Rahaston tuotto oli huhtikuussa +0.11% ja tuotto vuoden alusta +2.72%
Tuotto huhtikuussa jäi vaatimattomaksi, mutta vuosituotto vain kolmanneksen vuodesta nyt kuluttua on varsin hyvä. Rahastossa tehtiin huhtikuussa harvinaisen vähän muutoksia markkinoiden ollessa rauhallisessa sivuttaisliikkeessä, eikä houkuttelevia muutoskohteista salkkujen rakenteisiin ollut tarjolla. Ainoa merkittävämpi muutos oli lyhyempien yhdysvaltalaisten yrityslainojen vaihtaminen pitempiin korkoriskin lisäämiseksi. Salkuissa onkin nostettu hiljalleen korkoriskin määrää keskuspankkien koronnostosyklien lähestyessä loppuaan.
Huhtikuussa markkinakehitys oli rauhaisa huomattavasti vilkkaamman maaliskuun jälkeen. Maailman suurin osakemarkkina, eli Yhdysvallat, nousi hieman eurooppalaisen osakemarkkinan jatkaessa positiivista kehitystään. Korkomarkkinoilla korot vaihteeksi nousivat laskettuaan rajusti maaliskuussa Kaiken kaikkiaan voi siis todeta huhtikuun olleen varsin tylsä kuukausi sijoitusmarkkinoilla.
Sijoittajan ja säästäjän kannalta tylsyys on kuitenkin yleensä hyvä asia markkinoiden yleensä tuottaessa tasaista tuottoaan. Markkinoilla ei huhtikuussa ollut oikein mitään ihmeempää, johon tarttua. Pankkisektorin ongelmista ei kuultu uutta, keskuspankkien rahapolitiikkojen odotettiin vielä hieman kiristyvän, eikä Yhdysvalloista alkaneet yritysten ensimmäisen kvartaalin tulostiedot olleet ainakaan odotuksia huonompia, pikemminkin päinvastoin. Kuten aiemminkin todettu, markkinat ovat valmistautuneet heikompiin tuloksiin ja siten odotukset matalia ja helpommin ylitettävissä. Toukokuun ensimmäisenä päivä Yhdysvalloissa otettiin kuitenkin haltuun suurehko pankki ja myytiin JP Morganille.
Euroopan osakemarkkinan vahvuus on yllättänyt. Taloudesta on täällä saatu parempaa dataa ja energiaan liittyvät huolet on unohdettu. Ukrainan tilanne on edelleen päällä, mutta jo tiedossa. EKP:n rajut koronnostot eivät vielä näy kunnolla taloudessa ja täkäläisen osakemarkkinan arvostustaso edelleen relatiivisesti selvästi Yhdysvaltoja edullisempi. Euroopan osakemarkkina on ollut kroonisesti sijoittajien epäsuosiossa, milloin minkäkin syyn takia ja siten globaalisti sijoittajilla on ollut tilaa lisätä eurooppalaisia osakkeita salkkuihinsa. Laajemmin osakemarkkinoilla vallitsee edelleen pessimismi kurssien nousua kohtaan ja siten maaperä on ollut otollinen kurssinousulle sijoittajien laajasti alipainottaessa osakkeita. Valuuttamarkkinoilla euron kurssi dollariin nähden ylitti pitkästä aikaa 1.10-tason dollarin heikentyessä laajasti. Perinteinen kaava dollarin kurssille on ollut, että se kokee heikkenemispainetta Yhdysvaltain keskuspankin koronnostosyklin lähestyessä loppuaan. Tällä hetkellä näyttää sille, että perinteinen kaava toimisi edelleen siten, että EKP pitää ohjauskorkotasonsa vielä paikoillaan Yhdysvalloissa korkoja jo laskettaessa. Vielä korkoja ei olla laskemassa, vaan vielä hetki nostamassa kummallakin puolella Atlanttia. Tärkein korkoja nostattanut tekijä, eli inflaatio, on kuitenkin jo laskusuunnassa ja siten rauhoittaa keskuspankit. Markkinoiden odotus korkojen leikkaamisesta jo loppuvuonna on edelleen olemassa, mutta viime kuuta maltillisempana.
OP Varainhoidon allokaation mukaisesti rahastossa on edelleen normaalia vähemmän osakesijoituksia ja vastaavasti enemmän korkosijoituksia. Näkemyksemme mukaan korkomarkkinat ovat siis relatiivisesti houkuttelevampi sijoituskohde osakemarkkinoihin nähden ja siksi painotamme enemmän korkosijoituksia. Osakesijoitusten alipainotus kohdistuu lähinnä eurooppalaisiin osakkeisiin. Korkosijoituksissa ei suurempia normaalista poikkeavia painotuksia ole, pidämme kaiken kaikkiaan hajautetuista korkosijoituksista.
Harri Kojonen
salkunhoitaja