Jäätikköä

OP-Ilmasto

Vastuullista tuottoa

Kasvava huoli ilmaston lämpenemisestä heijastuu myös sijoitustoimintaan. OP-Ilmasto paketoi sekä ympäristön että varallisuuden kestävän kehityksen samaan salkkuun. Sijoitukset keskittyvät sektoreille, joilla ilmastonmuutokseen varautuminen korostuu.

  • Kohdemarkkinana sekä kehittyvät että kehittyneet osakemarkkinat, erityisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
  • Sijoituskohteena yritykset, joiden liiketoimintaan ilmastonmuutoksen torjumisella on myönteinen vaikutus.

Vaikkei ilmastonmuutosta kyetä kokonaan torjumaan, voidaan se nykytietämyksen valossa rajoittaa siedettävälle tasolle. Ilmastomuutoksen hillitseminen edellyttää päästöjen kasvun ripeää pysäyttämistä, päästötöntä energiantuotantoa sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä. Kaikki tämä edellyttää huomattavia investointeja. OP-Ilmasto sijoittaa maailmanlaajuisesti yrityksiin, jotka pyrkivät torjumaan ilmastonmuutosta tai joiden liiketoimintaan ilmastonmuutoksen torjumisella on muutoin myönteinen vaikutus. Nämä yritykset voivat esimerkiksi kehittää tai toimittaa energiaa säästävää teknologiaa, vaihtoehtoisia energialähteitä, jäte- tai vesihuoltoa sekä kierrätystä tai niillä voi olla erityistä alan tietotaitoa. Sijoitustoiminnassa painotetaan kestävän kehityksen periaatteita ja ympäristönäkökulmaa.

OP-Ilmasto soveltuu vastuulliselle osakesäästäjälle, joka etsii rahoilleen tuottoa ja haluaa samalla edistää ilmastomuutoksen hallintaan liittyvien ongelmien ratkaisua. Rahasto on suunnattu pitkäaikaiseen osakesäästämiseen. Sitä suositellaan sijoittajalle, joka aikoo lunastaa osuutensa aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua.

Rahaston tuotto kulujen jälkeen helmikuussa 1,79%, viiteindeksin tuotto 0,02%

Helmikuussa salkun ylituottoon suhteessa indeksiin vaikuttivat eniten vahvat tuotot ja positiiviset tulosyllätykset useammassa mm. isolla painolla salkussa olevassa yhtiössä kuten esim. Stantec (+14,7%), Valmet (+8,7%), Quanta Services (+8,6%), Mueller Industries (+15,6%) ja Linde (+7,8%). Tesla jatkoi myös kuukauden aikana enimmäkseen voittoisaa markkina-arvon nousua (+21,6%) tammikuussa ilmoittamansa vahvan myyntiennusteen seurauksena. Vaikka tuloskausi ei ole vielä loppunut niin voidaan sanoa jo että selkeästi suurin osa salkkuyhtiöistä nautti vahvoista vähintään odotusten mukaisista tuloksista.

Teimme kuukauden aikana jonki nverran salkkumuutoksia keskittäen painoa vahvemmin edullisempiin ja korkeita osinkoja maksaviin yhtiöihin. Myimme kokonaan pois mm. sähköjakeluyhtiön Fortis, tuulivoimayhtiö EDP Renovaveis ja erittäin pienellä painolla salkussa olleet Tetra Tech, Ansys, Volkswagen, Wienerberger ja TopBuild yhtiöt. Kasvatimme painoa mm. Alstom, RWE, Applied Materials, Wacker Chemie, Veolia Environnement ja National Grid yhtiöissä.

USA:n keskuspankki on nostanut korkoaan välille 4,50-4,75% mutta se on tullut koko ajan inflaation perässä joten markkinoiden osotus ohjauskoron alarajasta on noussut alkuvuoden 5%:sta ainakin 5,25%:iin. Markkinat ovatkin yhä vahvemmin keskittyneet yhtiöiden kykyyn generoida riittävän vahvoja kassavirtoja kun rahan hinta on edelleen nousussa. Markkinakorkojen jatkuva nousu vetikin yleisen markkinan kuun lopussa laskuun. Kiinan markkinoiden avautuminen ja maan palvelusektorin kysynnän nousu ovat tarjonneet positiivisia kehityksen lupauksia mutta maan investoinneissa ja rakentamisessa laskutrendi on edelleen jatkunut.

Kommentti rahaston hiili-intensiteetistä:
Rahaston hiili-intensiteetti on noussut kuluvan vuoden aikana johtuen siitä että olemme kasvattaneet sähköä, vetyä ja jätteiden kierrätystä tuottavien yhtiöiden osuutta salkussa ja joillakin niistä on pieniä altistumia fossiilisen energian käyttöön. Jätteiden kierrätys ja tulevaisuudessa teollisuudelle hiilineutraaliuden mahdollistavan vedyn tuotanto ovat myös ilman fossiilista toiminnan altistumaa useimmiten korkeapäästöisiä toimia sillä esim. vedyn tuotanto tapahtuu useimmiten erilaisia teollisia kaasuja tuotavien yhtiöiden toimesta. Tärkeintä onkin katsoa enemmän muutosta kuin tasoja. Salkkuyhtiömme Linde ja Air Liquide tuottavat teollisia kaasuja ja vetyä ja näiden hiili-intensiteetit ylittävät 1500x. Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet 2050 hiilineutraaliuteen. Ylivoimaisesti suurimmat päästöt kaikista salkkuyhtiöistä on RWE AG:lla, jonka hiili-intensiteetti on 3653x. Näemme tämän yhtiön hyvin lupaavana sijoituksena energian transitioon sillä yhtiö on sitoutunut ja sen toiminta on täysin linjassa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisten päästötavoitteiden kanssa. Sen tavoite on puolittaa päästöt 2030 mennessä ja luopua tällä hetkellä liikevaihdosta n. 15% muodostavasta kivihiilienergian tuotannosta. Yhtiö aikoo tuplata uusiutuvan energian tuotannon 50 gigawattiin 2030 mennessä verrattuna 2020 tasoon ja olla hiilineutraali jo vuonna 2040. Neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee uusiutuvasta energiasta ja kuudennes sähkön jakelusta. Fossiilinen toiminta muodostaa yhteensä noin 37% liikevaihdosta. Lyhyellä aikavälillä tänä talvena yhtiö aikoo poikkeuksellisesti väliaikaisesti lisätä kivihiili-energian tuotantoa johtuen Euroopan energiakriisistä, mutta kompensoidakseen tämän aiheuttamat päästöt yhtiö ilmoitti luopuvansa jatkossa kivihiilestä entistä nopeamman aikataulun mukaan. Lokakuussa yhtiö ilmoitti myös ostavansa uusiutuvan energian kapasiteettia USA:sta USD 6,8 miljardin edestä: mikäli tämä kauppa saadaan viimeisteltyä tänä vuonna niin tulee se muodostamaan kaikkien aikojen suurimman yksittäisen uusiutuvan energiankaupan USA:ssa. RWE saa sillä haltuun 2,7 GW aurinko- ja 320MW tuulivoimaa. Seuraamme RWE:n ja muiden korkeapäästöisten salkkuyhtiöiden toimintaa läheisesti ja olemme tarvittaessa yhtiöiden kanssa vuorovaikutuksessa.

Kristiina Vares-Wartiovaara
salkunhoitaja

OP-Ilmasto on osakerahasto, joka sijoittaa varansa laajasti maailman osakemarkkinoille. Sijoituksia voidaan tehdä sekä kehittyneille että kehittyville osakemarkkinoille sijoitusten pääpainon ollessa tyypillisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Rahaston sijoitustoiminnassa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet painottaen erityisesti ympäristökysymyksiä. Rahaston varat sijoitetaan pääosin sektoreille, joihin ilmastonmuutoksella ja siihen varautumisella arvioidaan olevan suurimmat positiiviset vaikutukset. Rahaston sijoituskohteena olevat yritykset ovat tyypillisesti liiketoiminnallisesti hyvässä asemassa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan ja niiden liiketoimintaan liittyy esimerkiksi energiatehokkuus ja -teknologia, kierrätys, vesi- ja jätehuolto sekä näihin liittyvä infrastruktuuri.

Rahaston sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorien osakesijoitusten avulla. Rahasto voi käyttää sijoitustoiminnassaan johdannaisinstrumentteja suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa.

Rahaston varat hajautetaan laajasti eri yhtiöiden osakkeisiin. Tyypillisesti rahasto sijoittaa varansa noin 50–80 yhtiön osakkeeseen, mutta määrä voi vaihdella salkunhoitajan näkemyksestä riippuen.

Rahaston sijoitusaste voi vaihdella siten, että rahaston arvosta vähintään 75 % ja enintään 100 % sijoitetaan osakemarkkinoille. Tyypillisesti osakepaino liikkuu välillä 90–100 %.

Rahaston vertailuindeksi on MSCI World Climate Paris Aligned Net. Rahasto pyrkii aktiivisella sijoittamisella saavuttamaan vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Rahasto ottaa pääsääntöisesti huomattavaa aktiiviriskiä ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta, painotuksista ja riskitasosta.

Rahaston omien vastuullisuusperiaatteiden lisäksi rahasto noudattaa OP Varainhoidon Vastuullisen sijoittamisen periaatteita

Poissulkeminen: Rahasto poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta. Poissulkulista on julkinen.

Yhtiökokoukset: OP:n rahastot osallistuvat kotimaisiin ja ulkomaisiin yhtiökokouksiin vastuullisuusnäkökulmia huomioivan OP-rahastoyhtiön omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti.

Kansainväliset normirikkomukset: Kansainväliset normit, kuten YK:n Global Compact, määrittelevät minimitason vastuulliselle liiketoiminnalle. OP Varainhoito vaikuttaa aktiivisissa suoria sijoituksia tekevissä OP-rahastoissa yhtiöihin, joiden nähdään rikkoneen kansainvälisiä normeja. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Käytämme Sustainalytics-yhtiötä palveluntarjoajana tunnistamaan kansainväliset normirikkomukset.

OP Varainhoito vaikuttaa tiettyihin yhtiöihin myös eri vastuullisuusteemoissa, kuten ilmastonmuutoskysymyksessä.

OP:n rahastojen ajankohtaisista vastuullisuusaiheista ja käytännön omistajavaikuttamisesta löytyy lisätietoja kaksi kertaa vuodessa julkaistavassa vastuullisen sijoittamisen katsauksessa. Tuorein vastuullisen sijoittamisen katsaus löytyy vastuullisen sijoittamisen sivulta.   

Rahaston vastuullisuusanalyysin voi lukea rahaston kuukausikatsauksesta.

Lisätiedot Perustiedot, tuotto- ja tunnusluvut

Perustiedot

Salkunhoitaja
Kristiina Vares-Wartiovaara, Jukka Ukkonen
Vertailuindeksi
MSCI World Climate Paris Aligned Net
Perustamispäivä
07.04.1997
ISIN
FI0008805254
Vuosittainen hallinnointipalkkio
1,80%
Osuussarja
Kasvuosuus
Rahaston koko
376 Meur
Osuuden arvo (21.03.)
54,89 EUR
Kuukausikatsaus
Lataa
Avaintiedot
Lataa
Säännöt
Lataa
Kestävyystiedot
Lataa

Kumulatiivinen tuotto

1kk 3kk 6kk 1 v 3 v p.a. 5 v p.a.
OP-Ilmasto A −5,02 % +3,17 % −2,25 % −6,44 % +21,58 % +8,67 %
Vertailuindeksi −3,70 % +3,56 % −1,28 % −8,66 % +54,00 % +29,35 %

Vuosittainen tuotto

2018 2019 2020 2021 2022 Vuoden alusta
OP-Ilmasto A −10,32 % +20,85 % +28,35 % +27,51 % −20,32 % +4,95 %
Vertailuindeksi −5,23 % +26,27 % +79,64 % +31,12 % −16,43 % +4,28 %

Tunnuslukuja

Volatiliteetti 12 kk vola 12kk Sharpe 12 kk Duraatio
OP-Ilmasto A 20,87 % - -
Vertailuindeksi 18,97 % - -