Globaali talouskasvu on toipunut erittäin vahvasti vuoden takaisesta romahduksesta. Toipumisen taustalla ovat olleet elvytystoimet, joita keskuspankit ja valtiot ovat tehneet erityisesti Yhdysvalloissa. Demokraattien päästyä valtaan tahti on vain kiihtynyt, vaikka kasvunäkymä on jo vahvistunut. Presidentti Bidenin ensimmäistä 1900 miljardin elvytysohjelmaa näyttää nyt seuraavan vielä 3000-4000 miljardin infraelvytysohjelmien sarja. Näiden massiivisuus on jo alkanut huolettamaan monia. Korkotaso onkin jatkanut nousuaan vahvistuvan talousnäkymän lisätessä pelkoja inflaation noususta samalla kun lainatarjonta on kasvamassa velkaantumisen myötä hyvin merkittävästi. Keskuspankit ovat näyttäneet, että ne noteeraavat korkojen nousun. Samalla ne kuitenkin pyrkivät viestimään, että noususta ei tulisi huolestua, niin kauan kuin se tapahtuu oikeista syistä, eli talouskasvun vauhdittumisesta. Keskuspankeista on myös viestitty, että talouden ja markkinoiden tuki säilyy ennallaan vielä pitkään, vaikka inflaatiopelot ovatkin saaneet markkinat hinnoittelemaan tukien aiempaa nopeampaa loppumista. Näin ollen maltillinen korkojen nousu on perusteltua, mutta niin kauan kuin usko keskuspankkeihin säilyy ei kovin suurta nousua kannata odottaa.
Sijoitusmarkkinoilla korkojen nousu ja sen heijastelema talousympäristön vahvistuminen ovat edelleen ruokkineet osakemarkkinoiden rotaatiota kasvuyhtiöistä arvoyhtiöihin. Maaliskuussa rotaatio Yhdysvalloista muualle maailmaan koki kuitenkin käänteen. Erityisesti kehittyvien markkinoiden osalta nähtiin hyvän jakson jälkeen voimakas käänne heikompaan kehitykseen. Kiinan suuret teknologianimet painuivat amerikkalaisten verrokkiensa tavoin, mutta lisäksi niitä rasitti Kiinan viranomaisten poliittinen paine kasvun rajoittamiseksi. Valuuttamarkkinoilla dollari vahvistui kuukauden aikana ja yhdessä nousevien US-korkojen kanssa ne painoivat entisestään tunnelmia kehittyvien markkinoiden osakkeissa sekä koroissa.
Rokotukset ovat edenneet Yhdysvalloissa hyvää tahtia. Kevään edetessä Euroopan rokotustahdin pitäisi myös nopeutua. Tämän myötä rajoituksia päästään hiljalleen purkamaan ja elämä voi alkaa palaamaan kohti normaalia. Erittäin voimakkaiden elvytystoimien myötä talouskasvulla on edellytykset vauhdittua pandemiaa edeltänyttä uraa vahvemmaksi. Tämä tarkoittaisi yritysten tuloskasvun merkittävää vauhdittumista. Vaikka korot ovat olleet noususuunnassa, ovat ne edelleen hyvin matalalla tasolla ruokkien riskillisempien sijoitusten kysyntää. Tällaisessa ympäristössä rotaatio Yhdysvaltain osakkeista muualle maailmaan, sekä kasvuyhtiöistä syklisempiin arvoyhtiöihin, saa jatkoa.
Uskomme, että osakkeita kannattaa edelleen ylipainottaa, vaikka korkotason nousu on viime aikoina markkinoilla hieman huolettanutkin. Nousu kertoo talouskasvun voimistumisesta, joka tarkoittaa tuloskasvun paranemista. Keskuspankkien avustuksella korkojen nousu pysyy jatkossa maltillisena. Rokotteiden jakelun edistyminen saa osakemarkkinat hinnoittelemaan elämän normalisoitumista ja uskomme, että tämän osalta matkaa on edelleen taitettavana. Pandemiatilanne on edelleen vaikea, mutta jo paranemaan päin valtaosassa maailmaa.
Maantieteellisesti painotamme osakkeissa erityisesti Yhdysvaltain ulkopuolisia markkinoita. Positiivisin näkemyksemme on kehittyvien markkinoiden osalta, missä syklisyyden lisäksi heikentyvä dollari tukee kehitystä, Kiinan jatkaessa vahvistumistaan. Tyyliperusteisesti painotamme pienen markkina-arvon osakkeita sekä olemme lisänneet matalan arvostuksen yhtiöitä. Koroissa alipainotamme korkoriskiä. Kohdistamme sijoituksista suuren osan euroalueen ulkopuolelle. Olemme vähentäneet sijoituksia IG- ja HY-yrityslainoihin sekä kehittyville markkinoille. Alipainotamme valtionlainoja ja rahamarkkinasijoituksia. Valtionlainojen sisällä ylipainotamme inflaatiolinkattuja lainoja.
Harri Kojonen
salkunhoitaja