I slutskedet av skötseln av dödsboets ärenden träder fullmakten i kraft. Efter det kan arvskiftet förrättas och tjänster avslutas.

Efter bouppteckningen

Efter att bouppteckningsinstrumentet är granskat kan delägarna tillsammans upprätta en fullmakt för att sköta dödsboets bankärenden. Det lönar sig att göra arvskiftet skriftligt genom att upprätta ett avtal om arvskifte. Avvittringen ska göras före arvskiftet.

Fullmakt för skötsel av ärenden för ett dödsbo

För förvaltningen av dödsboets ärenden är det bra att utfärda en fullmakt bland alla dödsbodelägare. I fullmakten bestämmer ni tillsammans till vem ni vill ge rätten att agera för dödsboets räkning och i vilken omfattning. Fullmakten träder i kraft när vi har granskat bouppteckningsinstrumentet. 

Banken ska ha möjlighet att försäkra sig om riktigheten av underskrifterna och innehållet i fullmakten. Därför kan vi inte godkänna fullmakter som underskrivits elektroniskt i tjänster utanför OP Gruppen. 

  • Som kund hos oss kan du fylla i en fullmakt för bank- och försäkringsärenden i tjänsten op.fi. Om du är kund i en annan bank kan du skriva ut en fullmaktsblankett. En fullmaktsblankett följer också med kondoleansbrevet. Vänligen observera att det finns ett separat fullmaktsformulär för OP Livförsäkrings produkter. Detta formulär ska alltid fyllas i om den avlidna haft produkter från OP Livförsäkring.
  • Om ni inte utfärdar en fullmakt, ska alla dödsbodelägare vara på plats vid skötseln av bankärenden i anslutning till dödsboet.
  • Om det bland dödsbodelägarna finns en person som är kund hos oss rekommenderar vi att ni befullmäktigar personen i fråga. De dispositionsrätter till konton som antecknats i fullmakten läggs till i samband med granskningen av bouppteckningsinstrumentet. Det är lättare att skifta kontomedel om den befullmäktigade är kund hos oss.
Skicka den ifyllda fullmakten till oss bekvämt på nätet eller lämna in den på närmaste andelsbankskontor.

Elektronisk fullmakt

Fullmakter som kan skrivas ut

Genomförande av arvskifte

I regel får dödsbodelägarna och den efterlevande maken eller makan förrätta avvittringen och arvskiftet på överenskommet sätt
 
Om någon av delägarna i dödsboet är minderårig eller har en intressebevakare, måste delägarna få tillstånd av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för att förrätta avvittringen eller arvskiftet, om förrättningen sker utan skiftesman. Då kan man eventuellt behöva också en ställföreträdare för intressebevakaren för att företräda en vårdnadshavare eller en intressebevakare som är jävig (exempelvis ett barn och en förälder som dödsbodelägare i samma dödsbo).
 
Om en dödsbodelägares andel av boet har utmätts och ingen skiftesman ansöks för boet, behövs ett tillstånd från utsökningsmyndigheten för skiftandet av medlen.
 
Vi rekommenderar att arvskiftet görs skriftligt. Arvskiftesavtalet undertecknas av alla delägare, och två ojäviga vittnen ska intyga riktigheten av underskrifterna. Om arvskiftesavtal används även termen arvskiftesinstrument.
 
  • Dödsbodelägarna fastställer skifteslotterna själva och beslutar hur ägodelarna skiftas. Banken kan inte ta ställning till skifteslotterna om inte bankens juridiska tjänster har fått i uppdrag att sköta avvittringen och/eller arvskiftet.
  • Den befullmäktigade kan sköta arvskiftet med sina egna OP-koder i tjänsten op.fi om arvskiftet omfattar endast kontomedel. Om arvskiftet omfattar fond- eller värdeandelar som inte realiseras/säljs i samband med arvskiftet, ska ett lagakraftvunnet avvittrings- och/eller arvskiftesinstrument lämnas till banken. 
 

Avslutande av dödsboets konto och övriga tjänster

  • När bouppteckningsinstrumentet har lämnats in och granskats kan dödsboets befullmäktigad skifta arvet och avsluta tjänsterna för dödsboet. Du kan också be om avslutande av kontot med ett meddelande i tjänsten op.fi eller i OP-mobilen. Det går också att med tidsbokning avsluta tjänsterna på vilken andelsbankskontor som helst.
  • Vi rekommenderar att du bokar tid på kontoret för att avsluta placeringstjänster, såsom värdeandelar och fonder. Du kan boka tid i vilken andelsbank som helst.
  • Om du avslutar dödsboets konto före följande skatteåterbäringar ber vi dig meddela Skatteförvaltningen på vilket konto skatteåterbäringarna ska betalas in.
  • Om den avlidna ägde avkastningsandelar, återbetalas de till dödsboets konto efter ett helt kalenderår från slutet av uppsägningsåret. Om du avslutar dödsboets konto innan avkastningsandelarna återbetalas, kom ihåg att meddela oss till vilket konto de betalas in.
  • Var den avlidna ägarkund hos oss? Medlemsinsatsen returneras ett helt kalenderår senare i januari. Om du avslutar kontot innan medlemsinsatsen returneras, kom ihåg att meddela oss på vilket konto medlemsinsatsen ska betalas in.

Bostadsaffär

Delägarna kan sälja en bostad som den avlidna lämnat i arv efter att en bouppteckningen har gjorts. Dödsboet kan gärna kontakta förmedlarna vid OP Hem om en försäljning övervägs.

Då bostadsaffären närmar sig kan det hända att du behöver de handlingar som gäller den bostadsaktie eller bostadsfastighet som säljs, eftersom till exempel förmedlaren eller köparens bank kan begära dem. Avsaknad av bilagor kan leda till att bostadsaffären fördröjs.

Vilka bilagor som behövs beror på situationen och bostaden som säljs. Till exempel dessa kan behövas:

  • Disponentintyg
  • Aktielägenhetsutskrift
  • Bild på bostadens planlösning
  • Energicertifikat
  • Bolagsordning
  • Bokslutsuppgifter
  • Budget
  • Underhållsutredning
  • Uppgifter om utförda renoveringar
  • Lagfartsbevis
  • Gravationsbevis
  • Fastighetsregisterutdrag

Hur framskrider arvskiftet alltså och hur länge kan det ta?

Mellan den avlidnas arvingar och änka görs först en avvittring, varefter arvskiftet kan genomföras. Delägarna kan avtala om skiftet sinsemellan. Vid behov lämnas arvskiftesinstrumentet till banken. Ingen tidsfrist har fastställts för arvskiftet, men det lönar sig att göra det så snabbt som möjligt. Bouppteckningen som föregår arvskiftet ska förrättas inom tre månader från dödsfallet.