OP-Obligaatio Priman toukokuun tuotto oli -0,6 %
AAA-valtionlainamarkkinoiden korot kääntyivät laskuun toukokuun alkupuolella, kun talouden kasvunäkymiin liittyvät huolet ohittivat hetkeksi inflaatiohuolet. Tunnelma kääntyi kuitenkin kuun loppupuolella Yhdysvaltain ja euroalueen odotettua korkeampien inflaatiolukujen myötä. Lopulta AAA-valtionlainojen korkojen kuukausimuutokset olivat toukokuun osalta nollan molemmin puolin, valtiosta ja maturiteetista riippuen. OP-Obligaatio Priman kuukausituotto painui vaihtelevassa korkoympäristössä -0,6 %:iin.
Rahaston korkoriskipositio on kesäkuuhun lähdettäessä lähellä vertailuindeksiä. Yksittäisissä valtioista Norja on ylipainossa. Saksan valtionlainat ovat puolestaan alipainossa.
Talouden kasvunäkymät heikkenevät sekä kysyntä- että tarjontapuolelta. Kysyntäpuolta painaa rahoitusolosuhteiden kiristyminen, joka on pitkälti seurausta keskuspankkien kiristystoimenpiteistä rahapolitiikan saralla. Kysyntää painaa myös kotitalouksien reaalisen ostovoiman heikkeneminen, kun palkkojen nousu ei pysy inflaation perässä. Tarjontapuolella näkymiä puolestaan varjostavat Kiinan järeät koronasulut ja Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa sekä siihen liittyvät talouspakotteet. Heikommat kasvunäkymät johtavat usein pitkien korkojen laskuun ja niin kävi tälläkin kertaa laukkaavasta inflaatiosta huolimatta. Talouden kysyntäpuoleen kohdistuvien uhkakuvien voisi toteutuessaan olettaa hillitsevän inflaatiota, mikä tarjoaisi keskuspankeille mahdollisuuden hidastaa rahapolitiikan kiristämistä. Yhdysvaltain huhtikuun ja euroalueen toukokuun inflaatioluvut palauttivat kuitenkin inflaatiohuolet takaisin korkomarkkinoiden keskiöön.
Keskuspankkirintamalla Fed nosti odotetusti tärkeintä ohjauskorkoaan 0,5 %:lla. Fed myös ilmoitti aloittavansa taseensa kutistaminen, mikä kiristää likviditeettiolosuhteita dollarimaailmassa. Myös muualla maailmassa keskuspankit nostavat ohjauskorkoja laajalla rintamalla. Euroalueella EKP on yleistä tässä trendissä hieman jäljessä, mutta ensimmäinen talletuskoron nosto yli kymmeneen vuoteen nähdään todennäköisesti heinäkuussa. Toukokuun inflaatiolukujen jälkeen 0,5 % nosto heinäkuussa, aiemmin ennakoidun 0,25 %:n sijaan, on alkanut näyttää mahdolliselta. Kesää kohti katsottaessa korkojen nousun jatkumisen puolesta puhuvat kiristyvät rahapolitiikka ja laukkaava inflaatio. Kasvunäkymien heikentyminen toimii puolestaan vastavoimana, joka saattaa painaa korkoja alaspäin.
Lauri Laaksonen
salkunhoitaja