Auton osto - opas auton ostajan tueksi

Auton ostaminen on päätös, jossa pitää huomioida monta asiaa. Tutustu tähän auton ostajan oppaaseen.

Yleisiä vinkkejä auton ostamiseen

Mitä asioita tulee ottaa huomioon autoa valittaessa

Onko sinulle merkitystä mikä auton käyttövoima on ja paljonko se kuluttaa polttoainetta? Kulkeeko se bensiinillä, dieselillä vai sähköllä. Entä oletko asettanut autollesi jonkun päästörajan? Onko auton vaihteisto manuaalinen vai automaatti, entä neliveto, etu- vai takaveto? Vaikuttavatko auton turvavarusteet valintaasi?

Budjetti

Kun autoon käytettävissä oleva raha on selvä, voit alkaa miettimään millaisen auton budjetillasi saa. Onko mielessäsi uuden vai käytetyn auton osto? Uuden auton ylläpitokulut voivat olla käytettyä autoa pienemmät tai ainakin ennalta-arvattavammat. Pohdi aluksi, kuinka paljon voit maksaa autosta ja sen käytöstä.

Suunnittele sopivaa budjettia autorahoituslaskurin avulla

Autorahoituksella mahdollistat auton oston

Uuden auton osto tai käytetyn auton osto vaatii rahaa. Säästäminen on hyvä tapa kerätä rahat auton ostamista varten.
Vaihtoehtoisesti voi rahoittaa auton oston esimerkiksi OP:n autorahoituksella

Muista tarkistaa auton tiedot

Jos ostat käytetyn auton, vaatii se sinulta erityistä valppautta ja viitseliäisyyttä. Mitä paremmin perehdyt auton ominaisuuksiin ja tietoihin ennen käytetyn auton ostoa, sitä todennäköisemmin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Muista siis tarkistaa auton yleinen kunto ja etenkin kori, moottori, kolarihistoria sekä mahdollinen huoltokirja ennen auton ostamista. Myös auton rekisteritiedot sekä ajoneuvoveron suorituksen kannattaa käydä tarkkaan läpi. Varmista lisäksi, ettei käytetyn auton määräaikaiskatsastus ole jäänyt tekemättä tai auto ole poistettu liikennekäytöstä.

Koeaja auto ennen ostoa

Auto on tehty ajettavaksi, joten hyvä ajettavuus on tärkeä varmistaa ennen kuin päätät auton ostamisesta. Kun olet tarkistanut auton tiedot ja yksityiskohdat, testaa auton toimivuus ja ajokokemuksen miellyttävyys koeajolla. Muista huomioida ainakin seuraavat asiat:

•     Sulje auton radio koeajon ajaksi ja kuuntele auton moottorin ääntä eri nopeuksilla.
•     Kokeile jarruja sekä vaihteita.
•     Tarkista, palavatko merkkivalot ja toimivatko sähkölaitteet.

Voit myös ottaa koeajolle mukaan henkilön, joka tuntee hyvin erilaiset autot. Asiantuntijan apu on hyvä tapa varmistaa, ettei auton ostaminen tuo mukanaan ikäviä yllätyksiä.

Auton ostaminen

Kun olet koeajanut  ja tarkistanut auton yksityiskohdat, sinun on aika tehdä varsinainen ostopäätös. Jos päätät ostaa auton, muista vielä neuvotella hinnasta. Tinkiminen kannattaa aina.

Jos ostat käytetyn auton, tarkista aina, että ostat auton rekisteriin merkityltä omistajalta. Auton ostosta kannattaa myös tehdä myyjän kanssa kirjallinen kauppakirja.

Käytetyn auton osto sujuu helposti OP Sujuvat kaupat -palvelussa

Käytetyn henkilöauton ostaminen onnistuu helposti ja turvallisesti OP Sujuvat kaupat -palvelussa. Ostajana voit halutessasi hakea palvelusta OP:n rahoitusta autokauppoja varten.

Turvallisen maksamisen ja omistajanvaihdoksen jälkeen voit myös vakuuttaa ja rekisteröidä ostamasi henkilöauton suoraan palvelussa - kaikki kerralla kuntoon!

Tutustu käytetyn auton ostoon OP Sujuvat kaupat -palvelussa

Voit ostaa käytetyn auton yksityishenkilöltä myös OP:n osamaksulla. Saat varmuuden ostettavan auton kunnosta helposti, sillä kaikki osamaksulla rahoitettavat autot tarkastetaan A-Katsastuksella kaupanteon yhteydessä. Osamaksussa auto on rahoituksen vakuus, joten et tarvitse lainaan erikseen vakuutta. 

Tutustu OP:n osamaksuun

Turvaa ostamasi auto vakuutuksella

Kun olet ostanut auton, sinulla on lain mukaan seitsemän vuorokautta aikaa ostaa autolle vakuutus. Kattava vakuutus turvaa sekä autosi että lompakkosi yllättävien vahinkojen ja kulujen varalta.

Autolle on aina hankittava pakollinen liikennevakuutus, ja lisäksi suosittelemme auton kaskovakuutusta. Kasko turvaa autosi muun muassa ilkivallan ja kolarin aiheuttamien vahinkojen varalta. Katso alta tarkemmat tiedot auton vakuutuksista:

•    Pakollinen liikennevakuutus

Jokaisella liikenteessä käytettävällä moottoriajoneuvolla tulee olla liikennevakuutus. Se korvaa liikennevakuutuslain mukaisesti omassa ajoneuvossa olevien henkilövahingot sekä syyttömälle osapuolelle ja muille osallisille aiheutuneita henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Lue lisää liikennevakuutuksesta

•    Kattavampaa turvaa kaskovakuutuksella

Liikennevakuutus ei korvaa oman ajoneuvon vahinkoja missään tilanteissa. Oman auton vahinkojen varalle tarvitset vapaaehtoisen autovakuutuksen, kaskovakuutuksen. Voit valita erilaajuisista autovakuutuksista omaan tarpeeseesi sopivimman vaihtoehdon. Kerromme autosi rekisterinumeron perusteella, millaisen vakuutuksen tarvitset, sekä arvioimme kyseiselle vakuutukselle hinnan. Mietityttääkö kuinka laskurimme toimii? Tutustu autovakuutuslaskuriin ja lue muun muassa hintaan vaikuttavista tekijöistä sekä vinkkimme vakuutuksen valinnassa hinnan lisäksi huomioitavista asioista.

Muista rekisteröinti auton ostamisen jälkeen

Oletpa sitten ostanut uuden auton tai käytetyn auton, sinun tulee rekisteröidä auto nimiisi vakuutuksen ottamisen jälkeen. Auton rekisteröinti on uudistunut syksyllä 2015. Jos olet ostanut auton yksityishenkilöltä, saatat saada myyjältä sähköisen varmenteen. Paperista rekisteröintitodistuksen II-osaa eli ilmoitusosaa ei enää välttämättä tarvita, sillä rekisteröinnin voi tehdä varmenteella sähköisesti.

OP Sujuvat kaupat -palvelussa hoidat käytetyn henkilöauton vakuuttamisen ja rekisteröinnin helposti samalla kertaa.

Tutustu auton rekisteröintiin OP Sujuvat kaupat -palvelussa

Mikäli ostat vakuutuksen verkosta, voit samalla hoitaa auton rekisteröinnin myyjältä saamallasi sähköisellä varmenteella. Rekisteriotteen ilmoitusosan kanssa voit asioida myös OP:n konttorissa tai katsastusasemalla.

Jos hankit ajoneuvon autoliikkeestä, hoitaa autoliike vakuutuksen ja rekisteröinnin puolestasi.