Rahaston tuotto helmikuussa -2,1% ja vertailuindeksi 1,6%
Rahaston arvo nousi helmikuun ensimmäisen puoliskon aikana yli kuusi prosenttia mutta loppukuukaudesta kasvuyhtiöihin kohdistuivat voimakkaat korjausliikkeet, jonka seurauksena rahaston arvo laski kuukauden toisella puoliskolla yleistä markkinakorjausliikettä ja vertailuindeksiä voimakkaammin. Tammikuun ylituotto huomioiden rahaston arvo päättyi helmikuun lopussa suunnilleen samalle tasolle vertailuindeksin kanssa. Helmikuun korjausliike kohdistui vahvemmin joihinkin uusiutuvan energian, sähköajoneuvoja valmistaviin ja näiden arvoketjussa oleviin yhtiöihin, riippumatta siitä oliko yhtiöiden arvostustaso korkea vai ei. Esimerkiksi sähköajoneuvojen ja akkujen valmistajat Tesla, BYD, Yadea Group ja Samsung SDI:n arvostustasot olivat selkeästi korkeat, ja näiden osakekurssit laskivat kuukauden aikana 9-18%. Yhtä paljon tippui myös maailman suurimman sähköakkuvalmistajan LG Chemin osakkeen hinta, vaikka sen arvostustaso ei ollut läheskään niin korkea. Ja samalla sähköajoneuvoihin eniten maailmassa Teslan jälkeen investoinneen Volkswagenin osakekurssi kasvoi lähes 7% helmikuussa. Lisäksi uusiutuvan energian yhtiöiden Vestas Wind Systems, Renewable Energy Group ja Sunrun laskivat 13-17%. Positiivisella puolella monet vesialan yhtiöiden kurssit jatkoivat kasvua ja tulokset olivat odotettua paremmat: esimerkiksi veden mittaus- ja puhdistusteknologiaan keskittyneen Badger Meterin (+19%), infrastruktuurirakentamisen energiatehokkuutta parantavan Tetra Techin (+14%) ja teollisia veden käytön tehokkuutta parantavien laitteiden tuottajan Kadantin (+22%) kurssinousut olivat vahvat. Lisäksi syklisten salkkuyhtiöiden kuten esimerkiksi metallien kierrätykseen ja terästuotantoon erikoistuneen Steel Dynamicsin (+21%) kurssinousut olivat vahvat.
Helmikuussa teimme merkittäviä muutoksia salkun rakenteeseen. Myimme pois puolet Teslan ja BYD:in omistuksista alkukuukaudesta ja ostimme näiden sijaan uusina sijoituksina salkkuun Volkswagenin ja LG Chemin. Volkswagenin arvostustaso on edelleen alhainen johtuen yhtiön 2015 tapahtuneesta väärinkäytöksestä, jolloin yhtiö antoi väärät tiedot ajoneuvojen päästötasoista. Sittemmin yhtiö on tehnyt merkittävän parannuksen vastuullisuusstrategiaansa ja on hetkellä maailman toiseksi suurin (Teslan jälkeen) sähköajoneuvoihin ja sähköakkuihin investoinut toimija, jolla on hyvät kasvuodotukset, vahva markkina-asema ja laadukas johto. Korealainen LG Chem on maailman suurin sähköajoneuvojen akkujen valmistaja, jonka arvostustaso on myös alhainen sen nopeaan liiketoiminnan muutokseen ja kasvuodotuksiin nähden. Teslan Q4 2020 tulos oli hieman odotettua pehmeämpi, mutta absoluuttisesti vahva: vuosimyynti kasvoi 46% ja autojen valmistuksen. Teslan yllättävä USD 1,5 mrd sijoitus kryptovaluutta bitcoineihin ja ilmoitus siitä, että yhtiö harkitsee bitcoinin hyväksymistä maksuvälineenä, hermostutti markkinoita bitcoinien louhinnan ison energian käytön takia. Emme näe tätä sijoitusta kuitenkaan riskiksi yhtiölle sillä ko. osto muodostaa vain 7,7% yhtiön käteisestä ja maailmassa on monia yhtiöitä, jotka hyväksyvät kryptovaluutat maksuvälineenä. Lisäksi helmikuussa ostimme uusina sijoituksina salkkuun hyviä kasvunäkymiä omaavan viemäröintijärjestelmiä tuottavan Advanced Drainage Sytemsin ja IT järjestelmien energiatehokkuutta edistävän ASML Holdingsin. Kuukauden aikana vähensimme salkun kiinteistösijoitusyhtiöiden määrää 18%:sta 14%:iin myymällä pois lukuisia pieniä sijoituksia sillä edellisessä vertailuindeksissä oli tätä toimialaa enemmän kuin nykyisessä laajaa markkinarakennetta heijastavassa vertailuindeksissä.
Globaaleilla markkinoilla alkuvuoden virustilanteen helpottamisen myötä huomio siirtyi kasvun ja inflaation elpymiseen. Paranevan talousympäristön taustalla on ollut valtioiden tekemä massiivinen elvytys. Etenkin Yhdysvalloissa rahaa on jaettu varsin avokätisesti, myös sellaisille tahoille, jotka koronatukea eivät olisi tarvinneetkaan. Hyvin voimakkaan elvytyksen seurauksena onkin herännyt huoli siitä, että elvytystä tehdään nyt liikaa ja se tulee johtamaan talouden ylikuumenemiseen ja nousevaan inflaatioon. Keskuspankit pyrkivät kovasti vakuuttelemaan, että korkotasoa ei päästetä nousemaan haitallisen ylös, mutta jonkinmoinen huoli kasvun liiallisesta tukemisesta ja velkaantumisesta on kuitenkin herännyt. Alkuvuodesta uuden rahan virratessaan markkinoille kasvuyhtiöiden osakekurssit loikkasivat ylös. Helmikuun loppupuolella tämä nousu kuitenkin tyrehtyi ja korkealle arvostetut kasvuyhtiöt korjaantuivat voimakkaasti alaspäin. Sijoitusrotaatiota tapahtui matalammin arvostettuihin yhtiöihin sekä syklisille toimialoille. Odotamme tässä ympäristössä sykliseen teolliseen tuotantoon altistuneiden energiatehokkuutta parantavien yhtiöiden sekä vesiyhtiöiden hyötyvän eniten. Lisäksi maatalouteen altistuneet yhtiöt tulevat hyötymään inflaatiopaineista ja nousseista maataloustuotteiden hinnoista sekä alan teknologiamurroksen aiheuttamasta ennätyskorkeasta maatalouslaitteiden kysynnästä. Lisäksi uskomme myös uusiutuvan energian yhtiöiden ja sähköajoneuvovalmistajien kysynnän elpyvän ennemmin tai myöhemmin sillä yhtiöiden tulokset olivat hyvät ja kasvuodotukset edelleen mielenkiintoiset.
Kristiina Vares-Wartiovaara
salkunhoitaja