Auton rekisteröinti sähköisellä varmenteella verkossa

Auton ja moottoripyörän rekisteröinti sekä ajoneuvon omistajanvaihdos hoituvat kätevästi netissä sähköisellä varmenteella liikennevakuutuksen hankkimisen yhteydessä. Näitä ohjeita seuraamalla vakuutat ja rekisteröit ajoneuvosi helposti yhdellä kertaa.

Auton sähköinen rekisteröinti ja auton omistajanvaihdos

Yksityishenkilöiden välisissä auton tai muiden ajoneuvojen omistajanvaihdoksissa ei nykyään tarvita enää paperista rekisteröintitodistusta. Auton, moottoripyörän tai muun ajoneuvon rekisteröinti hoituu sähköisellä varmenteella samalla, kun ostat ajoneuvolle vakuutuksen verkkokaupastamme. Rekisteröinnissä tarvittavan sähköisen varmenteen saat myyjältä, joka puolestaan saa sen Traficomin Oma asiointi –palvelusta.

Ajoneuvon rekisteröinti verkossa on halvempaa kuin auton rekisteröinti katsastuskonttorilla. Sinun ei myöskään tarvitse käydä paikan päällä katsastuskonttorissa, joten sähköinen rekisteröinti säästää sinulta rahan lisäksi myös aikaa ja vaivaa.

Autoliikkeestä hankittavan auton tai moottoripyörän rekisteröinnin ja liikennevakuutuksen hoitaa puolestasi autoliike. Sinun ei siis tarvitse huolehtia ajoneuvon rekisteröinnistä tai liikennevakuutuksesta itse ja suosittelemme, että turvaat uuden ajoneuvosi myös vapaaehtoisella kaskolla.

Sähköisen rekisteröinnin ABC

Auton, moottoripyörän tai muun ajoneuvon myyjä pääsee kauppaa varten luomaan ajoneuvolle sähköisen varmenteen Traficomin verkkosivuilla. Sähköinen varmenne on voimassa 14 vuorokautta ja varmenne on kertakäyttöinen.

Ostajana pääset vastaavasti tarkistamaan ajoneuvon tiedot sekä sähköisen varmenteen voimassaoloajan Traficomin sivuilta. Myyjä luovuttaa sinulle kaupanteon yhteydessä sähköisen varmenteen, jolla suoritat rekisteröinnin sähköisesti.

Auton tai muun ajoneuvon sähköisen rekisteröinnin edellytyksenä on, että ajoneuvolle on ennen rekisteröimistä hankittu liikennevakuutus. Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville ajonevoille. Pääset hankkimaan liikennevakuutuksen verkkokaupastamme. Samassa yhteydessä on hyvä harkita myös laajempaa turvaa ajoneuvollesi, vapaaehtoista autovakuutusta.

Kun autosi, moottoripyöräsi tai muun ajoneuvosi vakuutus on kunnossa, ohjaamme sinut suorittamaan sähköistä rekisteröintiä. Auton tai muun ajoneuvon rekisteröinnissä hyödynnetään paljon jo liikennevakuutuksen hankkimisen yhteydessä antamiasi tietoja, mikä tekee sähköisestä rekisteröinnistä helppoa ja nopeaa.

Auton rekisteröinti – muistilista myyjälle ja ostajalle

Kokosimme myyjän ja ostajan avuksi auton sähköisen rekisteröinnin ja auton omistajanvaihdoksen muistilistan, josta voit tarkistaa muistettavat toimenpiteet. Muistilista auttaa myös muiden ajoneuvojen myyjiä ja ostajia.

OP Sujuvat kaupat -palvelussa yksityishenkilöiden väliset autokaupat onnistuvat helposti ja turvallisesti. Voit tehdä henkilöauton omistajanvaihdoksen ja rekisteröinnin kätevästi kaupanteon yhteydessä.

Tutustu auton omistajanvaihdokseen ja rekisteröintiin OP Sujuvat kaupat -palvelussa 

Toimit myyjänä

  • Aloita tekemällä auton omistajanvaihdos .Luo myymällesi autolle sähköinen varmenne Traficomin verkkopalvelussa ajoneuvon omistajanvaihdosta varten. Sähköisen varmenteen luominen onnistuu tunnistautuneena Traficomin Oma asiointi –palvelussa.
  • Tulosta Traficomin palvelusta ajoneuvolle esitäytetty luovutuskirja kahtena kappaleena. Omistajanvaihdoksen yhteydessä kaupan molemmat osapuolet allekirjoittavat luovutuskirjan, joka toimii myös kauppakirjana.
  • Tee toteutuneen kaupan jälkeen Traficomin sivuilla ajoneuvosta luovutusilmoitus. Pidä mielessä, että luovutusilmoituksesta on käytävä ilmi ostajan kanssa sovittu luovutuspäivä.
  • Jos kauppa ei jostain syystä toteudu ja olet ehtinyt luovuttaa sähköisen varmenteen suunnitellulle ostajalle, voit mitätöidä kyseisen varmenteen Traficomin verkkopalvelun Oma asiointi -palvelussa.

Toimit ostajana

  • Saat myyjältä ajoneuvokohtaisen sähköisen varmenteen kaupanteon yhteydessä omistajanvaihdosta varten. Pääset tarkistamaan auton omistajan tiedot ja muut tiedot Traficomin sähköisen varmenteen ilmaisesta tarkistuspalvelusta.
  • Allekirjoita kaupanteon yhteydessä omistajanvaihdokseen liittyvä luovutuskirja kahtena kappaleena. Toisen kappaleen pidät itselläsi ja toinen jää myyjälle. Luovutuskirja toimii myös kauppakirjana.
  • Turvaa autosi haluamallasi autovakuutuksella. Suomessa jokaisella liikenteessä käytettävällä ajoneuvolla on oltava liikennevakuutus, mutta lisäturvaa esimerkiksi ilkivallan, varkauden sekä tuulilasivahinkojen antaa kasko. Kaskon kattavuuden voit valita tarpeidesi mukaan. Löydät auton vakuutustiedot vakuutuksen oston jälkeen op.fi-palvelusta.
  • Kun vakuutusasiat ovat kunnossa, rekisteröi ajoneuvo. Verkkokauppamme ohjaa sinut vakuuttamisen jälkeen automaattisesti ajoneuvon sähköiseen rekisteröintiin. Huomaathan, että auton rekisteröinti ilman vakuutusta ei ole mahdollista.
  • Rekisteröi ajoneuvo sähköisen varmenteen avulla. Vakuutuksen ostamisen yhteydessä antamasi tiedot välittyvät rekisteröintiin, mikä tekee sähköisestä rekisteröinnistä helppoa ja nopeaa.