Miten henkivakuutuksen verotus määräytyy?
Se, miten henkivakuutusta verotetaan, riippuu pitkälti siitä, kuka on edunsaaja. Henkivakuutuskorvauksen verotus perustuu aina kulloinkin voimassa olevaan lainsäädäntöön. Kannattaa siis huomioida, että tiedot verotuksen osalta voivat muuttua henkivakuutuksesi voimassaoloaikana.
Onko henkivakuutuksen korvaus perintöä vai pääomatuloa?
Henkivakuutuksen edunsaajan verotus on asia, johon kannattaa tutustua. Riskihenkivakuutuksen korvaussumman verotus on joko perintöveron alaista tai pääomatulona verotettavaa. Mikäli edunsaajana on lähiomainen, maksetaan henkivakuutuskorvauksesta perintövero. Lähiomaisia ovat puoliso, lapset tai lapsenlapset, adoptiolapsi tai tämän rintaperillinen, kasvattilapsi tai puolison lapsi.
Henkivakuutuskorvaus kuuluu perintöverotuksen piiriin myös, jos edunsaaja on kuolinpesä. Muille kuin lähiomaisille tai kuolinpesälle maksettava vakuutuskorvaus verotetaan pääomatulona.
Onko yrittäjän henkivakuutus vähennyskelpoinen verotuksessa?
Jos olet yrittäjä ja hankit yrityksen henkivakuutuksen itsellesi tai henkilöstöllesi, henkivakuutusmaksut ovat usein vähennyskelpoisia yrityksen verotuksessa. Vähennyskelpoisuus kannattaa kuitenkin tarvittaessa tarkistaa suoraan verottajalta.
Henkivakuutus verotusnäkökulmasta on asia, jossa on huomioitava monenlaisia näkökulmia. Siihen vaikuttavat muun muassa, ketkä ovat edunsaajina, millainen on voimassa oleva lainsäädäntö ja verotetaanko korvaussumma perintöverona vai onko se veronalaista pääomatuloa tai onko kyseessä henkilökohtainen vai yrityksen henkivakuutus.
Tutustu tarkemmin henkivakuutustarjontaamme!