Sijoittaja, muista maltti ja vältä huijarit!

Sijoittamisessa maltti on valttia – ja terve epäluulo kannattaa. Nyrkkisääntönä kannattaa mielessä pitää vanha tuttu sanonta: jos joku sijoitusvinkki vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei luultavasti ole totta.

Oletko joskus nähnyt Internet-sivuilla tai keskustelupalstoilla houkuttelevia mainoksia, joissa joku julkisuudesta tuttu henkilö näyttää kehuvan uutta sijoitustuotetta? Onko mainoksen kyljessä uskottavan oloinen uutinen tästä huikeasta tuotteesta? Tai onko sinulle soittanut innokas myyjä, joka kertoo poikkeuksellisen tuottoisasta sijoitustuotteesta?

Sijoitushuijarit ahkeroivat hyvinkin ammattimaisesti. He toteuttavat taidokkaita valeverkkosivuja, huijaussähköposteja ja erilaisia yhteydenottokampanjoita, joissa kerrotaan tekaistuista tuotoista väitetyille, todellisuudessa usein olemattomille sijoituksille. Joskus he tekevät valeverkkosivuillensa myös huijausuutisia, jotka voivat näyttää varsin uskottavasti jonkin tunnetun uutiskanavan julkaisemilta.

Todellisuudessa huijareille sijoitetut varat päätyvät kuitenkin huijareille itselleen, usein rikollisen toiminnan rahoittamiseen. Huijareille kerran maksettuja rahoja ei valitettavasti yleensä onnistuta saamaan takaisin.

Miten sijoitushuijauksen voi tunnistaa?

Paljastuneiden huijausten perusteella tiedämme, että sijoitushuijauksissa on tyypillisesti useita toistuvia piirteitä. Niiden tietäminen ja tiedostaminen auttaa välttämään huijarien houkutukset.

  • Älä paljasta pankkitunnuksiasi kenellekään – pankki, viranomaiset tai mikään muu luotettava toimia eivät koskaan kysy niitä.
  • Suhtaudu varauksella poikkeuksellisen hyviä tuottoja lupaileviin sijoitustuotteisiin ja niitä markkinoiviin mainoksiin, sivustoihin ja myyjiin.
  • Jos houkuttelevassa mainoksessa on tuntemasi pankin tai muun luotettavan toimijan logo, varmista kyseisen pankin tai toimijan asiakaspalvelusta onko kyseessä aito tuote ja mainos vai kyseisen toimijan logoa hyödyntävä huijaus.
  • Ennen kuin sijoitat mihinkään sijoitustuotteeseen, tarkista sitä tarjoavan yrityksen tiedot. Varmista, että sillä on asianmukainen toimilupa, eikä yritys ole Finanssivalvonnan varoituslistalla.

Huijaukset kehittyvät jatkuvasti. Tulevaisuudessa näemme luultavasti yhä enemmän esimerkiksi niin sanottuja deepfake-videoita, jolla joku julkisuudesta tuttu henkilö saattaa näyttää lupailevan poikkeuksellisen suuria tuottoja jollekin sijoitustuotteelle. Deepfake-videot saattavat näyttää hyvin aidoilta, mutta eivät ole sitä.

Tarkkuus ja epäluulo siis kannattavat. Digitaalisessa maailmassa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

Entä, jos epäilet tulleesi huijatuksi?

Jos epäilet pankkikorttisi tietojen tai OP:n tunnustesi päätyneen vääriin käsiin, ole välittömästi yhteydessä OP:n puhelinpalvelun numeroon 0100 0500. Puhelinpalvelun palveluajan ulkopuolella sulje tunnuksesi ja korttisi soittamalla Sulkupalveluun +358 (0)100 0555 (24 h/vrk). Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua.

Jos epäilet, että tietokoneellesi on asennettu huijareiden etäyhteysohjelma, ole välittömästi yhteydessä OP:n puhelinpalvelun numeroon 0100 0500. Puhelinpalvelun palveluajan ulkopuolella sulje tunnuksesi ja korttisi soittamalla Sulkupalveluun +358 (0)100 0555 (24 h/vrk). Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua. Puhdistuta tietokoneesi ammattilaisella, ennen kuin käytät uusia tunnuksiasi samalla laitteella.