Pankkirahoitus

Maatilarahoitus

Oletko tekemässä maatilallasi uusia investointeja ja tarvitset niihin rahoitusta? Autamme sinua löytämään maatilasi hankintoihin sopivimman rahoitusratkaisun.

Kun olet laajentamassa tai kehittämässä maatalousyrityksesi toimintaa, tekemässä isompia tai pienempiä hankintoja ja tarvitset siihen rahoitusta, voit hakea lainaa näppärästi verkon kautta.

Klikkaa vain Hae yrityslainaa -painiketta, täytä perustiedot maatilasta ja kerro rahoituksen tarpeesta.

Kun olemme saaneet hakemuksesi, olemme sinuun yhteydessä seuraavan kahden pankkipäivän sisällä. Käymme kanssasi läpi yrityksen rahoitukseen liittyvät tarpeet ja yrityksesi tilanteen. Neuvottelun pohjalta saat lainapäätöksen.

Jos olet jo OP:n asiakas, voit täyttää hakemuksen myös verkkopankissasi, kohdassa Lainat, näytä lisää.

Pankkilaina muodostaa maatilasi rahoituksen perustan

Pankin myöntämä velkakirjalaina sopii kaikkien maatilasi rahoitustarpeiden kattamiseen. Se sopii sekä pitkäkestoisten investointien että lyhytaikaisten tarpeiden rahoitukseen.

 • Laina-aika sovitaan investoinnin takaisinmaksuajan mukaisesti.
 • Lyhennysten ja koron erääntyminen ajoitetaan tilasi tulovirtojen mukaisesti.
 • Hinta muodostuu lainalle maksettavasta korosta sekä lainan hoitoon ja nostoon liittyvistä maksuista.
 • Korko muodostuu sovitusta viitekorosta ja marginaalista - korko voi olla myös kiinteä joko sovitun ajanjakson ajan tai koko laina-ajan.

Lainalle voidaan sopia myös korkoputki tai korkokatto, jotka antavat suojaa koron nousun varalle. Suosittelemme tutustumaan myös takaisinmaksuturvaan sekä vakavan sairauden varalle otettavaan Vakavan sairauden turvaan, jotka suojaavat talouttasi ikävien tilanteiden yllättäessä.

Maatalouden investointituki

Tärkeimpiin investointeihin voit saada avustusta ja korkotukilainaa.

Vakuutena käytetään useimmiten kiinnitystä tilan kiinteistöön sekä yrityskiinnitystä, jossa vakuutena on tilan irtaimisto. Jos vakuuksista tulee pulaa, voidaan monissa investointikohteissa käyttää myös valtiontakausta.

Osamaksu ja leasing sopivat maatalouskoneiden rahoitukseen

Konehankintojen rahoitustarve on useimmiten lyhytaikaista, minkä vuoksi niiden rahoitukseen sopii velkakirjalainan lisäksi hyvin myös osamaksu ja leasing. Molemmissa rahoitusmuodoissa kone itsessään toimii rahoituksen vakuutena, joten voit käyttää maatilasi vakuudet muihin investointeihin.

Huomioi myös maatilasi käyttöpääoman tarve

Maatilan investointien rahoitusta suunnitellessa ei sovi unohtaa käyttöpääomaa, jota tarvitaan jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen. Etenkin investoinneissa käyttöpääoman kasvava tarve tulee arvioida tarkkaan, sillä varastoihin, tarvikkeisiin ja muuhun vaihto-omaisuuteen sitoutuu yllättävän paljon pääomaa – niin pitkäksi aikaa kuin toimintaa jatketaan.

Kiinnostuitko?

Tule keskustelemaan maatilasi rahoitustarpeista lähimpään osuuspankkiisi. Asiantuntijamme palvelevat sinua mielellään kaikissa maatilaan liittyvissä rahoitusasioissa myös puhelimitse.

Maatilan rahoitusratkaisulla saat rahanarvoisia etuja sekä tarvittavan tuen pankki- ja vakuutusasioihin saman katon alta yhdellä kertaa.

Maatilan rahoitusratkaisu tarjoaa taloudellista turvaa. Sen avulla maatilayrityksesi voi tehokkaasti hallita riskejä, jotka liittyvät rahoituksen hintaan, lainan takaisinmaksuun tai avainhenkilöiden terveyteen.

Ratkaisuun sisältyvät seuraavat palvelut:

 • yrityslaina kilpailukykyiseen hintaan
 • korkosuojaus, esimerkiksi korkoputken liittämisestä velkakirjaan ei peritä erillistä maksua
 • yritysluoton takaisinmaksuturva yrittäjän tai yrityksen avainhenkilön sairastumisen varalta alennettuun hintaan
 • Vakavan sairauden turva -vakuutus lisäturvaksi vakavien sairauksien varalta alennettuun hintaan.

Yrityksen tukevan rahoitusratkaisun saat käyttöösi sopimalla siitä osuuspankkisi kanssa. Voit halutessasi liittää korkosuojauksen, yritysluoton takaisinmaksuturvan ja Vakavan sairauden turvan myös aikaisemmin osuuspankista saamaasi rahoitukseen yllä mainituilla eduilla.

Maatilan riskien hallinta on noussut yhä tärkeämpään rooliin. Tuotannollisista riskeistä yksi on lainan koron mahdollinen nousu seuraavien vuosien kuluessa.

Yritysluoton takaisinmaksuturvalla varaudut yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta keskeisiin henkilöriskeihin. Takaisinmaksuturva auttaa selviytymään yritystoimintaan liittyvän luoton takaisinmaksusta, kun maatalousyrittäjän tai avainhenkilön työpanos menetetään joko pysyvästi tai tilapäisesti.

Käyttöpääoma yritystili, saatavarahoitus, pankkilaina

Maatilan menot ja tulot muodostuvat aina eri aikaan, menoja syntyy ennen kuin myyntitulot tulevat tilille. Maksuvalmiuden säilyttämiseen tarvitaan sen vuoksi käyttöpääomaa. Hyvä maksuvalmius tarkoittaa sitä, että kaikki maksut saadaan ajallaan hoidettua ja rahaa on myös yllättäviin tilanteisiin.

Käyttöpääomaa sitoutuu varastoihin, sillä rehuja ja lannoitteita on hankittava tulevaa tuotantoa varten. Etenkin maatilan laajennusinvestointien yhteydessä on laskettava lisääntynyt käyttöpääomatarve muun muassa varastojen ja eläinmäärän kasvun vuoksi.

Osa käyttöpääomasta sitoutuu tilan tuotantoon niin pitkään kuin toimintaa harjoitetaan. Osa on luonteeltaan tilapäistä: lannoitteita tarvitaan kevään ja syksyn kylvöjä varten.

Käyttöpääoman rahoitukseen sopivia välineitä ovat:

 • luotollinen yritystili
 • saatavarahoitus
 • velkakirjalaina


Luotollinen yritystili

Jokaisen maatilan kätevä rahoitusmuoto lyhytaikaisiin tarpeisiin on yritystiliin liitettävä luottolimiitti. Sen koko voidaan määritellä tietyksi osaksi tilan liikevaihtoa, esim. 10 %. Sen voi myös arvioida isohkojen toistuvien tilitysten, kuten rehu- tai lannoitelaskujen perusteella.

Luotollisen yritystilin varat ovat aina käytettävissä sovittuun limiittiin saakka. Luotolle ei ole takaisinmaksuohjelmaa, vaan se lyhenee sitä mukaa kun tilille tulee suorituksia maataloustuotteiden myyntien myötä.

Luotollisen tilin edut

 • limiitti on sopimusaikana aina maatilan käytössä myönnettyyn luottorajaan asti
 • tili toimii maatilan maksuliiketilinä, johon voit kytkeä kaikki maksuliikepalvelut, kortit ja verkkopankin palvelut
 • luottokorkoa peritään vain limiitin käytetystä määrästä, jolloin tilille tulevat suoritukset pienentävät käytössä olevaa luottoa
 • voit käyttää luotollista tiliä verkkopankissa ja maksaa ostoksia Business Card -kortilla.

Verkkopankissa näet myös tilin tapahtumat ja luottosaldon.

Luotollisen yritystilin kulut

 • hinta koostuu viitekorosta, sekä pankin kanssa sovittavasta marginaalista ja limiittiprovisiosta
 • korko lasketaan käytetyn luoton määrälle päivittäin
 • limiittiprovisio lasketaan limiitin määrästä.

Saatavarahoitus

Silloin kun maatilan toiminta on laajaa, tilalla harjoitetaan mahdollisesti pienyritystoimintaa, ja tilalta myydään tavaroita ja palveluita laajasti, voi käyttöpääomatarvetta rahoittaa myös laskusaatavarahoituksella.

Siinä OP ostaa yrityksen riidattomat myyntilaskut ja tilittää saatavat maatilalle. Näin myyntitulot saadaan nopeasti yrityksen käyttöön.