Vad berättar balansräkningen och resultaträkningen? – Så här tolkar du bokslutet

Bokföringen ger företaget viktig information om den egna ekonomin.

Enligt bokföringslagen ska alla juridiska personer upprätta bokslut (öppna bolag, kommanditbolag, aktiebolag, andelslag, föreningar, stiftelser). Ett företag behöver ett bokslut också för att göra upp skattedeklarationen, som bilaga till skattedeklarationen, för företagsverksamhetens avtal och till exempel för ansökan om finansiering.

Bokslut

Med bokslutet klargör företaget verksamhetens resultat i slutet av räkenskapsperioden. Bokslutet ska upprättas inom fyra månader från räkenskapsperiodens utgång. Till slut dateras och undertecknas bokslutet.

I mikroföretag och små företag innehåller bokslutet en resultaträkning och en balansräkning och noterna till dem. Företag som är större än mikroföretag och små företag ska till bokslutet bifoga till exempel en finansieringsanalys och en verksamhetsberättelse samt jämförelsetalen från den föregående räkenskapsperioden.

Resultaträkning

En resultaträkning beskriver hur företagets resultat har uppkommit under räkenskapsperioden. Resultaträkningen visar företagets inkomster och utgifter under räkenskapsperioden. Resultaträkningen beskriver företagsverksamhetens lönsamhet. I resultaträkningen dras räkenskapsperiodens kostnader och skatter av från räkenskapsperiodens intäkter (omsättning). Efter det blir räkenskapsperiodens vinst eller förlust kvar under strecket.

Så här tolkar du resultaträkningen

Då du tolkar resultaträkningen, kom ihåg att siffrorna inte innehåller mervärdesskatt. Först lönar det sig att kolla om företaget under räkenskapsperioden har gått med vinst eller förlust. Det kan du kolla i resultaträkningen under rörelsevinst och räkenskapsperiodens vinst eller förlust. Rörelsevinsten visar om företagets kärnverksamhet gett vinst eller förlust. Räkenskapsperiodens vinst eller förlust visar vad som blir kvar under strecket efter alla kostnader och skatter. Efter att du kollat räkenskapsperiodens resultat lönar det sig att kolla till exempel hur företagets omsättning (försäljning eller affärsverksamhetens kostnader under räkenskapsperioden) har utvecklats.

Det är bra att jämföra resultaträkningens siffror med ett konkurrerande företags siffror och med det egna företagets siffror från den föregående räkenskapsperioden. Det är bra att fundera på siffrorna också med tanke på hur tidigare beslut och åtgärder syns i resultaträkningen. Företagsverksamheten borde vara lönsamt på längre sikt så att till exempel likviditeten och soliditeten ger en möjlighet att utvidga företagsverksamheten.

Balansräkning

Balansräkningen berättar hurdan företagets ekonomiska situation är på bokslutsdagen. Balansräkningen visar företagets tillgångar och skulder. I bokföringslagen och bokföringsförordningen bestäms om formen och innehållet i balansräkningen så att den ger rätt bild av företagets ekonomiska situation.

Balansräkningen har två sidor: aktiva och passiva. Balansräkningens aktivsida visar företagets tillgångar, det vill säga vad företaget äger och vilka tillgångar företaget kan använda för betalning av sina skulder. Passivsidan visar företagets eget kapital och skulder, det vill säga främmande kapital. Med andra ord visar passivsidan företagets skulder som penningbelopp. Eget kapital är differensen mellan företagets tillgångar och skulder. Sidorna i balansräkningen ska vara lika stora. Om de inte är det, finns det ett fel i bokföringen.

Så här tolkar du balansräkningen

Balansräkningen beskriver företagets ekonomiska situation på bokslutsdagen. Utifrån balansen kan du bedöma till exempel företagets soliditet, det vill säga förmåga att betala skulderna. Om soliditeten är stark, klarar företaget sig bättre under svåra tider. Till exempel, då räkenskapsperiodens förlust bokförs i eget kapital och företagets eget kapital är starkt, finns där vinstmedel från tidigare räkenskapsperioder eller egetkapitalinstrument. Företagets eget kapital förblir starkt även om förlusten dras av från det.

Av balansräkningen kan du också bedöma företagets likviditet på bokslutsdagen genom att dra av de kortfristiga skulderna från de kortfristiga tillgångarna. Differensen ska vara positiv för att företaget ska kunna fullgöra sina förpliktelser på kort sikt.

Om du funderar på något i resultaträkningen eller balansräkningen, kan du ställa frågor till bokföraren som kan hjälpa dig med att tolka dem. På det sättet är det lättare att fatta beslut om företaget och att fundera på framtiden.