Rahaston tuotto oli elokuussa -1,09% ja alkuvuoden tuotto on +7,07%
Rahaston tuotto jäi miinukselle elokuussa, kun osakemarkkinoiden vire oli mollivoittoinen. Kuun lopussa kurssien suunta kääntyi kuitenkin jälleen ylöspäin. Suurinta laskua nähtiin kiinteistösektorin ongelmien kanssa painiskelevan Kiinan osakemarkkinoilla. Korot tuottivat osakkeita paremmin kuun aikana, mutta tuotot jäivät niissä maltillisiksi. Kuun alussa tapahtunut Yhdysvaltojen luottoluokituksen lasku sai aikaan hermostuneisuutta sekä korko- että osakemarkkinoilla. Tämän lisäksi reaalikorkojen voimakas nousu herätti uudestaan huolet osakemarkkinoiden arvostustasojen kestävyydestä ja se heijastui negatiivisesti kurssikehitykseen.
Rahastossa kasvatettiin Suomen osakemarkkinan painoa kuun alussa ja samalla kevennettiin Pohjoismaiden painoa. Kehittyvien markkinoiden lohkossa kasvatettiin Intian painoa ja kevennettiin Kiinan painoa. Amerikan osakemarkkinoilla lisäsimme aktiiviriskiä ostamalla tasapainotettua indeksisijoitusta ja myymällä laajaa indeksiä. Korkopuolella kasvatimme duraatiota valtiolainojen lohkossa. Lisäksi vähensimme painoa heikomman luottoluokituksen yrityslainoissa (High Yield) ja lisäsimme painoa paremman luottoluokituksen yrityslainoissa (Investment Grade).
Talouskasvun selkärankana toiminut vahva palvelusektori osoitti hienoisia pehmenemisen merkkejä, kun palvelusektorin luottamusluvut heikentyivät globaalisti.
Fed:n pääjohtajan puhe Jackson Holen keskuspankkiirikokoontumisessa oli pitkälti vanhan kertausta. Powell totesi, että vaikka hintapaineet ovat selvästi hellittäneet, niin inflaatio on yhä liian korkealla tasolla rahapolitiikan keventämistoimia ajatellen. Hän myös korosti Yhdysvaltojen talouden olevan vahvalla pohjalla ja kestävän poikkeuksellisen hyvin korkeamman korkotason tuomat vastatuulet.
OP Varainhoidon näkemys on yhä riskiä karttava, eli salkussa on tavallista enemmän korkosijoituksia ja tavallista vähemmän osakesijoituksia. Osakesijoituksissa alipainotus on kohdistettu erityisesti sykliseen Eurooppaan, jonka uskomme kärsivän muita markkinoita enemmän globaalin talouskasvun hidastuessa.
Ville Pekkala
salkunhoitaja