juniorin saa käyttöön huoltajan verkkopalvelutunnuksilla. OP Saavutettavaan lapsi tai nuori voi kirjautua omalla OP palvelutunnuksellaan, jos hänelle on avattu sellainen.

 • Lapsen ja nuoren tili näkyy huoltajien tunnuksilla OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa, jos huoltajilla on tilin käyttöoikeudet. Silloin huoltaja voi myös kätevästi tehdä tilisiirtoja lapsen tilille sekä seurata tilin tapahtumia.
 • Huoltaja voi muuttaa lapsen kortin turvarajoja kirjautuneena chatissä, verkkoviestillä tai asiakaspalvelussa, jos siihen on toiselta huoltajalta valtakirja. Toinen vaihtoehto on, että molemmat huoltajat lähettävät turvarajojen muuttamisesta samansisältöisen verkkoviestin.
 • Huoltajat yhdessä voivat tarvittaessa rajata tilin käyttöä asettamalla tilille käyttörajat. Huoltajat voivat pyytää käyttörajojen muuttamista lähettämällä samansisältöiset verkkoviestit, valtakirjalla tai asioimalla konttorissa.
 • Nuori näkee tunnuksillaan kaikki hänen nimissään olevat tilit, vaikkei niihin olisi käyttöoikeutta. Mahdolliset rahastot ja osakesijoitukset eivät näy nuorelle itselleen.