Alkuvuodesta pandemiatilanne on parantunut merkittävästi globaalilla tasolla tarkasteltuna. Yhdysvalloissa sekä Euroopan suurissa maissa, kuten Britanniassa ja Saksassa, tartuntamäärät ovat laskeneet vuoden vaihteen vaikeista lukemista. Rokotukset etenevät hyvää vauhtia Yhdysvalloissa ja Britanniassa, mutta Euroopan edistyminen on heikompaa. Hiljalleen tahti on kuitenkin täälläkin paranemassa. Virustilanteen helpottamisen myötä huomio onkin siirtynyt kasvun ja inflaation elpymiseen. Sijoitusmarkkinoilla talousnäkymien vahvistuminen sekä inflaatiolukemien kohoaminen on näkynyt erityisen voimakkaasti pitkien korkojen nousuna. Alkuun korkojen nousu ei vaikuttanut osakkeiden tai yrityslainojen näkymiin, perustuuhan se kasvunäkymien paranemiseen. Nopea liike on kuitenkin kuun loppupuolella alkanut jo hermosttaa etenkin korkealle arvostettujen kasvuyhtiöiden kursseja. Sen sijaan matalammin arvostettuihin arvoyhtiöihin, sekä syklisillä toimialoilla ja markkinoilla toimiviin yhtiöihin on virrannut rahaa. Rotaatio on edelleen voimissaan. Yrityslainoissa tilanne on rauhallinen, mutta matalaksi laskeneet riskilisät eivät riitä kompensoimaan nousevien korkojen aiheuttamaa negatiivisuutta paremmissa luottoluokissa. Paranevan talousympäristön taustalla on ollut valtioiden tekemä massiivinen elvytys. Etenkin Yhdysvalloissa rahaa on jaettu varsin avokätisesti, myös sellaisille tahoille, jotka koronatukea eivät olisi tarvinneetkaan. Hyvin voimakkaan elvytyksen seurauksena onkin herännyt huoli siitä, että elvytystä tehdään nyt liikaa ja se tulee johtamaan talouden ylikuumenemiseen ja nousevaan inflaatioon. Keskuspankit pyrkivät kovasti vakuuttelemaan, että korkotasoa ei päästetä nousemaan haitallisen ylös, mutta jonkinmoinen huoli kasvun liiallisesta tukemisesta ja velkaantumisesta on kuitenkin herännyt. Vuosi alkoi vahvan optimismin vallitessa markkinoilla. Hiljalleen rokotteen myötä taloudet vapautuvat ja elämä palaa normaalimpaan. Talouskasvulla on edellytykset vauhdittua pandemiaa edeltänyttä uraa vahvemmaksi, koska elvytys on ollut niin voimakasta. Tämän myötä yritysten tuloskasvu vauhdittuu merkittävästi. Kun huomioidaan ennätysmatalat korot, ovat osakkeiden korkeammat arvostukset perusteltuja. Kasvun myötä puheet inflaation paluusta ovat myös heräilemässä hiljalleen. Tällaisessa ympäristössä rotaatio Yhdysvaltain osakkeista muualle maailmaan, kasvuyhtiöistä syklisempiin arvoyhtiöihin sekä suurista yhtiöistä pienemmän kokoluokan yhtiöihin saa jatkoa.
Uskomme, että osakkeita kannattaa edelleen ylipainottaa, vaikka korkotason nousu on viime aikoina markkinoilla hieman huolettanutkin. Nousu kertoo talouskasvun voimistumisesta, joka tarkoittaa tuloskasvun paranemista. Keskuspankkien avustuksella korkojen nousu pysyy jatkossa maltillisena. Rokotteiden jakelun edistyminen saa osakemarkkinat hinnoittelemaan elämän normalisoitumista ja uskomme, että tämän osalta matkaa on edelleen taitettavana. Pandemiatilanne on edelleen vaikea, mutta jo paranemaan päin valtaosassa maailmaa.
Maantieteellisesti painotamme osakkeissa erityisesti Yhdysvaltain ulkopuolisia markkinoita. Positiivisin näkemyksemme on kehittyvien markkinoiden osalta, missä syklisyyden lisäksi heikentyvä dollari tukee kehitystä, Kiinan jatkaessa vahvistumistaan. Tyyliperusteisesti painotamme pienen markkina-arvon osakkeita sekä olemme lisänneet matalan arvostuksen yhtiöitä. Koroissa alipainotamme korkoriskiä. Kohdistamme sijoituksista suuren osan euroalueen ulkopuolelle. Olemme vähentäneet sijoituksia IG- ja HY-yrityslainoihin sekä kehittyville markkinoille. Alipainotamme valtionlainoja ja rahamarkkinasijoituksia. Valtionlainojen sisällä ylipainotamme inflaatiolinkattuja lainoja.
Harri Kojonen
salkunhoitaja