Jäätikköä

OP-Ilmasto

Sijoita ilmastonmuutoksen hillitsemiseen

OP-Ilmasto sijoittaa yhtiöihin, jotka ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Ilmastonmuutoksen torjunta on monille yhtiöille kannattavaa liiketoimintaa. OP-Ilmasto sijoittaa varansa sellaisiin yhtiöihin, joiden liiketoiminnasta ilmastonmuutokseen liittyvät tuotteet ja palvelut muodostavat merkittävän osan. Rahastoon valitaan yrityksiä, jotka voivat esimerkiksi kehittää tai toimittaa energiaa säästävää teknologiaa, uusiutuvia energianlähteitä sekä erilaisia jäte- tai vesihuollon ja kierrättämisen ratkaisuja.

OP-Ilmastoon valitut yritykset ovat hyvässä asemassa ja hyötyvät ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta, sillä ne kehittävät tuotteita ja palveluita, joiden avulla ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Sijoituskohteena olevien yritysten kysyntä kasvaa tulevaisuudessa, kun kasvihuonepäästöjen sääntely tiukentuu ja valtiot asettavat hiilineutraaleja päästötavoitteita ilmastonmuutoksen torjumiseksi. 

Miksi kannattaa sijoittaa OP-Ilmasto-rahastoon?

  • Rahasto sopii sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa yhtiöihin, joiden kehittämät tuotteet ja palvelut ehkäisevät ilmastonmuutoksen etenemistä. 
  • Suuntaat rahoitusta yhtiöihin, jotka edistävät ilmastonmuutokseen liittyvien ongelmien ratkaisua. 
  • Rahasto sopii korkeaa tuottoa hakevalle sijoittajalle, sillä se sijoittaa maailmanlaajuisesti sekä kehittyneille että kehittyville markkinoille.

OP-Ilmasto on tarkoitettu pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Sitä suositellaan sijoittajalle, joka aikoo lunastaa osuutensa aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua. Omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat OP-Ilmastoa ilman kuluja. Vastuullisten rahastojen tuoteperheeseemme kuuluu myös kolme muuta rahastoa. Katso kaikki vastuullisen sijoittamisen rahastot

Katko palvelun käytössä, pahoittelemme

Palvelu ei ole juuri nyt käytettävissä. Ole hyvä ja yritä myöhemmin uudelleen.

MERKINTÄPALKKIO VUOSITTAINEN HALLINNOINTIPALKKIO LUNASTUSPALKKIO
0,00 % 1,80 % 0,75 %

Rahasto-osuudet kerryttävät OP-bonuksia henkilöasiakkaille, jotka ovat osuuspankin omistaja-asiakkaita.

Rahaston tuotto elokuussa -4,36%, viiteindeksi -0,71%

Elokuussa rahaston tuotto jäi laajalle markkinaindeksille pääosin teknologiasektorin alipainon sekä vihreän autoteollisuuden, yhdyskuntapalveluyhtiöiden (joihin lukeutuvat mm. uusiutuvan energian tuottajat ja sähkön jakeluyhtiöt) ja teollisten tuotteiden ylipainon vuoksi. Lisäksi vakuutus- ja mediasektorit olivat resilientit markkinalaskulle eikä rahastomme niihin sijoita. Teollisissa palveluissa rahasto teki ylituottoa kuten myös ohjelmistoyhtiöiden ja stand-alone uusiutuvan energian yhtiöiden osalta vaikka jälkimmäisten tuotto oli markkinoiden huonoimpia ja uusiutuvan energian yhtiöt vaikuttavatkin nyt olevan todella aliarvostettuja. Yhtiötasolla parhaiten tuotti uusi sijoituksemme Energiekontor (+9,4%), joka kehittää tuuli- ja aurinkovoimapuistoja, japanilainen vahvan tuloksen julkistanut Ebara (+7,3%), joka tuottaa monenlaisia pumppuja, turbiineja ja ympäristöteknologioita, sekä myöskin vahvan tuloksen julkistanut suurin sijoituksemme Quanta Services (+5,8%), joka tuottaa palveluita mm. sähköyhtiöille. Heikoiten pärjäsivät mm. generaattoreita tuottava Generac Holdings (-21,5%), jonka tulos ja erityisesti kuluttajapuolen kysyntä olivat heikot, Quanta Servicen kilpailija MasTec (-14,1%), joka pehmensi loppuvuoden ennustettaan, ja kiinalainen sähköskootteriyhtiö Yadea Group Holdings (-13,7%). Vihreitä ajoneuvoja tuottava kiinalainen BYD oli kuukauden aikana laskenut voimakkaasti Kiinan makrosentimentin vuoksi mutta lähti uuteen nousuun tulosjulkistuksen jälkeen: yhtiön liikevoitto kasvoi 145% vuositasolla – yhtiö pärjäsi todella onnistuneesti hintasodassa ja nousi maan suurimmaksi vihreiden ajoneuvojen tuottajaksi.

Elokuun aikana keskitimme sijoituksemme entistä vahvemmin niille toimialoille, jotka pitäisi olla resilientit mikäli huonojen talousuutisten riski realisoituu ja koronostot jatkuu. Eli vähensimme edelleen teollisten tuotteiden ja rakennusalaan liittyvien yhtiöiden painoja (Sika, Johnson Contraols) ja hieman vähensimme myös Kiinan altistumaa (Yadea). Lisäksi siirsimme osan sähköyhtiö RWE:n painosta voimakkaammin aliarvostettuun uuteen sijoituskohteeseen Energiekontoretiin, joka kehittää tuuli- ja aurinkopuistoja. Lisäsimme myös jätehuolto-, insinööri- ja konsulttiyhtiöiden (uutena salkkuun mm. eurooppalainen Arcadis) sekä sähköistymisen liittyvän infran palvelu- ja rakennusyhtiöiden painoja sillä nämä ovat mm. USA:n IRA:n tukipiirissä.

Elokuussa korot nousivat ja vaikka kuun loppua kohden riskisentimentti hieman parani, niin osakkeet silti kuukausitasolla laskivat. Talousdata erityisesti Euroopassa ja Kiinassa oli elokuussa vaisua ja Fitch laski USA:n luottoluokitusta. Alueelliset erot ovat säilyneet huomattavina: siinä missä Yhdysvalloissa palkansaajan ostovoima on säilynyt hyvällä tasolla ja vähittäismyynti kasvaa rivakasti, Euroopassa teollisuuden heikkous on leviämässä palvelusektoriin ja Kiinassa deflaatiopelot ovat vallanneet jalansijaa. Lyhyen aikavälin koronnosto-odotukset jäivät elokuun jäljiltä suurin piirtein ennalleen: syyskuussa FED:in osalta ei poissuljeta koronnostoa ja loka- tai joulukuulle hinnoitellaan EKP:lta jonkinasteista todennäköisyyttä koronnostolle, minkä jälkeen todennäköisyydet kallistuvat koronlaskujen puolelle. Osakerintamalla syyskuussa hengähdetään hetki rauhallisemmin yhtiökohtaisten uutisten osalta, ennen lokakuussa alkavaa tuloskautta.

Kommentti rahaston hiili-intensiteetistä:
Rahaston hiili-intensiteetti on noussut vuoden aikana johtuen siitä, että kasvatimme sähköä, vetyä ja jätteiden kierrätystä tuottavien yhtiöiden osuutta salkussa ja joillakin niistä on pieniä altistumia fossiilisen energian käyttöön. Ympäristölle ja ilmastolle merkittävät jätteiden kierrätys ja tulevaisuudessa teollisuudelle hiilineutraaliuden mahdollistavan vedyn tuotanto ovat edelleen useimmiten korkeapäästöisiä toimia. Tärkeintä on näissä keskittyä enemmän hiilidioksidipäästöjen muutosvauhtiin kuin lähtötasoon. Salkkuyhtiömme Linde ja Air Liquide tuottavat teollisia kaasuja ja vetyä ja näiden hiili-intensiteetit ylittävät 900-1200x. Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet 2050 hiilineutraaliuteen. Ylivoimaisesti suurimmat päästöt kaikista salkkuyhtiöistä on RWE AG:lla, jonka hiili-intensiteetti laski tasolle 2287x 2022 lopussa verrattuna tasoon 3653x 2021 lopussa, mutta on absoluuttisesti edelleen korkea. Näemme tämän yhtiön lupaavana sijoituksena energian transitioon sillä yhtiö on sitoutunut ja sen toiminta on täysin linjassa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisten päästötavoitteiden kanssa. Sen tavoite on puolittaa päästöt 2030 mennessä ja luopua tällä hetkellä liikevaihdosta n. 15% muodostavasta kivihiilienergian tuotannosta. Yhtiö aikoo tuplata uusiutuvan energian tuotannon 50 gigawattiin 2030 mennessä verrattuna 2020 tasoon ja olla hiilineutraali jo vuonna 2040. Neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee uusiutuvasta energiasta ja kuudennes sähkön jakelusta. Fossiilinen toiminta muodostaa yhteensä noin 37% liikevaihdosta. Lyhyellä aikavälillä talvikautena 2022/2023 yhtiö poikkeuksellisesti väliaikaisesti lisäsi kivihiili-energian tuotantoa johtuen Euroopan energiakriisistä, mutta kompensoidakseen tämän aiheuttamat päästöt yhtiö ilmoitti luopuvansa jatkossa kivihiilestä entistä nopeamman aikataulun mukaan. Tänä vuonna USA:n kaikkien aikojen suurimman yksittäisen uusiutuvan energiankaupan yhteydessä RWE lisäsi uusiutuvan energian kapasiteettia USA USD 6,8 miljardin edestä. RWE sai sillä haltuun 2,7 GW aurinko- ja 320MW tuulivoimaa. Lisäksi RWE on myös yhteistyössä Norjalaisen Equinorin kanssa rakentamassa Euroopan ja Norjan välille putkistoa vedyn kuljettamiseksi, näin yhdistäen strategisesti tärkeät energiatuotannon maantieteelliset alueet. RWEn elokuussa julkistettu tulos oli odotettua vahvempi ja yhtiö nosti myös loppuvuoden ennustettaan. Seuraamme RWE:n ja muiden korkeapäästöisten salkkuyhtiöiden toimintaa läheisesti ja olemme tarvittaessa yhtiöiden kanssa vuorovaikutuksessa.

Kristiina Vares-Wartiovaara
salkunhoitaja

OP-Ilmasto on osakerahasto, joka sijoittaa varansa laajasti maailman osakemarkkinoille. Sijoituksia voidaan tehdä sekä kehittyneille että kehittyville osakemarkkinoille sijoitusten pääpainon ollessa tyypillisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Rahaston sijoitustoiminnassa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet painottaen erityisesti ympäristökysymyksiä. Rahaston varat sijoitetaan pääosin sektoreille, joihin ilmastonmuutoksella ja siihen varautumisella arvioidaan olevan suurimmat positiiviset vaikutukset. Rahaston sijoituskohteena olevat yritykset ovat tyypillisesti liiketoiminnallisesti hyvässä asemassa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan ja niiden liiketoimintaan liittyy esimerkiksi energiatehokkuus ja -teknologia, kierrätys, vesi- ja jätehuolto sekä näihin liittyvä infrastruktuuri.

Rahaston sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorien osakesijoitusten avulla. Rahasto voi käyttää sijoitustoiminnassaan johdannaisinstrumentteja suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa.

Rahaston varat hajautetaan laajasti eri yhtiöiden osakkeisiin. Tyypillisesti rahasto sijoittaa varansa noin 50–80 yhtiön osakkeeseen, mutta määrä voi vaihdella salkunhoitajan näkemyksestä riippuen.

Rahaston sijoitusaste voi vaihdella siten, että rahaston arvosta vähintään 75 % ja enintään 100 % sijoitetaan osakemarkkinoille. Tyypillisesti osakepaino liikkuu välillä 90–100 %.

Rahaston vertailuindeksi on MSCI World Climate Paris Aligned Net. Rahasto pyrkii aktiivisella sijoittamisella saavuttamaan vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Rahasto ottaa pääsääntöisesti huomattavaa aktiiviriskiä ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta, painotuksista ja riskitasosta.

Rahasto sijoittaa varansa laajasti maailman osakemarkkinoille. Sijoituksia voidaan tehdä sekä kehittyneille että kehittyville osakemarkkinoille sijoitusten pääpainon ollessa tyypillisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kestävät sijoitukset: Rahaston varat sijoitetaan pääosin sektoreille, joihin ilmastonmuutoksella ja siihen varautumisella arvioidaan olevan suurimmat positiiviset vaikutukset. Rahaston sijoituskohteena olevat yritykset ovat tyypillisesti liiketoiminnallisesti hyvässä asemassa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan ja niiden liiketoimintaan liittyy esimerkiksi energiatehokkuus ja -teknologia, kierrätys, vesi- ja jätehuolto sekä näihin liittyvä infrastruktuuri. Kohdeyhtiöt arvioidaan OP Varainhoidon analyysimallilla, joka hyödyntää ulkopuolisen palveluntarjoajan SDG-, sekä kestävyystietoa. Kestäväksi sijoitukseksi katsotaan yhtiö, joilla on liiketoimintaa, joka edistää yhtä tai useampaa YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitetta (SDG), aiheuttamatta haittaa muille kestävyystekijöille tai tavoitteille.

Poissulkeminen: Rahasto poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, tupakkayhtiöitä sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta.  Poissulkulista on julkinen. Yleisten poissulkusääntöjen lisäksi rahasto ei sijoita epätavanomaisen öljyn tai maakaasun tuotantoa päätoimisesti harjoittaviin yhtiöihin, eikä muihin fossiilisiin polttoaineisiin (mikäli liikevaihto on 50 % tai enemmän).

Kansainväliset normirikkomukset: Rahasto läpivalaistaan säännöllisesti kansainvälisten normien rikkomusten osalta, ja mikäli rikkomus havaitaan, aloitetaan vaikuttamisprosessi kohdeyhtiön kanssa. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Mikäli vaikuttaminen ei tuota tulosta, yhtiö voidaan poistaa rahastosalkusta ja lisätä poissulkulistalle.

Yhtiökokoukset: Rahasto äänestää yhtiökokouksissa palveluntarjoajan välityksellä vastuullisuusnäkökulmia huomioivan OP-Rahastoyhtiön omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti.

Toimintaperiaatteet hyvien hallintotapojen arvioimiseksi: Kohdeyhtiön hallintotavan analysointi on tärkeä osa sijoitusprosessia. Pidämme hyvän hallintotavan noudattamista tärkeänä peruspilarina yhtiön taloudelliselle menestykselle toimialasta riippumatta. Hallintotapaa arvioitaessa kiinnitetään huomioita esimerkiksi kohdeyhtiön hallintorakenteiden asianmukaisuuteen, kohdeyhtiön toimiin suhteessa henkilöstöönsä sekä kohdeyhtiön käytäntöihin palkitsemisen ja verotuksen suhteen. Hyvän hallintotavan arvioinnissa käytämme ulkoisen palveluntarjoajan analyysia, sekä omaa laadullista analyysia silloin kun ulkopuolista tietoa ei ole saatavilla. Läpivalaisemme rahastot säännöllisesti hyvän hallintotavan kriteereillä, joille on asetettu minimirajat. 

Katko palvelun käytössä, pahoittelemme

Palvelu ei ole juuri nyt käytettävissä. Ole hyvä ja yritä myöhemmin uudelleen.

Omistaja-asiakkaana säästäminen ja sijoittaminen kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja.

Edut rahasto- ja vakuutussäästämiseen:

  • Ostat ja myyt lähes kaikkia rahastoja ilman kuluja.*
  • Rahastoista ja vakuutussäästöistä kerrytät 0,325 % OP-bonuksia.** 
  • Aloitat vakuutussäästämisen maksutta. 
  • Vaihdat sijoituskohteita, teet lisäsijoituksia ja vaihdat maksu- ja sijoitussuunnitelmaa OP Sijoitusvakuutukseen ja OP Säästösopimukseen maksutta digipalveluissa.  

Edut osake- ja ETF-sijoittamiseen:

  • Avaat osakesäästötilin ja arvo-osuustilin maksutta.
  • Saat alennusta osakekaupoista ja 1 prosentin palkkiokaton kotimaisiin osakekauppoihin arvo-osuustilillä. Edut ovat voimassa digipalveluissa.
  • Saat osakesuositukset ja -analyysit maksutta käyttöösi.
  • Saat alennusta säästäjän ja sijoittajan palvelupaketeista:
    Osakesäästötili: 
    Säästäjä 0 €/kk (norm. 2,99 €/kk)
    Sijoittaja 9,99 €/kk (norm. 14,99 €/kk)
    Arvo-osuustili: 
    Säästäjä 0 €/kk (norm. 2,99 €/kk)
    Sijoittaja 0 €/kk (norm. 5,39 €/kk)

Muut edut:

  • Vain omistaja-asiakkaana voit sijoittaa Tuotto-osuuteen.

Varmista, että saat kaikki edut ja hyödyt käyttöösi:

*Seuraavista erikoissijoitusrahastoista veloitetaan normaalit kulut: OP-Palvelukiinteistöt, OP-Metsänomistaja, OP-Vuokratuotto, OP-Alternative Portfolio ja OP-Private Equity.

**OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin. OP-bonuksia ei kerry R2 Crystal -erikoissijoitusrahastosta ja rahastojen instituutiosarjoista. Seuraavat vakuutussäästöihin liitetyt sijoituskohteet eivät kerrytä OP-bonuksia: JPM Russia A, JPM Emerging Europe Equity Fund ja BlackRock GF Emerging Europe Fund A. Sijoitussidonnaiset vakuutukset kerryttävät OP-bonuksia, pois lukien yksilölliset sijoitusvakuutukset ja yksilölliset sijoitussopimukset.  

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito Oy. Seuraavista erikoissijoitusrahastoista veloitetaan normaalit kaupankäyntikulut: OP-Palvelukiinteistöt-, OP-Metsänomistaja-, OP-Vuokratuotto-, OP-Alternative Portfolio- ja OP-Private Equity -erikoissijoitusrahastot.