Rahaston tuotto elokuussa -4,36%, viiteindeksi -0,71%
Elokuussa rahaston tuotto jäi laajalle markkinaindeksille pääosin teknologiasektorin alipainon sekä vihreän autoteollisuuden, yhdyskuntapalveluyhtiöiden (joihin lukeutuvat mm. uusiutuvan energian tuottajat ja sähkön jakeluyhtiöt) ja teollisten tuotteiden ylipainon vuoksi. Lisäksi vakuutus- ja mediasektorit olivat resilientit markkinalaskulle eikä rahastomme niihin sijoita. Teollisissa palveluissa rahasto teki ylituottoa kuten myös ohjelmistoyhtiöiden ja stand-alone uusiutuvan energian yhtiöiden osalta vaikka jälkimmäisten tuotto oli markkinoiden huonoimpia ja uusiutuvan energian yhtiöt vaikuttavatkin nyt olevan todella aliarvostettuja. Yhtiötasolla parhaiten tuotti uusi sijoituksemme Energiekontor (+9,4%), joka kehittää tuuli- ja aurinkovoimapuistoja, japanilainen vahvan tuloksen julkistanut Ebara (+7,3%), joka tuottaa monenlaisia pumppuja, turbiineja ja ympäristöteknologioita, sekä myöskin vahvan tuloksen julkistanut suurin sijoituksemme Quanta Services (+5,8%), joka tuottaa palveluita mm. sähköyhtiöille. Heikoiten pärjäsivät mm. generaattoreita tuottava Generac Holdings (-21,5%), jonka tulos ja erityisesti kuluttajapuolen kysyntä olivat heikot, Quanta Servicen kilpailija MasTec (-14,1%), joka pehmensi loppuvuoden ennustettaan, ja kiinalainen sähköskootteriyhtiö Yadea Group Holdings (-13,7%). Vihreitä ajoneuvoja tuottava kiinalainen BYD oli kuukauden aikana laskenut voimakkaasti Kiinan makrosentimentin vuoksi mutta lähti uuteen nousuun tulosjulkistuksen jälkeen: yhtiön liikevoitto kasvoi 145% vuositasolla – yhtiö pärjäsi todella onnistuneesti hintasodassa ja nousi maan suurimmaksi vihreiden ajoneuvojen tuottajaksi.
Elokuun aikana keskitimme sijoituksemme entistä vahvemmin niille toimialoille, jotka pitäisi olla resilientit mikäli huonojen talousuutisten riski realisoituu ja koronostot jatkuu. Eli vähensimme edelleen teollisten tuotteiden ja rakennusalaan liittyvien yhtiöiden painoja (Sika, Johnson Contraols) ja hieman vähensimme myös Kiinan altistumaa (Yadea). Lisäksi siirsimme osan sähköyhtiö RWE:n painosta voimakkaammin aliarvostettuun uuteen sijoituskohteeseen Energiekontoretiin, joka kehittää tuuli- ja aurinkopuistoja. Lisäsimme myös jätehuolto-, insinööri- ja konsulttiyhtiöiden (uutena salkkuun mm. eurooppalainen Arcadis) sekä sähköistymisen liittyvän infran palvelu- ja rakennusyhtiöiden painoja sillä nämä ovat mm. USA:n IRA:n tukipiirissä.
Elokuussa korot nousivat ja vaikka kuun loppua kohden riskisentimentti hieman parani, niin osakkeet silti kuukausitasolla laskivat. Talousdata erityisesti Euroopassa ja Kiinassa oli elokuussa vaisua ja Fitch laski USA:n luottoluokitusta. Alueelliset erot ovat säilyneet huomattavina: siinä missä Yhdysvalloissa palkansaajan ostovoima on säilynyt hyvällä tasolla ja vähittäismyynti kasvaa rivakasti, Euroopassa teollisuuden heikkous on leviämässä palvelusektoriin ja Kiinassa deflaatiopelot ovat vallanneet jalansijaa. Lyhyen aikavälin koronnosto-odotukset jäivät elokuun jäljiltä suurin piirtein ennalleen: syyskuussa FED:in osalta ei poissuljeta koronnostoa ja loka- tai joulukuulle hinnoitellaan EKP:lta jonkinasteista todennäköisyyttä koronnostolle, minkä jälkeen todennäköisyydet kallistuvat koronlaskujen puolelle. Osakerintamalla syyskuussa hengähdetään hetki rauhallisemmin yhtiökohtaisten uutisten osalta, ennen lokakuussa alkavaa tuloskautta.
Kommentti rahaston hiili-intensiteetistä:
Rahaston hiili-intensiteetti on noussut vuoden aikana johtuen siitä, että kasvatimme sähköä, vetyä ja jätteiden kierrätystä tuottavien yhtiöiden osuutta salkussa ja joillakin niistä on pieniä altistumia fossiilisen energian käyttöön. Ympäristölle ja ilmastolle merkittävät jätteiden kierrätys ja tulevaisuudessa teollisuudelle hiilineutraaliuden mahdollistavan vedyn tuotanto ovat edelleen useimmiten korkeapäästöisiä toimia. Tärkeintä on näissä keskittyä enemmän hiilidioksidipäästöjen muutosvauhtiin kuin lähtötasoon. Salkkuyhtiömme Linde ja Air Liquide tuottavat teollisia kaasuja ja vetyä ja näiden hiili-intensiteetit ylittävät 900-1200x. Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet 2050 hiilineutraaliuteen. Ylivoimaisesti suurimmat päästöt kaikista salkkuyhtiöistä on RWE AG:lla, jonka hiili-intensiteetti laski tasolle 2287x 2022 lopussa verrattuna tasoon 3653x 2021 lopussa, mutta on absoluuttisesti edelleen korkea. Näemme tämän yhtiön lupaavana sijoituksena energian transitioon sillä yhtiö on sitoutunut ja sen toiminta on täysin linjassa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisten päästötavoitteiden kanssa. Sen tavoite on puolittaa päästöt 2030 mennessä ja luopua tällä hetkellä liikevaihdosta n. 15% muodostavasta kivihiilienergian tuotannosta. Yhtiö aikoo tuplata uusiutuvan energian tuotannon 50 gigawattiin 2030 mennessä verrattuna 2020 tasoon ja olla hiilineutraali jo vuonna 2040. Neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee uusiutuvasta energiasta ja kuudennes sähkön jakelusta. Fossiilinen toiminta muodostaa yhteensä noin 37% liikevaihdosta. Lyhyellä aikavälillä talvikautena 2022/2023 yhtiö poikkeuksellisesti väliaikaisesti lisäsi kivihiili-energian tuotantoa johtuen Euroopan energiakriisistä, mutta kompensoidakseen tämän aiheuttamat päästöt yhtiö ilmoitti luopuvansa jatkossa kivihiilestä entistä nopeamman aikataulun mukaan. Tänä vuonna USA:n kaikkien aikojen suurimman yksittäisen uusiutuvan energiankaupan yhteydessä RWE lisäsi uusiutuvan energian kapasiteettia USA USD 6,8 miljardin edestä. RWE sai sillä haltuun 2,7 GW aurinko- ja 320MW tuulivoimaa. Lisäksi RWE on myös yhteistyössä Norjalaisen Equinorin kanssa rakentamassa Euroopan ja Norjan välille putkistoa vedyn kuljettamiseksi, näin yhdistäen strategisesti tärkeät energiatuotannon maantieteelliset alueet. RWEn elokuussa julkistettu tulos oli odotettua vahvempi ja yhtiö nosti myös loppuvuoden ennustettaan. Seuraamme RWE:n ja muiden korkeapäästöisten salkkuyhtiöiden toimintaa läheisesti ja olemme tarvittaessa yhtiöiden kanssa vuorovaikutuksessa.
Kristiina Vares-Wartiovaara
salkunhoitaja