lahimaksaminen

Kontaktlös betalning – snabbt och säkert

Betalterminalerna som fungerar kontaktlöst ökar snabbt i antal. Har du redan prövat på kontaktlös betalning?

"Med den kontaktlösa betalningen går det snabbt att göra små inköp i en kiosk eller ett kafé, när man inte behöver mata in koder." Arja, Helsingfors

Den kontaktlösa betalningen gör det snabbare att köpa och minskar också risken för att koden kommer i fel händer. Man betalar kontaktlöst genom att hålla kortet eller betaldekalen nära betalterminalen. Då inköpens slutsumma är högst 50 euro behöver man ingen kod eller underskrift.

Man kan inte av misstag betala någon annans inköp, för betalkortet eller betaldekalen ska hållas bara några centimeter från betalterminalen tills den meddelar att betaltransaktionen har lyckats med en text, ljussignal eller ljudsignal.

Slumpmässig PIN-förfrågan

Då man första gången betalar kontaktlöst med ett kort eller en dekal, måste man mata in koden som normalt i betalterminalen. Efter det är kortet aktiverat och man kan betala kontaktlöst med det. 

Koden efterfrågas slumpmässigt också senare för att säkerställa att kortet finns i händerna på den rätta kortinnehavaren. Man kan endast betala kontaktlöst ett visst antal gånger i rad, efter det fungerar inte den kontaktlösa betalningen. Antalet kontaktlösa betalningar nollställs och den kontaktlösa betalningen börjar fungera igen när du en gång betalar inköpen så att du direkt sätter in kortet i kortläsaren och betalar med PIN-koden utan att först försöka betala kontaktlöst. Göra betalningen med kortets debit-sida och godkänna den med PIN-koden.

Med ett kontaktlöst kort kan man vid behov betala också på traditionellt vis genom att sätta in kortet i betalterminalen och mata in koden.

Så här fungerar kontaktlösa betalningar

  • Håll kortet ett par centimeter från betalterminalen tills den ger en ljud- eller ljussignal om att betalningen skett korrekt.
  • Du känner igen kontaktlösa betalterminaler och betalkort på logon med radiovågor.
  • Du kan betala inköp kontaktlöst, om de kostar högst 50 euro.
  • Om terminalen av säkerhetsskäl ber om koden, följ terminalens anvisningar.
  • Du får ett kvitto av försäljaren som normalt.