Pohjolas medicinska pris tilldelas Timo Strandberg, professor i geriatrik

Pohjolas medicinska pris kommer att delas ut till Timo Strandberg, professor i geriatrik, för hans banbrytande arbete inom geriatrik och geriatrisk forskning. Medicinska Stiftelsen i Finlands pris på 20 000 euro tilldelas en finländsk läkare för en betydande livsgärning inom läkarvetenskapen. Priset bygger på en donation av Pohjola-bolagen till Medicinska Stiftelsen i Finland.

Professor emeritus MKD Timo Strandberg är specialläkare i inremedicin samt geriatri, och han har länge medverkat som professor i geriatrik vid Uleåborgs och Helsingfors universitet. Strandberg hör till de mest uppskattade geriatrikerna i Europa. Han har ett flertal förtroendeuppdrag både i Finland och utomlands.

Pohjolaprisets prisnämnd tackar Strandberg för hans högklassiga arbete både inom undervisning och forskning i geriatrik samt för hans insatser för att förbättra forskningsområdets ställning inom samhället i största allmänhet.

“Jag är mycket glad och till och med överraskad över detta pris. Jag uppfattar det även som ett tecken på stor uppskattning för geriatrik som specialområde och därför tar jag emot detta pris med enorm respekt,” säger Strandberg.

En lång karriär rymmer flera höjdpunkter

På begäran lyfter Strandberg fram några höjdpunkter från hans karriär som läkarforskare som fick sin början på 1970-talet. Ett exempel är den samnordiska 4S-forskningen som revolutionerade behandlingen av artärsjukdomar, och som han deltog i redan i ett tidigt skede. 

”I 30 år har statinbehandling visat sig vara ett effektivt och säkert sätt att minska LDL-kolesterolnivån och minska risken för artärsjukdomar både hos friska personer och inom olika patientgrupper,” tillägger Strandberg.
 
Den långa karriären rymmer även en annan oförglömlig forskning, den så kallade Helsingfors Ledarforskningen som fick sin början under 1960-talet och som ursprungligen går ut på att följa med 3 490 personer som fötts under åren 1919–1934.

”Det handlar om en exceptionellt omfattande uppföljning som ger perspektiv på hur riskfaktorer som kan konstateras och ännu behandlas i medelåldern påverkar funktionsförmågan och den kognitiva funktionen under ålderdomen. Sådan här information behöver man för att motivera folk att göra ändringar i sina levnadsvanor och behandla riskfaktorer ännu då de är unga,” säger Strandberg.

Enligt Strandberg har projektets uppföljning även gett svar på den centrala frågan i vårt samhälle där befolkningen åldras: hur man på bästa sätt kan bevara funktionsförmågan så länge som möjligt trots att man når en hög ålder.

För det tredje lyfter Strandberg fram specialisering inom geriatrik. 

“Medierna fokuserar ofta på de tråkiga sidorna med ålderdom. Verkligheten ser ändå annorlunda ut och med hjälp av geriatrisk forskning kan vi påverka livskvaliteten hos de äldre,” tillägger Strandberg. 

Pohjolas medicinska pris har delats ut sedan 1981

Pohjolas medicinska pris har delats ut till meriterade läkarforskare ända sedan 1981. Priset möjliggörs av en donation som Pohjola-bolagens stambolag, det vill säga Ömsesidiga Livförsäkringsbolaget Suomi-Salama och Försäkringsbolaget Pohjola, gjort till Medicinska Stiftelsen i Finland år 1980. 

“Framsteg inom medicinsk forskning påverkar både individer och samhället som helhet. Strandbergs livsverk kan ses som ett tecken på en betydande insats i medicinsk forskning och hans arbete inom geriatrik och geriatrisk forskning gör det möjligt att upprätthålla god livskvalitet längre,” betonar Vesa Aho, verkställande direktör vid Pohjola Försäkring.

I den nämnd som väljer mottagaren av priset ingår styrelseordförandena för Finlands Läkarförbund, Finska Läkarföreningen Duodecim, Finska Läkaresällskapet och Medicinska Stiftelsen i Finland.

“Strandbergs arbete inom geriatrisk forskning är omfattande. Utöver forskning har han för sin del främjat ställningen för geriatrisk forskning på många sätt, till exempel som producent för material till läroböcker, en kritisk aktör för populariseringen av vetenskapen samt aktiv opinionsbildare i den finska pressen, “ säger Klaus Elenius, styrelseordförande vid Medicinska Stiftelsen i Finland.