OP-Suomi Pienyhtiöiden tuotto elokuussa -1,4%
Maailman osakemarkkinat, Suomi mukaan lukien, olivat hienoisessa laskussa elokuun aikana. Toisen vuosineljänneksen raportointikausi toi esiin eroja eri maanosien yhtiöiden tuloskunnossa: yhdysvaltalaisyritysten tulokset olivat odotuksia parempia laajalla rintamalla, eurooppalaisten olivat vaisumpia ja suomalaisten selvästi vielä eurooppalaista tasoa pehmeämpää. Useat suomalaiset suuryritykset ovat kärsineet joko yhtiökohtaisista ja tai toimialaliitännäisistä ongelmista kevään ja kesän aikana, mikä on näkynyt niiden niin tulos- kuin osakekurssikehityksessäkin. Kuluvan vuoden aikana Suomen osakemarkkinan kehitys onkin jäänyt selvästi jälkeen erityisesti Yhdysvaltojen, mutta myös Euroopan osakemarkkinoiden kehityksestä. Suomen osakemarkkinassa on keskimäärin enemmän syklisiä yhtiöitä kuin esimerkiksi Euroopassa ja se on osaltaan painanut Suomen osakemarkkinan kehitystä talousdatan ollessa vaatimatonta.
OP-Suomi Pienyhtiöt rahaston elokuun tuotto, -1,4 prosenttia kehittyi vertailuindeksin (-1,7%) tuottoa vahvemmin, mutta jäi laajemman OMX Helsinki Cap tuotto-indeksin (-0,4%) tuottokehityksestä. Suhteessa vertailuindeksiin tuottoa paransi ylipainot Kamuxissa (käytettyjen autojen kaupan piristyminen) ja Nanoformissa. Myös alipaino alipaino negatiivisen tulosvaroituksen antaneessa Revenio Groupissa tuki suhteellista kehitystä. Tuottoa rasitti puolestaan ylipainot BHG Groupissa ja Glastonissa sekä Marimekon alipaino.
Elokuun lopussa Pienyhtiöt rahastossa oli 56 yhtiön osakkeita, joista viisi suurinta Huhtamäki, Metsä Board, Kojamo, TietoEvry ja Qt. Elokuussa ostimme salkkuun uutena sijoituksena Reveniota, jonka osake laski tulosvaroituksen seurauksena 27%. Lisäksi kasvatimme omistustamme Qt:ssa, Kamuxissa ja Kojamossa. Elokuun lopussa rahaston suurimmat ylipainot vertailuindeksiin nähden olivat Metsä Boardissa, Kamuxissa ja Detection Technologyssa. Suurimmat alipainot olivat puolestaan Kemira, Caverion ja Vaisala.
Globaalin talouden kasvuriskit ovat hieman pienentyneet, mutta ne eivät ole poistuneet. Energian hinta ja logistiikkakustannukset ovat laskeneet, ja yritysten toimitusketjujen tilanne on selvästi parantunut, joskaan ei vielä täysin normalisoitunut. Nouseva korkotaso ahdistaa edelleen kuluttajaa ja vaikka inflaation kasvu vaikuttaisi taittuneen, yleinen noussut hintataso saattaa hillitä merkittävästikin kulutuskäyttäytymistä. Elvyttävistä toimista huolimatta riski Kiinan talouden pehmenemisestä lisää epävarmuutta niin maailman talouskasvuun kuin osakemarkkinoillekin. Painotamme osakevalinnoissamme rakenteellista kasvua sekä vahvaa tasetta, pitkällä aikavälillä kasvavaa osinkovirtaa sekä vakaata ja ennustettavaa liiketoimintaa. Pienten yhtiöiden joukosta pyrimme löytämään salkkuun yrityksiä, joilla on pitkällä aikavälillä potentiaalia kasvaa merkittävästi suuremmiksi.
Teemu Salonen
salkunhoitaja