Mies ja nainen hyppivät sängyllä

Eläkevakuutus – näin toimit eläkeajan lähestyessä

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi avulla täydennät lakisääteistä eläkettäsi ja turvaat tulotasosi eläkkeelle jäädessäsi. Lue tästä vinkit, kuinka sinun tulee toimia eläkeiän lähestyessä ja eläkeaikana.

Eläkkeen nostamisen voit aloittaa sinulle sopivimmassa tilanteessa saavutettuasi eläkeiän. Voit myös lykätä eläkkeen nostamista. Eläkkeen nostaminen tulee kuitenkin aloittaa viimeistään vakuutusehdoissa määritellyssä eläkeiässä. 

Eläkevakuutuksesi sijoituskohteita kannattaa tarkastella säännöllisesti. Erityisesti ennen eläkkeen nostamista kannattaa tarkistaa onko riskitaso sinulle sopiva. Lisätietoa sijoituskohteista saat omasta osuuspankistasi.

Näin aloitat eläkkeen nostamisen

Lähetämme sinulle kirjeen hyvissä ajoin ennen eläkkeen alkamista, josta näet eläkesuunnitelmasi. Samat tiedot löydät myös kirjautumalla op.fi-palveluun.

Jotta eläkkeesi nostaminen voi alkaa:

  • täytä postitse saapuva Eläkkeen maksuilmoitus.
  • toimita se postitse vakuutusyhtiöön tai lähimpään osuuspankkiisi.
  • pyydä Verohallintoa toimittamaan verokortti OP-Henkivakuutukselle, jos eläkkeesi sisältää ansiotulona verotettavaa eläkettä.

Näin lykkäät eläkkeesi nostamista

Voit lykätä eläkkeesi alkamista ja päättymistä yhdellä tai kahdella vuodella eläkeikäsi alkamisesta eteenpäin. Lykkäysajan jälkeen voit lykätä eläkkeesi nostamista uudelleen yhdellä tai kahdella vuodella.

Jos haluat lykätä eläkkeesi nostamista:

  • täytä postitse saapuva Eläkkeen lykkäysilmoitus.
  • toimita liite postitse vakuutusyhtiöön tai lähimpään osuuspankkiisi.

Huomioithan, että lomake on toimitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen eläkeajan alkamista.

Eläkkeen verotus – pääomatulona vai ansiotulona?

Vapaaehtoinen eläke on aina veronalaista tuloa. Eläkettä verotetaan ansiotulona tai pääomatulona. Oman eläkevakuutuksesi verolajin näet lähettämästämme kirjeestä tai kirjautumalla op.fi-palveluun.

Jos eläkettä verotetaan pääomatulona, sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia. Silloin eläkkeestäsi peritään automaattisesti 30 % ennakonpidätys.

Jos eläkkeesi verotetaan ansiotulona, toimita myös verokorttisi meille. Kun haet verokorttia Verohallinnolta eläkettä varten, ilmoita sinulle toimitettu eläkesuunnitelma. Voit myös pyytää Verohallintoa toimittamaan verokortin suoraan OP-Henkivakuutukselle.

Jos et toimita verokorttia, eläkettäsi verotetaan lainsäädännössä määrätyn ennakonpidätysprosentin (40 %) mukaan.

Voit muuttaa edunsaajaa sekä eläkesäästöjen sijoituskohteita

Voit tehdä muutoksia kuolintapauskorvauksen edunsaajaan sekä eläkesäästöjen sijoituskohteisiin OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa.

Muutokset voit tehdä kirjautumalla:

  • op.fi-palveluun: Henkilöasiakkaat > Säästöt ja sijoitukset > Vakuutussäästäminen > Valitse sopimus, mihin haluat tehdä muutoksia.
  • OP-mobiiliin: Sijoitukset > Vakuutussäästäminen > Valitse sopimus, mihin haluat tehdä muutoksia.

Haluatko tehdä muutoksia eläkesuunnitelmaasi?

Eläkkeesi määrä tarkistetaan kuukausittain tai vuosittain riippuen vakuutusehdoistasi. Jos eläke maksetaan tasasuuruisina maksuerinä, niitä maksetaan niin kauan vakuutussäästöjäsi riittää. Jos haluat tehdä muutoksia eläkesuunnitelmaasi, ota meihin yhteyttä ennen eläkkeesi maksamisen alkamista.

Jos sinulla on eläkevakuutuksessasi sijoitussidonnaisia säästöjä, sijoituskohteiden arvot voivat nousta ja laskea myös eläkkeen nostamisen aikana ja siten myös eläkkeen määrä tai maksuaika voivat vaihdella.