Reppu 2020

En ryggsäck på varje rygg: HOPE rf och OP Gruppen samlar åter in skolryggsäckar under juli

OP Gruppen och HOPE rf samlar åter i samarbete in skolryggsäckar under juli. Målet för insamlingen som ordnas för fjärde gången är att donera en skolryggsäck eller pennal till alla barn i mindre bemedlade familjer som börjar skolan. Vem som helst kan delta i insamlingen.

Redan innan coronakrisen bröt ut levde mer än 112 000 barn enligt statistiken i mindre bemedlade familjer i Finland. I och med krisen kommer antalet familjer och barn som behöver hjälp högst sannolikt att öka. Med kampanjen En ryggsäck på varje rygg vill vi stödja barn i mindre bemedlade familjer inför skolstarten. Många av oss kommer fortfarande ihåg sin första skolväska. Med insamlingen En ryggsäck på varje rygg ser vi till att så många barn som möjligt får ett sådant minne av starten.

- Det är viktigt att barn får starta skolan på samma villkor som alla andra. Redan med små gärningar kan man ge barn viktiga erfarenheter av jämlikhet och öka glädjen inför skolstarten, säger HOPE rf:s verksamhetsledare Eveliina Hostila.

Kampanjen börjar onsdagen den 1 juli och fortsätter till den 31 juli. I kampanjen En ryggsäck på varje rygg kan vem som helst donera en ryggsäck eller pennal till dem som börjar skolan. Donationerna tas emot i OP:s kontor i juli under kontorens öppettider. Pohjola Sjukhus deltar också i kampanjen och samlar in ryggsäckar i alla sina sjukhus.

På donationsplatsen kan man skriva sina hälsningar till mottagaren av ryggsäcken på ett kort och sätta det i ryggsäcken. På grund av coronaläget är det möjligt att donera också per post på adressen Insamling av ryggsäckar, PB 308, 00013 OP. Andelsbanken skickar ryggsäckarna till HOPE rf som sorterar och delar ut dem i början av augusti direkt till de barn som börjar skolan.

- Hope rf:s mål att ge alla barn en jämlik, bra vardag är viktigt och också vi på OP vill främja likvärdiga möjligheter överallt i Finland. Med hjälp av insamlingen av ryggsäckar kan vi främja en jämlik skolstart och bereda såväl dem som deltar i insamlingen som de blivande eleverna glädje, säger Kati Ihamäki, chef för OP:s företagsansvar.

Pohjola Försäkring deltar också i insamlingen genom att till varje ny skolelevs ryggsäck donera ett ledljus med önskan om en trygg skolväg.

Insamlingen av ryggsäckar började 2017. Förra året samlade man in nästan 3 000 ryggsäckar i olika delar av Finland. På kontoren på följande orter samlas det in ryggsäckar 2020:

Akaa, Aura, Borgå, Bjärnå, Björneborg, Esbo, Forssa, Fredrikshamn, Helsingfors, Hyvinge, Imatra, Janakkala, Joensuu, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Kajaani, Kangasala, Kankaanpää, Karleby, Kemi, Keuru, Korkeakoski, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kälviå, Lahtis, Lestijärvi, Lochteå, Lojo, Malax,  Merimasku,  Mänttä, Nummela, Nurmijärvi, Nurmes, Nykarleby, Nådendal, Närpes, Oulais, Orivesi, Pargas, Patis, Pemar, Pälkäne, Pöytyä, Reso, Raumo, Riihimäki, Rusko, Ruukki, Salo, Seinäjoki, Somero, S:t Karins, S:t Michel (samlingstid 20-31.7), S:t Mårtens, Tammerfors, Tarvasjoki, Tavastehus, Tervakoski, Toholammi, Torneå, Uleåborg, Urjala, Åbo, Valkeakoski, Vanda, Vasa, Vemo, Villmanstrand, Vörå and Ylivieska.