Mies ja nainen hyppivät sängyllä

Eläkevakuutus – vapaaehtoisen eläkkeen nostaminen ja lykkääminen

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi avulla täydennät lakisääteistä eläkettäsi ja turvaat tulotasosi eläkkeelle jäädessäsi. Lue vinkit, miten toimia eläkeiän lähestyessä ja eläkeaikana.

Eläkkeen nostamisen voit aloittaa sinulle sopivassa tilanteessa saavutettuasi eläkeiän. Voit myös halutessasi lykätä eläkkeen nostamista. Eläkkeen nostaminen tulee kuitenkin aloittaa viimeistään vakuutusehdoissa määritellyssä eläkeiässä.

Eläkevakuutuksesi sijoituskohteita kannattaa tarkastella säännöllisesti. Erityisesti ennen eläkkeen nostamista kannattaa tarkistaa onko riskitaso sinulle sopiva. Lisätietoa sijoituskohteista saat op.fi-palvelusta ja omasta osuuspankistasi.

Näin aloitat eläkkeen nostamisen

Ennen kuin eläkkeen nostaminen voi alkaa, tulee sinun ilmoittaa eläkkeen nostamisen aloittamisesta. Voit tehdä sen kirjautumalla OP:n tunnuksillasi op.fi-palveluun ja täyttämällä lomakkeen (toistaiseksi lomakkeen täyttäminen ei onnistu muiden pankkien tunnuksilla) tai täyttämällä postitse saapuva Eläkkeen maksuilmoituksen ja toimittamalla se meille postitse.
 
Lähetämme sinulle hyvissä ajoin ennen eläkkeen alkamista kirjeen, josta näet eläkesuunnitelmasi. Samat tiedot löydät myös kirjautumalla op.fi-palveluun.
tai kirjeellä:
 
  • täytä postitse saapuva Eläkkeen maksuilmoitus ja toimita se postitse OP-Henkivakuutukseen tai lähimpään osuuspankkiisi.
  • pyydä Verohallintoa toimittamaan verokortti OP-Henkivakuutukselle, jos eläkkeesi sisältää ansiotulona verotettavaa eläkettä.

Näin lykkäät eläkkeesi nostamista

Voit lykätä eläkkeesi alkamista ja päättymistä yhdellä tai kahdella vuodella eläkeikäsi alkamisesta eteenpäin. Voit tehdä sen kirjautumalla OP:n tunnuksillasi op.fi-palveluun ja täyttämällä lomakkeen (toistaiseksi lomakkeen täyttäminen ei onnistu muiden pankkien tunnuksilla) tai täyttämällä postitse saapuva lykkäysilmoituksen ja toimittamalla se meille postitse. Lykkäysajan jälkeen voit lykätä eläkkeesi nostamista uudelleen yhdellä tai kahdella vuodella.
tai kirjeellä:
 
  • täytä postitse saapuva Eläkkeen lykkäysilmoitus ja toimita se postitse OP-Henkivakuutukselle tai lähimpään osuuspankkiisi.

Tarkista eläkkeesi lykkäämisen jälkeen, että eläkevakuutuksesi maksusuunnitelma on haluamasi mukainen.

Huomioithan, että postitse lähetettävä lomake on toimitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen eläkeajan alkamista.

Eläkkeen verotus – pääomatulona vai ansiotulona?

Vapaaehtoinen eläke on aina veronalaista tuloa. Eläkettä verotetaan ansiotulona tai pääomatulona. Oman eläkevakuutuksesi verolajin näet lähettämästämme kirjeestä tai kirjautumalla op.fi-palveluun.
 
Jos eläkettä verotetaan pääomatulona, sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia. Silloin eläkkeestäsi peritään automaattisesti 30 % ennakonpidätys.
 
Jos eläkkeesi verotetaan ansiotulona, toimita myös verokorttisi meille. Kun haet verokorttia Verohallinnolta eläkettä varten, ilmoita sinulle toimitettu eläkesuunnitelma. Voit myös pyytää Verohallintoa toimittamaan verokortin suoraan OP-Henkivakuutukselle.
 
Jos toimitat verokortin palkkaa varten, eläkettäsi verotetaan ennakonpidätyksen lisäprosentin mukaan. Jos et toimita verokorttia, eläkettäsi verotetaan lainsäädännössä määrätyn ennakonpidätysprosentin (40 %) mukaan.

Voit muuttaa edunsaajaa sekä eläkesäästöjen sijoituskohteita

Voit tehdä muutoksia kuolintapauskorvauksen edunsaajaan sekä eläkesäästöjen sijoituskohteisiin OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa. Muutokset voit tehdä kirjautumalla:
 
  • op.fi-palveluun: Henkilöasiakkaat > Säästöt ja sijoitukset > Vakuutussäästäminen > Valitse sopimus, mihin haluat tehdä muutoksia.
  • OP-mobiiliin: Sijoitukset > Vakuutussäästäminen > Valitse sopimus, mihin haluat tehdä muutoksia.

Haluatko tehdä muutoksia eläkesuunnitelmaasi ennen eläkkeesi alkamista?

Eläkkeesi määrä tarkistetaan kuukausittain tai vuosittain riippuen vakuutusehdoistasi. Jos eläke maksetaan tasasuuruisina maksuerinä, niitä maksetaan niin kauan kuin vakuutussäästöjäsi riittää. Jos haluat tehdä muutoksia eläkesuunnitelmaasi, ota meihin yhteyttä ennen eläkkeesi maksamisen alkamista.
 
Jos sinulla on eläkevakuutuksessasi sijoitussidonnaisia säästöjä, sijoituskohteiden arvot voivat nousta ja laskea myös eläkkeen nostamisen aikana ja siten myös eläkkeen määrä tai maksuaika voivat vaihdella.