Kuusenoksa lähikuvassa

Rahoitus metsätilan hankintaan

Onko suunnitelmissasi ostaa metsää, vaikkapa vanhemmiltasi tai vapailta markkinoilta? Meiltä voit saada metsätilan hankintaan lainan, joka räätälöidään sinun tilanteeseesi sopivaksi.

Metsäpalstan hankinnan voi rahoittaa pankkilainalla joko osittain tai kokonaan. Hankittava metsä käy myös lainan vakuudeksi.

Miksi kannattaa sijoittaa metsään?

  • Metsä on turvallinen sijoituskohde.
  • Pitkän aikavälin reaalituotto on tutkimusten mukaan 3–4 prosenttia ja tuoton vaihtelu on vähäistä.
  • Sijoituskohteena metsää voidaan verrata sijoitusasuntoon.
  • Tuottovaihtelua voivat aiheuttaa puun hintavaihtelu, metsätuhot ja mahdolliset taloudellisen käytön rajoitteet.
  • Metsätuhoriskeihin voi varautua vakuuttamalla.

Metsätilan siirtäminen sukupolvelta toiselle

Metsätilan sukupolvenvaihdos kaupalla on verotehokkain tapa siirtää metsäomaisuutta seuraavalle sukupolvelle. Luopuja saa kauppahinnan usein ilman veroseuraamusta puhtaana käteen. Jatkaja saa metsävähennyksen puun myyntitulojen verotukseen, mikä laskee puunmyyntitulosta maksettavan veron määrää.  Jos metsässä kasvaa runsas puusto, lainaa voidaan usein hoitaa metsästä saatavilla puukauppatuloilla.

Metsätilan ostaminen vapailta markkinoilta

Vapailla markkinoilla on aikaisempaa enemmän metsätiloja tarjolla. Metsä on yleensä pitkäaikainen sijoitus. Kun esimerkiksi osakesijoittajan sijoitushorisontti on 5–10 vuotta, metsänomistajan aikajänne on vähintään 10–20 vuotta. Vapailta markkinoilta ostettavan metsätilan lainanhoitokuluihin voidaan tarvita myös muita kuin puun myyntituloja.