Yhdysvalloissa pitkät korot jaksoivat vielä nousta, mutta Euroopassa suhittiin pitkälti samoilla matalilla tasoilla, joihin olemme saaneet jo pitkän ajan tottua. Inflaatiosta puhutaan edelleen paljon korkoja nostattavan tekijänä, mutta suurempana tulisi nähdä bondien suuri tarjonta etenkin massiivisesti valtiontalouden alijäämäänsä paisuttavan Yhdysvaltojen osalta. Inflaatioluvut tulevat mekanistisesti nousemaan, mutta nousutaso n pysyminen korkealla vaatii paljon etenkin, jos öljyn ja sitä kautta energian hinnan lasku jatkuu laajemmin. Osakemarkkinan vahva tunnelma auttoi yrityslainamarkkinaa maaliskuussa ja korkoerot kutistuivat entuudestaan. Korkotaso varmastikin tulee jatkamaan nousuaan pikkuhiljaa korkeammille tasoille globaalisti talouksien normalisoituessa pandemian jälkeen ja siten normaalia varovaisempi suhtautuminen korkoriskiin on paikallaan. Keskuspankkien kuitenkin jatkaessa äärilöyhää politiikkaansa ja ostaessa edelleen vahvasti mm. valtionlainoja, on lainojen tuki kuitenkin edelleen olemassa.
Osakemarkkinoilla korkojen nousu aiheuttama tutina hellitti maaliskuussa ja markkinat saivat jatkaa nousuaan, Maaliskuusta muodostui erittäin vahva kuukausi osakkeille korkojen rauhoittumisen myötä, mutta myös kohenevien talouslukujen osalta etenkin Yhdysvalloissa. Dollari tosin onnistui vahvistumaan markkinan odotusten vastaisesti, mikä loi heikompaa tunnelmaa kehittyvien maiden osakkeille. Odotukset talouskasvun kiihtymisestä pandemian väistyessä sekä kookkaitten talouden tukipakettien alkaessa vaikuttaa toimii vastavoimana nousseelle korkotasolle ja odotuksille sen noususta entuudestaan. Yritysten tuloskehitys luonnollisesti kohenee kriisin jälkeen ja odotukset etenkin Yhdysvalloissa ovat melko korkeat lähivuosille historialliseen tuloskasvuun nähden. Rotaatio osakemarkkinoiden osa-alueiden kesken jatkui myös maaliskuussa, mutta rauhallisempaan tahtiin kuin helmikuussa. Kasvuosakkeet ovat saaneet relatiivisesti siipeensä arvo-osakkeiden menestyessä paremmin ja oletamme tämän jatkuvan talouksien normalisoitumisen myötä. Osakemarkkinoita tukevat tekijät ovat samat kuin aiemmin; hyvin matala korkotaso ja mittavat elvytystoimet sekä keskuspankkien, että valtioiden tahoilta. Viimeisimpänä listalle on nousemassa vihdoin realisoituva yritysten tuloskasvu.
Maaliskuussa korkosijoitusten tuotto jäi lähelle nollaa. Parhaiten maaliskuussa menestyivät inflaatiolinkatut lainat sekä edelleen High Yield -lainat. Kehittyvien maiden lainat jäivät salkussa negatiiviseen tuottoon. Pohjois-Amerikkalaiset osakkeet sekä globaalit osakkeet tuottivat rahastoissa maaliskuussa parhaiten vahvistuvan dollarin edesauttaessa ensin mainittuja. Kehittyvien maiden osakkeet ja Aasia-Tyynenmeren alueiden osakkeet puolestaan selvästi heikommin.
Korkosijoituksissa ei tehty maaliskuussa suurempia muutoksia. Korkoriskin määrä pidetään edelleen normaalia matalampana ja yrityslainojen painotus normaalia suurempana. Inflaatiolinkattujen lainojen määrää vähennettiin salkussa ja kehittyvien maiden lainojen lisättiin. Osakesijoitusten määrä on edelleen normaalia suurempi näkemyksemme ollessa osakemarkkinoiden suhteen positiivinen. Sijoitusten rakenteessa uskotaan talouden normalisoitumiseen, joka tukisi alueita, jotka pandemian aiheuttaman taloudellisen heikkouden myötä ovat pärjänneet heikommin. Näihin kuuluvat mm. arvo-osakkeet, Iso-Britannian sekä Kanadan osakkeet, pienyhtiöiden osakkeet ja Yhdysvaltojen ulkopuolisen maailman painottaminen.
Salkun vaihtoehtoisten sijoitusten määrän odotamme kasvavan jatkossa nykytasolta sopivien kohteiden löytyessä. Maaliskuussa vaihtoehtoisten pieni allokaatio raaka-aineista vaihdettiin kultaan. Sijoitukset ovat menestyneet odotetusti alkuvuonna.
Harri Kojonen
salkunhoitaja